?>

Doktor Fırat: “Uyku Apnesi kalp yetmezliği gibi hastalıkları önünü açıyor”

SBÜ ANKARA ATATÜRK SANATORYUM EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ UYKU POLİKLİNİĞİ SORUMLUSU PROF. DR. SELMA FIRAT, SON ZAMANLARDA CİDDİ ARTIŞ GÖSTEREN VE TEDAVİ EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE İSE ÖLÜMLE SONLANABİLECEK KADAR CİDDİ ETKİLER GÖSTEREN UYKU APNESİ HASTALIĞINI İHLAS HABER AJANSINA DEĞERLENDİRDİ.

Sağlık - 2 yıl önce

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uyku Polikliniği sorumlusu Prof. Dr. Selma Fırat, “Toplumda şeker ve astım hastalığı kadar sık görülen Obstrüktif uyku apne hastalığının erken tedavisinin yapılması, hastayı ileride gelişe bilecek kalp damar hastalıklarından özellikle tansiyondan, kalp yetmezliğinden belki de ölümden korunmak açısından son derece önemlidir” dedi.

SBÜ Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uyku Polikliniği sorumlusu Prof. Dr. Selma Fırat, son zamanlarda ciddi artış gösteren ve tedavi edilmediği takdirde ise ölümle sonlanabilecek kadar ciddi etkiler gösteren Uyku Apnesi hastalığını İhlas Haber Ajansına değerlendirdi.

Uyku Apnesi’nin kalp damar hastalıklarının yanı sıra özellikle tansiyon ve kalp yetmezliği gibi hastalıkları önünü açtığını dile getiren Prof. Dr. Fırat, hastalığın uyku sırasında üst solunum yolunda tekrarlayan, tam ya da kısmi tıkanmalar sonucunda hava akımının kesilmesiyle meydana geldiğini belirtti.

Prof. Dr. Fırat Uyku Apnesinin en önemli belirtisinin horlama olduğunu ifade ederek, “Horlama öyle hafif, basit bir horlama değil, kapalı kapılar arkasından da duyulabilen, haftada 4-5 günden fazla çok yüksek şiddetli horlamadır. Horlamalar bu hava akımının azalmasına, kesilmesine bağlı olarak gelişen apnelerle kesilmekte düzensiz bir şekilde olmaktadır. Yani bütün gece bir horlama değil araya giren apnelerle kesintili bir horlama vardır. Bunun yanında hastalar bu apneler sebebiyle derin uykuya geçememekte sık sık uyanmakta ve bu sebeple gündüz aşırı uyku haliyle dikkatsizlik ve unutkanlıkla karşımıza çıkmaktadır. Hastalarda gece apneler sırasında artan bir solunum çabası olur ve buna bağlı olarak gece terlemesi sık görülür. Özellikle boyun bölgesinde göğsün ön kısmında, ensede ve kafada terleme olur. ayrıca sabahları ağız kuruluğu çok sık gördüğümüz bir şikayettir. Sabah baş ağrıları migren tarzı baş ağrıları çok sık karşımıza çıkar. Göğüs ağrısı, göğüs ön bölgesinde baskı hissi, çarpıntı, ritim problemleri hastalarda olabilir” şeklinde konuştu. “Uyku Apnesi en çok boyun ve karın çevresinin geniş olduğu insanlarda görülüyor”

Uyku Apnesinin en önemli sebeplerinden birisinin kilo olduğunu vurgulayan Fırat, sözlerine şöyle devam etti:

“Daha çokta santral tipte kilo alma dediğimiz boyun çevresinin ve karın çevresinin geniş olduğu hastalarda sık oluyor. Boyundaki bu yağlanma içeride solunum yolu bölgesinde de yağlanma artışına ve hava yolunun daralmasına sebep oluyor. Bunun dışında erkek olmak ta belli başlı bir risk faktörü. Bu hastalığa erkekler her yaşta kadınlardan daha yatkın oluyorlar. ’Uyku apnesinin en önemli etkilerini biz kalp damar sistemi üzerinde görüyoruz. Bu tekrarlayan nefes kesilmeleri sempatik uyarıya sebep oluyor. Bu her nefes kesilmesinin sonunda küçük uyanmalarla kalp ritminde bir bozulma bir artma oluyor. Bunun yanında tansiyonda yükselmeler oluyor. Tüm damar sisteminde problemler oluşuyor. Gece boyunca tekrarlayan oksijen düşmeleri sebebiyle tüm organlarda ve beyinde özellikle felce kadar gidebilen kötü sonuçları var.” “Uyku Apnesi kalp yetmezliği gibi hastalıkların önünü açıyor”

