?>

Develi, CHP’deki kurultay sürecini "Hizip içi tasfiye" olarak değerlendirdi

Chp'li turgay develi, kurultayın, bu iki hizibin kendi krizlerini çözebilmek için vuruşacağı bir arena olmaktan çıkmaz ve partinin ideolojik politik savrulmalarının önüne geçebilecek bir zihni arınmaya tekabül etmez ise iki yanlıştan hangisinin kazandığının bir değerinin de olmayacağını söyledi

Siyaset - 1 yıl önce

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 24. Dönem Adana Milletvekili Turgay Develi, partide yaşanan "Yenilikçi" ve "Genel Merkezci" tartışmalarının hizip içi tartışmalar olduğunu ve sonucun hizip içi tasfiyeye doğru gittiğini ifade etti.

Develi, haftalık yazdığı köşe yazısında şunları kaydetti:

"Kurultay giderek yaklaşırken, Cumhuriyet Halk Partisi içindeki değişim ve yenilenme adı altında süren tartışmalar ne partiyi ne de kurucusu olduğu Cumhuriyeti yıkıma götüren sorunların hiçbirine yanıt üretebilecek bir içerik taşımıyor. Yani aslında yaşanan tartışmaları özünde 10 Aralık 2010 kurultayında kaptan köşküne çıkarak parti içi mekanizmalara yerleşenlerin ele geçirdikleri bu gücü hem her kurultayda, hem de her yerel ve genel seçimde başta kendileri olmak üzere eş-dost-akrabayı belediye başkanı ya da milletvekili yapmak için kullananların bir iç mücadelesi olarak değerlendirebiliriz. Bu iç mücadelenin sebebi ise, 13 yıldan bu yana kesintisiz olarak partiyi birlikte yöneten ekibin artık bunu eskisi gibi sürdüremeyeceklerini fark etmeleriyle içine girdikleri yönetememe krizi. Bunu da artık adını açıkça koymak gerekirse (krizi) iki parçaya ayırarak, hizip içi bir tasfiye ile aşmaya çalışıyorlar. Hizip içi tasfiye diyorum, zira yıllarca birlikte yürünen yollar aynı, altına imza atılan kararlar aynı, sorumluluğu taşınan hatalar aynı, savunulan politikalar aynı, isimler aynı, yüzler aynı."

Develi, şu görüşleri dile getirdi:

"Yönetememe krizini hizip içi tasfiye ile aşmaya çalışanların, zaten partinin siyasi genetiği ile uyumsuzlukları nedeniyle o koltuklara hiç oturmaması ve bir anomali olarak oturmuşlarsa da bir saniye bile geçmeden alaşağı edilmesi gerekirken, bir taraf İBB yönetimine yanaşarak, diğer taraf ise Siyasi Partiler Kanunu’nun çarpıklığı sonucu genel merkez yetkilerini kullanarak kongrelerde el koydukları ve artık kirlenen delegelik mekanizmasıyla güce tutunmaya çalışıyor; bu arada kendilerinin içine saplandıkları krizi partinin omuzuna yükleme ihtimalleri ise giderek yükseliyor. Ne yapmalı, nasıl yapmalı sorusuna acil bir yanıt bulunamazsa eğer kurultayın sonucu ne olursa olsun (Yani İBB ekibi de kazansa, mevcut haliyle genel merkezciler de kazansa) kurultayın kaybedeni CHP, ama asıl olarak CHP seçmeni ve her geçen gün yoksullaştırılan seçmen ile mülksüzleştirilen ülkemiz olacaktır."

Kurultay bu iki hizibin kendi krizlerini çözebilmek için vuruşacağı bir arena olmaktan çıkmazsa ve partinin ideolojik politik savrulmalarının önüne geçebilecek bir zihni arınmaya tekabül etmezse iki yanlıştan hangisinin kazandığının bir değerinin de olmayacağını belirten Develi, "Zira bu yönde bir sonuç, mevcudun devamı anlamına gelecektir. Laiklik yeniden tesis edilmek ve cumhuriyet değerleri ülkede yeniden geçer akçe yapılmak isteniyorsa, bunun biricik yolu CHP’nin tüm bu sonuçları oluşturan ekonomik politik tercihlerinden arınarak yoksulluğu ortadan kaldıracak, ekonomik kalkınmayı planlayacak, fırsat eşitliğini tesis edecek halkçı bir tercihler bütününe yönelmesi gerekiyor. Bu yola girmeyen hiçbir siyasi irade, adı, titri, iddiası ne olursa olsun, bırakın Türkiye’nin çöküşünün önüne set çekmeyi, seçmen nezdinde bir seçenek olmayı dahi başaramayacaktır" dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Timsah'ın Kartal Avı !

2023-10-14 20:35 - Bursaspor

Doç. Dr. Dağ: "Müslümanlar teknoloji dünyasında olmalı"

2023-10-12 17:34 - Eğitim

Mudanya Mütarekesi'nin 101'inci yılında Mudanya'da tören düzenlendi

2023-10-11 14:40 - Bursa

Kafes Operasyonu’nda 18 kişi tutuklandı

2023-10-10 09:56 - Gündem

3 bin TL’lik oto bakımdan kaçtı ardından 80 bin TL harcadı

2023-10-10 16:18 - Gündem

Bursa’da üniversite adaylarına ücretsiz kurs desteği

2023-10-13 09:45 - Eğitim

Bursa'da Uluabat’ın korunması için pedal çevirdiler

2023-10-09 14:51 - Bursa

Uşak’ta zehir tacirlerine ağır darbe

2023-10-09 13:04 - Asayiş

Bakan Ersoy: Uludağ'ı eski ışıltılı günlerine geri getireceğiz

2023-10-10 13:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emeklilerden, yerel seçimlere ve İsrail-Filistin çatışmasına dair önemli açıklamalar

2023-10-11 12:57 - Gündem

İlgili Haberler

Trump’tan Kanada’ya yeni gümrük vergisi tehdidi

22:37 - Siyaset

Alinur Aktaş’tan Özel’e tepki

22:52 - Siyaset

Arap Birliği, Gazze’nin yeniden inşası konusunda "Mısır Planı"nı kabul etti

23:05 - Siyaset

Kanada Başbakanı Trudeau’dan Trump’a gümrük vergisi tepkisi: "Çok aptalca bir şey"

21:41 - Siyaset

Bakan Göktaş: "İftar sofraları değerlerimizi kuşaktan kuşağa aktarıyor"

20:00 - Siyaset

Günün Manşetleri

Bursa'da DEAŞ terör örgütü operasyonu

08:11 - Bursa

ÜVEY EVLATLIĞA DEVAM !

08:05 - Bursa

Bursa Nilüfer'de silahlar konuştu

03:17 - Bursa

Bursa OSB’lere doymuyor! Sıra Gemlik’te

00:10 - Bursa

Alinur Aktaş’tan Özel’e tepki

22:52 - Siyaset