?>

Dünya pazarına kilosu 70 ile 120 euro arasında satılıyor

Muğla’nın Bodrum ilçesinin eski geçim kaynaklarından süngerciliği sürdüren İbrahim Totoz ve kardeşi Doğan Bertuğ Totoz, sünger avından döndü. İbrahim Totoz, zor şartlara rağmen dede mesleği olan süngerciliği sürdürmeye kararlı olduklarını dile getirdi.

Gündem - 1 yıl önce

Bodrum’da deniz turizminin gelişmesine önemli katkılar sunan süngercilik mesleği, Totoz ailesi tarafından halen sürdürülüyor. Sünger avcılığının yasak olduğu Bodrum’da av yapamayan 38 yaşındaki İbrahim Totoz ve kardeşi Doğan Bertuğ Totoz, bir buçuk ay önce Kuzey Ege’ye av için gitti. İki kardeş, bir buçuk aylık sünger avının ardından Bodrum’a geri döndü. Denizde 30 metre derinlikte toplanan süngerler, şimdi satışa hazır hale getirilecek. Uzun ömürlü olup bakteri tutmayan süngerin, ağırlığının 40 katı kadar ağırlıkta suyu tutabildiği ifade ediliyor. Genellikle banyo lifi olarak kullanılan süngerin farklı alanlarda da kullanımı mevcut.

15 yıldan bu yana sünger avcılığı yapan İbrahim Totoz, yaptığı açıklamada her yıl Bozcaada ve Saros Körfezi’nde sünger avcılığı yaptıklarını ifade ederek, “Bodrum’da yıllardır sünger avcılığı yasak. Kuzey Ege’de serbest. Sünger, Bodrum’da daha derin sularda ama Kuzey Ege’de 25-30 metrelerde. Bodrum’da turizmin başlamasıyla süngerciliğe ara verilmişti. Zaten zor bir meslek, yapanlar da azalmıştı. Bazı eski avcılar da usulsüz avlanmalarından dolayı yasaklandı, daha sonra da tekrar açılmadı. Onun için Kuzey Ege’de avlanıyoruz. Babakale Limanı’ndan Yunanistan sınırına kadar Bozcaada ve Gökçeada’da avlanıyoruz. Senenin 2-3 ayı o bölgedeyiz. Bu sene avımızı biraz erken kestik" dedi.

“Biz, süngerciliğin hatıralarıyla, hatıralarıyla büyümüş çocuklarız”

Sünger avcılığının dünyadaki en zor mesleklerden biri olduğunu dile getiren Totoz, “Eğer derin çalışırsan, günde 2 dalış yaparsın. Meşakkatli bir iştir ama kazançlı bir iştir. Bir de biz, süngerciliğin hatıralarıyla, hatıralarıyla büyümüş çocuklarız. Meslek devam etsin diye her sene Kuzey Ege’ye avlanmaya gidiyoruz. Vurgun yeme ihtimali her zaman var ama kuralları uyduğun sürece vurgun yeme ihtimali çok düşük" diye konuştu.

“Dünya pazarına 70 ile 120 euro arasında satılıyor”

Müsilaj nedeniyle süngerde 2 senedir azalma olduğunu dile getiren İbrahim Totoz, “Bu sene gittiğimiz avda gördük ki sünger kendisini yenilemiş. Denizimiz ne kadar temiz olursa süngerimiz de o kadar bereketli oluyor. Şu anda süngerin kilosunun dünya pazarına 70 ile 120 euro arasında satışı var. Tüm dünyaya satıyoruz, Amerika, İngiltere, her tarafa gönderiyoruz. Sünger bu sene sağlıklı, herhangi bir hastalık yok. Bazı bölgelerde sadece bir verim göremedik. O da Çanakkale Boğazı suyunun aktığı yerler biraz verimsiz. Ama Ege’nin birçok yeri verimli" dedi. ,

“Meslek devam etsin diye mücadelemizi veriyoruz”

