?>

Dünyada kırmızı alarm: "Microsoft’tan yanıt alamayan tüm sağlayıcılar çöküyor"

Küresel çapta yaşanan yazılım sıkıntısı bankacılık, havacılık, sağlık sektörlerini etkiliyor. Dünya genelinde birçok havalimanında uçuşlar durduruldu, bazı bankalarda işlemler yapılamıyor. Dünyada yazılım konusunda kırmızı alarm verildi. Yazılımcı berkay çatak, konuyla ilgili olarak "microsoft’tan yanıt alamayan tüm sağlayıcılar çöküyor, bu aşamada son kullanıcının yapabileceği bir şey yok maalesef, kullanıcılar bilgisayarlarının ayarlarını değiştirmesinler, microsoft taraflı sorun düzeldiğinde bilgisayar eskisi sağlıklı bir şekilde açılacak" dedi.

Teknoloji - 7 ay önce

Küresel çapta yaşanan yazılım sıkıntısı bankacılık, havacılık, sağlık sektörlerini etkiliyor. Dünya genelinde birçok havalimanında uçuşlar durduruldu, bazı bankalarda işlemler yapılamıyor. Dünyada yazılım konusunda kırmızı alarm verildi. Yazılımcı Berkay Çatak, konuyla ilgili olarak "Microsoft’tan yanıt alamayan tüm sağlayıcılar çöküyor, Bu aşamada son kullanıcının yapabileceği bir şey yok maalesef, kullanıcılar bilgisayarlarının ayarlarını değiştirmesinler, Microsoft taraflı sorun düzeldiğinde bilgisayar eskisi sağlıklı bir şekilde açılacak" dedi. Yazılım sisteminde yaşanan küresel çaplı sıkıntı birçok sektörü kilitledi. Dünya genelinde çok sayıda havalimanında uçuşlar durduruldu. Microsoft kaynaklı sıkıntıdan oluştuğu söylenen kesintilerin ne kadar süreceği bilinmiyor. Yazılımcı Berkay Çatak, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, domino taşı etkisiyle zincirin en başındaki Microsoft’un isteklere yanıt vermeyi kesmesinin, Microsoft ile bağlantılı her şeyi kullanılamaz hale getirdiğini ifade etti. Çatak, bu aşamada son kullanıcının yapabileceği bir şeyin olmadığını vurguladı. "Microsoftla bağlantılı her şey kullanılamaz hale geliyor"

Çatak, "Şu durumda bölge bazlı kesintiler olsaydı VPN kullanmak kişisel işlemler için bir miktar çözüm olabilirdi ama küresel bir sorun olduğu için dünya genelinde Microsoft altyapısını kullanan tüm sağlayıcılar Microsoft’tan yanıt alamadığı için çöküyor. Çöken sağlayıcıları kullanan platformlar da işlemlerine yanıt alamadığı için son kullanıcıya hatalar gösteriyor. Özetle domino taşı etkisiyle zincirin en başındaki Microsoft isteklere yanıt vermeyi kesince Microsoftla bağlantılı her şey kullanılamaz hale geliyor. Bu aşamada son kullanıcının yapabileceği bir şey yok maalesef" dedi. "Kullanıcılar bilgisayarlarının ayarlarını değiştirmesinler"

Ek olarak bazı Windows bilgisayarlarda da mavi ekran hatası oluştuğunun altını çizen Çatak, "Bilgisayarlar ya kurtarma moduna geçilmesini öneriyor ya da o aşamaya gelemeden hiç açılmıyor. Kullanıcılar bilgisayarlarının ayarlarını değiştirmesinler, Microsoft taraflı sorun düzeldiğinde bilgisayar eskisi sağlıklı bir şekilde açılacak" şeklinde bilgi verdi. Neler oldu?

ABD, İngiltere, İrlanda, Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan ve Japonya gibi bir çok ülkede sorunlar yaşandığı bildiriliyor. Sydney ve Berlin havalimanlarında uçuşlar durduruldu. ABD’deki üç büyük havayolu şirketi United, Delta ve American Airlines uçuşlarını durdurdu. Londra borsasında işlemlerde sorunlar yaşandığı ve ülkenin önemli televizyonlarından Sky News da yayınlarında sıkıntılar olduğu bildirildi. İngiltere’nin en büyük demiryolu operatörünün geniş çaplı IT sorunları nedeniyle iptaller konusunda uyarılarda bulunuldu. Berlin Havalimanı da sorunlar yaşandığı duyurusunu yaptı. İspanya’da tüm havalimanlarında teknik sıkıntı yaşandığı bildirildi. İsrail Merkez Bankası, CrowdStrike sorununun bankaları etkilediğini açıkladı. Hint havayolu şirketi SpiceJet, online hizmetler, rezervasyon ve check-in dahil olmak üzere teknik sorunlar yaşadığını bildirdi. Hong Kong Havalimanı, havayollarının manuel check-in prosedürlerine geçtiğini açıkladı. Türk Havayolları da check-in, biletleme ve rezervasyon işlemlerinde sıkıntılar olduğu mesajını paylaştı.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursaspor'a 2 milyon 500 bin TL’lik destek

2024-07-17 16:35 - Bursaspor

Bursa Osmangazi’nin köylerinde şenlik var

2024-07-13 14:08 - Bursa

Dağ yöresine yeni koordinatör

2024-07-15 10:25 - Bursa

BTSO gıda UR-GE üyeleri Azerbaycan’da

2024-07-13 12:29 - Bursa

Başakşehir’de gönül köprüleri sosyal belediyecilik anlayışında kuruluyor

2024-07-13 08:51 - Gündem

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: Enflasyonla mücadelede yapılacak tek şey, vatandaşın güvenini kazanmak

2024-07-17 13:09 - Bursa

Esenyurt’taki tekel bayi cinayetine ilişkin davanın görülmesine devam edildi

2024-07-12 20:52 - Asayiş

KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür oturumları sona erdi

2024-07-14 14:32 - Eğitim

Yenişehir’de ulaşım sorunları yerinde incelendi

2024-07-13 11:12 - Bursa

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi 32 yaşında

2024-07-12 21:30 - Eğitim

İlgili Haberler

Canikli Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü, uluslararası robot yarışmasında birinci oldu

16:42 - Teknoloji

Turkcell ve Samsung’dan 5G destekli akıllı cihazlar için iş birliği

15:41 - Teknoloji

Türkiye Siber Vatan Programı Web Güvenliği Eğitimi tamamlandı

14:41 - Teknoloji

Atmaca Um, Sinop’ta rekor kırdı

14:03 - Teknoloji

Uzmanı açıkladı: "Uçağın en güvenilir bölümü arkası olabilir"

13:10 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kocaeli Milletvekili Nail Çiler kaza geçirdi

18:35 - Asayiş

Kız çocuğunun sosyal medyadan yardım çağrısı karşılık buldu

18:27 - Asayiş

Mudanya Dernekler Yerleşkesi açıldı

17:53 - Bursa

AK Parti'den 'İmralı'yla pazarlık' iddialarına yanıt

17:48 - Gündem

17 yaşındaki kızın isyanı üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti

17:40 - Gündem