Mesut DEMİR/BURSA.COM
Bursa.com’da Bahar Görgün’ün sunduğu Sağlığın Öncüleri programına konuk olan Bursa Özel Esentepe Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ergin Kopal, Esentepe Hastanesi’nin 2002 yılında Tıp Merkezi olarak kurulduğunu, son 2 yıldan buyana da özel hastane olarak Bursalılara hizmet verdiğini söyledi. Kopal, “50 yataklı ve 25 uzman kadrosu bulunan Özel Esentepe Hastanesi, yaklaşık 6 ay sonra açılacak olan ek binası ile de 100 yatak kapasitesine çıkmayı hedefliyoruz. Bu yatakların 20 tanesi yoğun bakım yatağı olacak. 5 ameliyathanesi, bünyesinde görüntüleme ünitesiyle tam donanımlı bir hastane olacak” dedi.
ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ
Türkiye’nin gelişmekte olan bir ülke olduğunu ve kanser vakalarının daha da çoğaldığını ifade eden Kopal, “Karşılaştığımız kanserojen maddelerin artması, yaşadığımız stresli hayat, iklimlerin değişmesi, doğal ortamların yitirilmesi, besinlerin değerini yitirmesi ile birlikte yoğun bir kanser vakaları görmekteyiz. 35 yaş üstü hastalarımız bir şikayetleri ile geldiklerinde ‘acaba bir kanser olayı var mı?’ diye düşünüyoruz. Çünkü bu algıdan olmamız gerekiyor. Vücudumuzun neresinde olursa olsun, erken kanı çok önemli” diye konuştu.
MAKATTA KANAMA KANSERE Mİ YORUMLANMALI?
Bağırsak kanserlerinde en çok düşündüren makatta meydana gelen kanamalar olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Ergin Kopal, “Daha önce hiç kanaması olmayan hastalarda kanama çıkmasıyla kanser vakası ortaya çıkabiliyor. Makatta meydana gelen kanamaları direk kanser bağlamak yanlış oldu. Bu tür kanamalarda en son düşüneceğimiz kanserdir. Bu tür durumlarda kanserden önce düşüneceğimiz birçok hastalıklar var. bu hastalıklardan hemoroit, fistül dediğimiz makatta çatlak olması gibi hastalıklar en çok kanamaya neden olan hastalıklardır. Makatta kanaması olan bir hastanın mutlaka hekime gelmesi lazım. Bu tür şikayetlerden bazen eşlerden bile saklanıyor. Bu yüzden uzun dönem ötelenen şikayetler, hastalığın son evreye gelmesine sebep oluyor” ifadelerini kullandı.
KOLONOSKOPİYİ KİMLER YAPTIRMALI?
Kolonoskopinin hekimin karar vermesi gereken bir tanı yöntemi olduğunu dile getiren Kopal, “hastanın şikayeti, yaşı, ailesinde kanserin olup olmaması, şikayetlerinin tarzı, kabızlık, kilo kaybının olup olmaması gibi birçok kriter var. bu bulgulara bakarak kolonoskopinin yapılmasına hekim karar verir. Herkes kolonoskopi yaptırmamalıdır. Ailesinde kanser olan bir insanın mutlaka kolonoskopi yaptırması gerekir” şeklinde konuştu.