Desteklenecek proje ile; seçilen bazı bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesine yönelik birinci ve ikinci basamak sağlık hizmetlerini iyileştirmek, kamu hastane yönetiminde verimliliği artırmak ve Sağlık Bakanlığı’nın kanıta dayalı politika oluşturma kapasitesin geliştirmek amaçlanıyor.
Dünya Bankası, geçtiğimiz on yıllık dönemde bir dizi Uyarlanabilir Program Kredisi (APL) yoluyla hükümetin sağlık sektörü reformlarını ve uygulama stratejisini desteklemiş ve 2003 yılından bu yana uygulanmakta olan Sağlıkta Dönüşüm Programı’na (HTP) katkıda bulunmuş oldu.
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Vekilli Illangovan Patchamuthu kredinin onaylanması sonrası yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Bankası’nın hastalıkların azaltılması, kurumsal verimlilik ve kalite iyileştirmeleri üzerinde yoğunlaşan yeni bir stratejik odak ile Türkiye'nin sağlık sektöründeki yardımlarını sürdürmekten memnuniyet duyduğunu belirtti. Patchamuthu açıklamasında, “En iyi uygulama niteliğinde bir Genel Sağlık Hizmetleri reformu yapılmasına rağmen, genel hastalık yükünde bulaşıcı olmayan hastalıkların artışı Türkiye için sağlık alanında kilit bir zorluk olmaya devam etmektedir. Bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadele, sağlıklı yaşam tarzının ve davranış değişikliklerinin teşvik edilmesinden önemli risk faktörlerinin ortadan kaldırılmasına kadar uzanan çok yönlü bir yaklaşım gerektirir. Bu proje sadece bunu başarmayı hedeflemekle kalmayacak, aynı zamanda ilgili kurumların kapasitesini güçlendirmeye çalışacaktır." ifadelerine yer verdi.
Proje çerçevesinde sağlanacak değişken faiz oranlı kredinin nihai vadesi ise 5 yılı geri ödemesiz olmak üzere 10,5 yıl içinde dolacak.