Ülkemizin üretim yükünü büyük ölçüde sırtlayan Bursa sanayisi, 4’üncü Endüstri Devriminde etkin rol almak istiyor. Son zamanlarda Türk sanayisinin en önemli gündem maddeleri arasında yer alan ‘Sanayi 4.0’ konusu bu kez DOSABSİAD’ da ele alındı.
Okan Üniversitesi işbirliğiyle DOSABSİAD Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminerin açılış konuşmasını yapan DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Kar, artık Endüstri 4.0 döneminin başladığını ifade ederek, “Endüstri 4.0 ile birlikte, makine ve yapay zeka kavramının ortaya çıkacağını söyleyebiliriz. Ayrıca 4’üncü sanayi devriminde akıllı robotlar ile birlikte, simülasyon, yatay-dikey yazılım entegrasyonu, nesnelerin interneti, siber güvenlik, bulut, 3d baskı, örnekli eklemeli üretim, zenginleştirilmiş gerçeklik ile büyük veri ve analizi süreçleri daha da önem kazanacak” şeklinde konuştu.
ÖNCÜ OLMALIYIZ…
Sanayi 4.0’da sahada oyuncu olabilmenin büyük önem taşıdığını dile getiren Kar, “Haliyle doğru kararlar almak ve bu kararları etkin ve hızlı bir şekilde uygulamak durumundayız” dedi. Türkiye’nin üretimde rekabetçi olma avantajını ele geçirmek için, endüstri 4.0 dönüşümünün uygulayıcı öncü ülkeleri arasında yer alması gerektiğini de savunan Adnan Kar, “Uzun süredir Türkiye’nin üretimde Ar-Ge ve inovasyona ağırlık vermesi gerektiğini konuşuyoruz. Sanayicilerimizi bu bağlamda teşvik etmek için devletimiz de çaba sarf ediyor. Dolayısıyla artık sanayide otomasyonun aktif olması daha elzem bir hale gelmiştir. Daha yenilikçi, daha esnek, daha verimli ve daha hatasız bir üretimi sağlayan bu yeni sistem global rekabeti daha da tetikleyecektir” diye konuştu.
Türkiye’nin bu devrimde oyun kurucu olması gerektiğini de kaydeden Kar, “Bu dönüşüm için gerekli alt yapının bizde fazlasıyla mevcut olduğu göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin kısa sürede bu dönüşüme adapte olması şaşırtıcı olmaz. Eğer global pazarda rekabet edebilmek ve ürünlerimizi satmak, hatta varlığımızı devam ettirmek istiyorsak endüstri 4.0’ı gözardı etmememiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
DOĞRU NOKTADAYIZ…
Sanayi 4.0 ile ilgili DOSABSİAD üyelerine detaylı bir sunum gerçekleştiren Okan Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güner Gürsoy ise, henüz bu devrimin başında olduğumuzu ifade ederek, “Şuan daha bu işin başındayız. Almanya, bu devrimi 25-30 yıl içerisinde tamamlayacağını söylüyor. Dolayısıyla bu konuda farkındalık oluşturmak için doğru noktadayız” şeklinde konuştu.
“DEĞİŞİMİ İYİ YÖNETMEK GEREK”
Endüstri 4.0’ın teknolojik altyapıları hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Gürsoy, “Sanayi 4.0 teknolojisinin yanındaysanız bu sizin için fırsattır ancak karşısındaysanız bu oldukça büyük bir tehdittir. Çünkü Sanayi 4.0 ile birlikte hayatımıza girecek olan her bir karanlık fabrika, şuan ki 2 fabrikayı kapatacak” dedi. Prof. Dr. Güner Gürsoy, bu süreçte değişimi algılayıp, iyi yönetmek gerektiğini de sözlerine ekledi.
DOSAB’da faaliyet gösteren firma temsilcilerinin geniş katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, Okan Üniversitesi Teknopark Kurucu Müdürü Ferkan Çelik de, konuklara Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünce yürütülen Ar-Ge Destek Programları ile ilgili bilgiler verdi. Çelik, Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin 5746 sayılı kanunun iki aşamada incelenmesi gerektiğini söyleyerek, “Kanun kapsamında sağlanan teşvik ve muafiyetlerin yanı sıra bu teşviklerden yararlanacak mekanizmaların da iyi analiz edilmesi gerekiyor. Firmalarımızın bu destekleri mutlaka takip etmeleri ve Ar-Ge merkezi kurma çalışmalarına başlamalarını öneriyoruz” diye konuştu.