Bodrum’da eskiden çok yaygın olan süngercilik mesleğini yapan çok az kişi kaldığını söyleyen İbrahim Totoz, “Kuzey Ege’de bizim için sünger toplayan aile var. Çünkü biz hem topluyoruz, hem kendimiz de çıkarıyoruz. Eğer sağlığımız bozulmazsa devam etmeyi düşünüyoruz. Bir de Türkiye’de artık denize çıkmak lüks bir durum haline geldi. Bir ava gitmen 10 binlerce liraya mal oluyor. Ama biz yine de meslek devam etsin diye mücadelemizi veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Yapay süngerlerin, deniz süngerlerinden esinlenerek yapıldığını söyleyen Totoz, “Bu süngerin hem kullanım süresi uzundur hem de en sağlıklı banyo lifidir. Bunlar içinde bakteri tutmaz, alerji yapmaz. Çok uzun ömürlüdür. İçindeki mineraller insan vücuduna çok faydalıdır. Yapay süngerlerle bunu asla mukayese edemezsiniz" şeklinde konuştu.

Süngerin başka kullanım alanları da olduğunu dile getiren Totoz, ameliyathanelerde, uçakların bazı bölümlerinde, cilt bakımında ve hijyenik ped olarak kullanıldığını söyledi. “Bodrum’da deniz turizminin başlamasının sebebi, süngerciliktir”

Süngerciliğin Bodrum için ne ifade ettiğinden de bahseden Sünger Avcısı İbrahim Totoz, “Süngercilik Bodrum’un hem en eski mesleğidir hem de en özel mesleğidir. Hepimizin ataları, dedeleri süngercilikle hayatlarını kazanmıştır. Ayrıca Bodrum’da deniz turizminin başlamasının sebebi, süngerciliktir. Süngercilik sayesinde Bodrum denizcilikte kendisini çok geliştirmiştir. Gerek tekne yapımında gerek denizcilik açısından gerekse de dalgıçlık açısından Dünya’da nam yapmıştır. Bodrum’un yetiştirdiği süngercileri, şu anda Dünya’da hiçbir ülke yetiştirememiştir. Birçok derin dalgıçlar yetiştirmiştir, derin sularda çalışan dalgıçlar yetiştirmiştir. Çok yetenekli denizciler yetiştirmiştir. Biz de onlar kadar olamasak da onların isimlerini yürütmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Uluabat Gölü'nde Neler Oluyor?

2023-07-05 10:17 - Bursa

Siirt’te damat çiftçi olunca düğün konvoyu traktörlerden oldu

2023-07-06 13:50 - Gündem

Uşak’ta ekmek yeni fiyattan satılmaya başlandı

2023-07-06 13:15 - Ekonomi

Suuçtu Şelalesi ziyaretçi akınına uğradı

2023-07-03 15:38 - Bursa

Bursa'da bir çiftçinin korkunç ölümü

2023-07-01 12:12 - Bursa

Bursaspor’da yaprak dökümü

2023-07-06 11:24 - Bursaspor

Enver Cenk Şahin de veda etti

2023-07-04 18:18 - Bursaspor

Bursa'da kurbanlık danaya girdiler, sosis teslim edilince isyan çıkardılar...Tonlarca et imha edildi

2023-06-30 11:03 - Bursa

Tekirdağ’da belediye personellerinden 9-8’lik paydos

2023-07-03 02:56 - Gündem

Genç kadın sevgilisini öldürdü

2023-06-30 14:48 - Gündem

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Erzurum’a önemli müjdeler:

17:41 - Gündem

Avrupa Konseyi’nden Balıkesir’e ödül

17:48 - Gündem

Çanakkale’de 89 kaçak göçmen yakalandı

17:32 - Gündem

Kütahya Belediyesi, uluslararası seramik iş birliklerini genişletiyor

16:51 - Gündem

Gençlerin ihtiyaçlarına dayalı politikalar geliştirecek olan çalıştay yapıldı

16:47 - Gündem

Günün Manşetleri

TAKVİYE ŞART !

17:47 - Bursaspor

Karacabey’de zehir tacirlerine operasyon: 7 tutuklu

17:27 - Bursa

Bursa'da alkollü sürücü 9 araca zarar verdi

16:50 - Bursa

Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği 12 yıl sonra açıldı

16:44 - Gündem

Bursaspor evinde berabere kaldı

16:16 - Bursaspor