?>

Diş korkusu fobiye dönüşmesin

Diş hekimi fobisi, özellikle küçük yaşlarda başlayarak yıllar boyunca çocukların korkulu rüyası oluyor. Öyle ki dişçiye gitme korkusu, araştırmalara bile konu olmuş durumda. Yapılan araştırmalar, farklı yaş gruplarından çocukların yaklaşık yüzde 80-90'ının diş hekiminden ya da dişçiye gitmekten korktuğunu ortaya koyuyor.

Sağlık - 7 yıl önce

Çocuklukta başlayan bu korku yetişkinlik döneminde de devam ediyor. Diş hekimi fobisi ve bu fobiyi aşmanın yolları hakkında Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Yelda Öge ve Diş Hekimi Burhan Yürütücü önemli bilgiler verdi.

Tedavi almaktan kaçıyor

Herhangi bir nesne ya da durumdan sebepsiz yere korku, kaygı duymak ve kaçınmak olarak tanımlanan diş hekimi fobisi hakkında Psikolog Yelda Öge, "Kişinin yaşadığı ağrı ya da acıya rağmen ara ara bulantı, ağlama, titreme gibi bedensel tepkilerinde eşlik ettiği bir durum söz konusu oluyor. Bu durum, diş hekimine gitmek ve tedavi almaktan kaçınmayı beraberinde getiriyor. Diş hekimi fobisi genellikle çocuklukta başlıyor ve yetişkinlik döneminde devam ediyor" dedi.

Çocuğun korkutulmaması gerekiyor

Diş hekimi fobisi, aile tarafından oluşturulan olumsuz algı, inanç ve yorumlarla gelişebiliyor. Küçük yaşlarda ailelerin dişçiye gitmekle ilgili yanlış yorumları, çocuğun zihninde olumsuz bir algı oluşturuyor. Aileler yapılmasını istemediği davranışlar için çocuğu dişçiyle korkutarak, diş hekimine karşı kaygı ve korku oluşturuyor. "Yemeğini yemezsen dişini çektiririm, yaramazlık yaparsan dişçiye götürürüm" gibi tehditlerde bulunulmaması gerekiyor. Bunun yanı sıra çocuğun diş tedavisi hakkında çevreden edindiği yanlış bilgiler de korkuya sebep oluyor. Diş tedavisiyle ilgili anlatılan abartılı ve gerçekçi olmayan söylemler diş hekimine ve tedavisine karşı çocukta fobi oluşturuyor.

"Doktor iğne yapmayacak" demek yanlış

Çocukların düzenli aralıklarla 1 yaşından itibaren diş muayenesine götürülmesi gerekiyor. Küçük yaşta başlayan bu alışkanlık, çocuğun diş muayenesi hakkında olumlu algı geliştirmesini sağlıyor. Uzm. Psikolog Yelda Öge, olumsuz diş tedavisi deneyimleri üzerine çocuğun yanında konuşulmasının doğru olmadığını ve çocukla nasıl konuşulması gerektiğini şöyle açıklıyor: 

"Çocuklar duyduğu bu bilgileri unutmuyor ve kendi başına geleceğine inanarak kaygılanıyor. Bu sebeple çocukların diş hekimlerine gitmekle ilgili olumsuz algı ve yorumlarla korkutulmaması gerekiyor. Tedavi öncesinde doktorun iğne yapmayacağı ve hiç ağrı duyulmayacağı gibi gerçekçi olmayan algılar oluşturmamak önem taşıyor. Çünkü bu söylemler çocuğun aileye ve hekime karşı güvenini zedeliyor ve korkmasına sebep oluyor."

Genel anesteziyle karıştırılmaması gerekiyor

Uzmandan yardım alınmak isteniyorsa çocuklarda diş hekimi korkusunu azaltan ve tedavinin başarılı bir şekilde sonuçlanmasına sebep olan bilinçli sedasyon yöntemi çocuğun ağrısız, bulantısız, sakin bir şekilde tedavi almasına yardımcı oluyor. Diş Hekimi Burhan Yürütücü, bilinçli sedasyonu şöyle tanımlıyor: 

"Diş hekimliğinde yapılacak olan işlemlerin ağrısız ve bulantısız olmasını mümkün kılan bilinçli sedasyon, hastanın korku ve endişe kaynaklı rahatsızlığını ortadan kaldırıyor. Hastayı sakinleştiren bu destek yöntemi genel anestezi uzmanları tarafından uygulanıyor. Hastanın bilinci açıkken derin bir uyku haline giriyor."

Sedasyonun genel anestezi olmadığını belirten Yürütücü, bu yöntem esnasında hastanın yarı uykulu olduğunu ve hekimden aldığı komutları yerine getirdiğini söylüyor. Uyuşturucu etkisi olmayan sedasyon, hem çocuklar hem de yetişkinlerde oldukça yaygın şekilde kullanılıyor. Diş Hekimi Burhan Yürütücü, yöntemin daha çok kaygılı ve hareketli, bulantı refleksi olan, zihinsel engelli ve diş hekimiyle ilgili yoğun fobi yaşayan çocuklar ile yetişkinlerde uygulandığını ifade ediyor.

Haftanın Öne Çıkanları

“Eski plaklarda anılarını arıyorlar”

2017-08-15 14:12 - Röportajlar

Bursa’da ekolojik tarım yapıyorlar

2017-08-10 12:55 - Röportajlar

Trabzon'da bıçaklanmış kadın cesedi bulundu

2017-08-15 17:10 - Asayiş

Sabaha kadar şırdan yiyorlar

2017-08-11 14:55 - Yaşam

KYK yurt başvuruları başladı

2017-08-14 19:18 - Eğitim

Deadpool 2 filminde dublör yaşamını yitirdi

2017-08-15 19:29 - Magazin

Asena Atalay çok değişti!

2017-08-15 23:42 - Magazin

Eymir Gölü’nde ceset bulundu

2017-08-15 17:19 - Asayiş

'Yarı zamanlı çalışmada Avrupa’yı geçiyoruz'

2017-08-15 15:23 - Ekonomi

Kıvanç Tatlıtuğ ölümden döndü

2017-08-11 19:03 - Magazin

İlgili Haberler

Prof. Dr. Aksakal’dan aşı açıklaması: "Sadece kızamık aşısı yapılarak yılda 14 bin çocuğun ölümü engelleniyor"

18:44 - Sağlık

‘Acil Çağrı Yönetimi’ eğitimi 17 kursiyer ile birlikte start verdi

18:44 - Sağlık

Doç. Dr. Sayiner, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde

16:47 - Sağlık

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi sertifikasyon biriminden sağlıkta örnek başarı

16:27 - Sağlık

Kış aylarında cilt sağlığına dikkat

16:03 - Sağlık

Günün Manşetleri

Trump: “ Kimse nihai kazananın kim olacağını bilmiyor ama bence bu Türkiye olacak”

22:03 - Siyaset

Bursaspor'da Pablo Batalla ile yollar ayrıldı !

21:09 - Bursa

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarda bulundu

19:25 - Gündem

112 çalışanları isyan etti

17:16 - Gündem

Bursa Büyükşehir’den sürdürülebilir tarım için Türkiye'ye örnek tesis

17:09 - Bursa