Uyku Apnesinin mutlaka tedavi olunması gereken hastalık olduğunu altını çizen SBÜ Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uyku Polikliniği sorumlusu Prof. Dr. Selma Fırat tedavi şekilleri hakkında da bilgiler verdi.

Fırat, uyku hastalıklarının tedavisinde hastanın risk faktörlerinden, uzak durmasını sağlamanın önemine değinerek, Örneğin kiloluysa mutlaka zayıflamasını istiyoruz, sigara içiyorsa-alkol alıyorsa bunlardan uzak durmasını öneriyoruz. İlaçlar alıyorsa bunlar hakkında gerekli uyarıları, gerekirse değiştirmeleri gerektiğini öneriyoruz. Bunun dışında hastalara ayrıntılı bir üst solunum yolu muayenesi yapılıyor, Burunda veya boğazda bir problem varsa bunların düzeltilmesi gerekiyor. Ayrıca hastalığın ağırlığına, şiddetine göre de cihaz tedavisi öneriyoruz. Toplumda şeker hastalığı kadar, astım hastalığı kadar sık görülen Obstrüktif uyku apne hastalığının erken tedavisinin yapılması, hastayı ileride gelişe bilecek kalp damar hastalıklarından özellikle tansiyondan, kalp yetmezliğinden belki de ölümden korunmak açısından son derece önemlidir’’ açıklamasında bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Küçükçekmece Gölü’nde su samuru sürprizi

2022-12-11 10:54 - Yaşam

Genç kızların boş binadaki rezaleti

2022-12-07 09:43 - Gündem

Bursalı Batu "Kim Milyoner Olmak ister" yarışmasında 1 milyonluk soruyu açtırdı!

2022-12-11 23:09 - Yaşam

Bursa'da, gece kulübünde silahlı kavga

2022-12-08 09:06 - Bursa

Emin Adanur alacaklarının tamamından vazgeçti !

2022-12-06 18:15 - Bursaspor

Somaspor: 3-1 Bursaspor

2022-12-11 15:49 - Bursaspor

Venedik'ten mağlubiyetle dönüyoruz

2022-12-07 00:01 - Bursaspor

Bursaspor Somaspor ile karşılaşıyor

2022-12-11 00:17 - Bursaspor

Bursaspor Konya'dan galibiyetle dönüyor

2022-12-10 17:47 - Bursaspor

Bursa'da 2 kişinin öldüğü cinayetin sebebi dehşete düşürdü

2022-12-10 14:23 - Bursa

İlgili Haberler

Endometrium kanserinde yenilikçi yöntem

17:28 - Sağlık

Lise öğrencisi ortaokul öğrencisini bıçakladı

17:19 - Sağlık

Belediye Başkanı Fuat Köse’den tedavi gören çocuklara moral ziyareti

16:31 - Sağlık

Düzce’de kadınlara normal doğum anlatılıyor

15:30 - Sağlık

Mardin’de ’fermuar sistemi ile yaşama yol ver’ kampanyasının lansman toplantısı gerçekleşti

14:54 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bakanlardan Balıkesir’deki patlamayla ilgili ortak açıklama

18:04 - Asayiş

Suriye Noel'i resmi tatil ilan etti

17:57 - Dünya

Tuvalette doğurup çöpe attı

16:08 - Gündem

Nilüfer Belediyesi ve ÇEK arasında eğitimde örnek iş birliği

15:58 - Bursa

Bursa Senfoni'den napoliten repertuvar

15:35 - Bursa