ÜLKENİN patates ambarlarından İzmir'in Ödemiş İlçesi'ndeki çiftçiler, geçen yıl kilosu 5 liraya kadar çıkan ürünün bu yıl 35- 40 kuruştan dahi alıcı bulamaması yüzünden alın terinin karşılığını alamamanın sıkıntısını yaşıyor. İhracatın artırılmasının yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarında patates tüketiminin arttırılması için çağrı yapıldı. Ülkenin önemli patates üretim merkezlerinden Ödemiş'teki üreticiler, geçen yıl kilosu 5 lirayı bulan ürünün tarlada çuvallanan kilosunun 35- 40 kuruşa kadar düşmesinden dert yandı. Çeşitli öneriler sunan üreticiler, ihracatın arttırılması ya da kamu kuruluşlarının menülerinde patates yemeklerine ağırlık verilerek çiftçilerin ürünü satmasına olanak sağlanması için çağrı yaptı.
TALEP YOK
Ödemiş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, "Bozdağ'da, Gölcük yaylalarında ve ovamızda yetişen patatesler, depolarda duruyor. Depolara giriş nedeni de, patatesin fiyatının çok düşük olması ve talep bulamayışıdır. Nevşehir ve Niğde bölgelerinde yer altı şehirlerinde ve depolarında çok stok var. Çünkü üreticimiz, patatesin iç piyasada tüketilmemesi sebebiyle panik içinde. Nevşehir ve Niğde depolarının dolu oluşu, tüketimin olmayışı üreticimizi tedirgin ediyor. Patatesin dış ülkelere de gitmeyişi nedeniyle, üreticimiz burada sıkışmış vaziyette, zorlanıyor ve talep az" dedi.
YA İHRACAT YA İÇ TÜKETİM ARTMALI
Nisan sonunda Adana'da bir ay sonra da Ödemiş'te bahar hasadının başlayacağını söyleyen Kocaağa, "Üç aylık zaman dilimi içinde ya ihracatın önünün açılması veya kamu kurumlarındaki yemek menülerinin patatese biraz daha ağırlıklı verilmesini istiyoruz. Devlet büyüklerimizin bu konuda hassasiyet göstermelerini bekliyoruz. Tüketimde patates ağırlıklı olursa, üreticimizin malı değerlenir diye düşünüyorum. Üreticinin kilosu 35-40 kuruşa sattığı patates, semt pazarlarında 1- 2 lira arasında satılmaktadır. Tatmin edici bir fiyat değil. Olmadığı gibi talep de yok. Talebi çoğaltmamız gerekiyor" dedi.
'ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA'
Ödemişli patates üreticilerinden Selim Türker, "Ürünlerimiz para etmiyor, istikrar yok. Bu yüzden çiftçi olarak sıkıntı çekiyoruz. Zamanında, üretimin az olduğu yıllarda, dışarıdan patates getirip, fiyatların geri çekilmesini istediler. Şuanda üretim fazlası patatesimiz var. Bunu ihraç etmek için herhangibir çaba sarf edilmiyor. Çiftçi zor durumda. Eskisi bitmeden yeni çıkan ürünü nasıl pazarlayacağımızı düşünüyoruz. Yetkililerden, elimizde depolarda bulunan ürünün bir an önce kaldırılması konusunda yardım bekliyoruz" dedi.
'ÜRETİMİ PAZARLAYACAK YERLERİMİZ YOK'
Üreticilerden Zeki Turan ise "Ödemiş'te yılda iki kez patates ekiliyor. Son hasat patatesin para etmemesi, üreticiyi zor durumda bıraktı. Girdiler çok yüksek. Mazot, gübre, tohum, elektrik girdileri çok yüksek. Elektrik parası daha önce 3 ayda bir alınıyordu, şimdi aydan aya alıyor. Üreticinin eline de her ay para geçmiyor. Ödeyemiyor ve elektriği kesiliyor. Bu kez sağdan soldan borç para, faizli para bulup elektriği açtırıyor. Yani çiftçimiz, zor durumda. Depolar ağzına kadar patates dolu. Üretim fazlalığı var. Üretimi pazarlayacak yerlerimiz yok. Herkesin ürettiği malı satması gerekiyor. Türkiye genelinde patates bölgeleri zor durumda. Tek kurtuluş ihracat. Devletten destek ve yardım bekliyoruz" diye konuştu.