?>

Dünya Su Günü’nde, ’Suyun Serüveni’ paneli düzenlendi

Kent genelinde sürdürülebilir kalkınma ve çevre bilinci oluşturmaya yönelik çalışmalarını sürdüren mersin büyükşehir belediyesi, 'dünya su günü’ kapsamında ‘suyun serüveni’ konulu panel düzenledi.

Yaşam - 9 ay önce

Kent genelinde sürdürülebilir kalkınma ve çevre bilinci oluşturmaya yönelik çalışmalarını sürdüren Mersin Büyükşehir Belediyesi, ’Dünya Su Günü’ kapsamında ‘Suyun Serüveni’ konulu panel düzenledi.

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ile Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü iş birliğinde Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde düzenlenen panelde, su kaynaklarının daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılması için yapılması gerekenler ele alındı.

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Kemal Zorlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. Öğretim Üyesi Korhan Özcan, ‘Mersin’in Su Ekosistemleri: Antroposen Çağının Kentlerinde Doğayı Nasıl Koruyabiliriz’ başlıklı sunum yaptı. Mersin’in coğrafi konumu ve iklimi itibariyle değişik kuş türlerinin yaşamı için uygun bir ortama sahip olduğunu aktaran Dr. Özcan, bölge ekosistemini korumak adına dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi. Kaçak avcılık, çevre kirliliği, hayvanlar ve üreme habitatları hakkında da bilgiler veren Dr. Özcan, doğada yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan kuş türleri ile ilgili yapılması gereken çalışmalara dikkat çekti.

Su kaynaklarının korunması için yapılması gerekenler ele alındı

MESKİ bünyesinde görev yapan Çevre Mühendisi Taylan Özgür Sağlam, panelde ‘Havzadan Denize Suyun Serüveni’ başlıklı sunum gerçekleştirdi. Kara, deniz ve kıyı ekosistemlerinin birbiriyle ilişkili olduğunu belirten Sağlam, bu ekosistemi korumak adına Mersin Büyükşehir Belediyesinin kent genelinde gerçekleştirdiği sürdürülebilir çalışmaları anlattı.

Mersin Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Fatma Deniz ise, ‘Su Ayak İzi’ konulu sunumunda, üretim ve tüketime bağlı olarak insanların kullanmış olduğu su kullanım kapasitesini aktardı. Deniz, gündelik hayatta üretim ve tüketim aşamasının her alanında insanların kullandığı toplam su miktarını ele aldı. Aynı zamanda Deniz, su kaynaklarının daha etkin ve akılcı bir şekilde kullanılmasını yaygınlaştırmak amacıyla daha az su kullanımının yöntemlerini ve su ayak izinin nasıl azaltılabileceğinin çözüm önerilerini katılımcılarla paylaştı.

Bir diğer panelist Prof. Dr. Cüneyt Güler de, ‘Yağmur Suyu Hasadı’ başlıklı sunumunda doğada su döngüsünün nasıl oluştuğunu, dünyada su rezervlerinin dağılımını ve Türkiye’de su kaynaklarının durumunu ele aldı.

Sunumların ardından konuşmacılar, katılımcıların sorularını yanıtladı.

“Su kaynaklarımızı daha etkin ve verimli bir şekilde kullanmak zorundayız”

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Kemal Zorlu, her yıl ‘22 Mart Dünya Su Günü’ nün farklı bir tema ile gerçekleştirildiğini, bu yıl ise ‘Barış İçin Sudan Faydalanmak’ temasının seçildiğini dile getirdi. Zorlu, “Genelde alışık olduğumuz tablo suyun dünyada barışa vesile olması değil, savaş ve kavgalara sebep olmasıdır. Çünkü su kaynaklarını etkin ve verimli kullanmıyoruz. Doğa temelli bir şehircilik anlayışı benimsemiyor ve dünya nüfusuna yeterli miktarda suyun ulaşmasında problemler yaşıyoruz. Bu da barışa vesile olmaktan ziyade, daha çok savaşa ve kavgaya sebep oluyor. Eğer su kaynaklarımızı etkin ve verimli bir şekilde kullanabilir, su kaynaklarımızı koruyabilirsek, suyu savaş nedeni olmaktan çıkartıp, bir barış vesilesi haline getirebiliriz” dedi.

“Merkezimizi 4 ayda 60 bin kişi ziyaret etti”

4 ay önce hizmete açılan Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi hakkında da bilgi veren Dr. Zorlu, “Bu süre içerisinde merkezi, büyük bölümü çocuklar ve gençler olmak üzere 60 bin kişi ziyaret etti. Bu merkezin amaçlarından biri de suyun etkin ve verimli bir şekilde kullanılması ile su tasarrufunun üst düzeye çıkartılması konusunda bilinç oluşturmaktır. Merkezimizde; iklim, çevre, atık, geri dönüşüm, su gibi farklı 13 temada deney düzeneğimiz var. Projemiz tamamlandığında ise, toplamda 120 adet deney düzeneğimiz olacak” ifadelerini kullandı.

Etkinlik, merkezde yer alan planetaryumda dünyanın oluşumunu, yaşam ve karbon döngüsünü, diğer gezegenlere kıyasla dünyada yaşamanın avantajlarını anlatan ‘Dinamik Dünya’ konulu kısa filmin izlenmesi ile son buldu.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa’da polis metamfetamin sandı...

2024-03-21 12:50 - Bursa

Mardin’de yağışla birlikte tarihi Dunaysır Köprüsü’nün debisi yükseldi

2024-03-19 11:24 - Yaşam

Bursa'da da hissedilen deprem korku yarattı

2024-03-20 09:29 - Bursa

İşte banka banka ödenecek promosyon tutarları

2024-03-22 14:25 - Bursa

Alinur Aktaş'tan Doğanbey Açıklaması!

2024-03-20 15:34 - Bursa

Azerin’den Amasya’da Çanakkale Zaferi’nin 109. yıl dönümüne özel konser

2024-03-19 01:58 - Magazin

Yeşilçam oyuncusu Bahar Öztan son yolculuğuna uğurlandı

2024-03-22 18:19 - Magazin

Bursa Borusan'da grev başlatan işçiler hakkında inanılmaz iddia!

2024-03-24 13:18 - Bursa

Sanatçı Dodo, uçak korkusunu Kozan için yendi

2024-03-25 10:48 - Magazin

Bursa’da ailesinin haber alamadığı genç tarlada ölü bulundu

2024-03-23 23:20 - Bursa

İlgili Haberler

Gazeteci Celal Yalvaç düzenlenen panelle anıldı

19:17 - Yaşam

Kaymakam Özefe ve Başkan Erol’dan Buharkent Deve Güreşleri’ne davet

18:39 - Yaşam

Tarihi geçmiş ürün satan 3 zincir market mühürlendi

18:06 - Yaşam

Erzincan’da “Ata Tohumu Merkezi” kuruluyor

18:05 - Yaşam

Ordu’da bir gecede 992 kilometrelik yolda kar temizleme çalışması yapıldı

17:46 - Yaşam

Günün Manşetleri

Başkan Aydın, Osmangazili çocuklara Bursaspor sevgisi aşılıyor

18:59 - Bursaspor

TAKVİYE ŞART !

17:47 - Bursaspor

Karacabey’de zehir tacirlerine operasyon: 7 tutuklu

17:27 - Bursa

Bursa'da alkollü sürücü 9 araca zarar verdi

16:50 - Bursa

Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği 12 yıl sonra açıldı

16:44 - Gündem