?>

Dünyanın beklediği bilim şenliği başlıyor

Türkiye'nin dört bir yanından ve dünyanın 8 ülkesinden bilimseverlerin katılacağı Türk Hava Yolları 6. Bilim Şenliği kapılarını 4-7-Mayıs'ta TÜYAP'ta ziyaretçilerine açıyor.

Bursa - 8 yıl önce

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) işbirliği Milli Eğitim Bakanlığı desteğiyle düzenlenen şenlik kapsamında 3 bin 500 kişinin aynı anda yapacağı atölye çalışmasıyla Guinnes Rekorlar Kitabı'na girilecek.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Aş Yönetim Kurulu Başkanı ve Bilim Teknoloji Merkezi Koordinatörü Rıfat Bakan, dünyanın en büyük bilim festivalini Bursa'da gerçekleştirmenin büyük bir onuru ve gururu içinde olduklarını belirterek, "Bu sadece BTM'nin başarısı değil, onun çok değerli sponsorları ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla ortaya konulan bir projedir. Sürekli projenin arkasında duran, hayalini bile kuramadığımız bu günlere gelmemize destek veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye teşekkür ediyoruz. BEBKA'nın çok ciddi destekleri var. Milli Eğitim Bakanlığımız sürekli olarak bu işe destek verdiler. Uluslararası Bilim Festivali demediğimiz halde gönüllü olarak dünyanın dört yanından katılanlar var. Ulucami'deki saldırıdan sonra bazıları iptal etmişti. Fransa'dan bir ekip gelmiş ve şunu söylemişti, "Her ne pahasına olursa olsun Bursa'ya geldim, gençlere bilimi anlatmaya" Çin, Fransa, Hollanda, Moldova, İngiltere, Kanada, İtalya ve Polonya'dan katılım var. Sıradan katılım değil. Her biri bilim atölyesiyle birlikte gelecek ve orada doğrudan projelerini çocuklarımıza yansıtacaklar. Çin robotik alanda. Polonya enerji verimliliği. İtalya DNA çalışmaları Moldova yazılım konusunda, Kanada Enerji iletimi ve depolanması konularında projeleri ve anlatımları ile TÜYAP kapalı ve açık alanda olacak" dedi.
ŞENLİK 4 GÜN BOYUNCA DEVAM EDECEK
İnsansız hava araçları ve drone yarışlarının da olacağı bilim şenliğinin 3 günden 4 güne çıkardıklarını ifade eden Bakan, "Okullardan çok şikayet geliyordu. Çok okul geliyor, izdiham oluyordu. Hafta sonu da yeterli olmuyordu. 4 güne çıkardık. Çok daha fazla olsa da ilgi alaka olacak. Bu yıl atölye çadırı arttı. 100 farklı atölye çadırında 150 farklı deney yapılacak. İnternet sitemizden www.bilimsenligi.org sitesinden rezervasyon yapılabiliyor. Şu anda 10 binden fazla rezervasyon yapılmış. Daha kaliteli hizmet edebilmek anlamında rezervasyon yapmak gerekiyor. Rezervasyon yapmayanlar da bu hizmetlerden yararlanacak. Ancak öncelik rezervasyon yapanlarda olacak. Dünyada kapasite ve birikim olarak da ilk sıralarda olduğunu, nitelik ve nicelik açısından dünyada benzeri olmadığını bir kez daha söylemekte fayda var" dedi.
AYNI ANDA 3 BİN 500 KİŞİ İLE YAPILACAK OLAN BİLİMSEL DENEY GUİNNES'E ADAY
Şenlik kapsamında yapılacak olan proje yarışmasının ana temasının enerji verimliliği olduğunu belirten Bakan, "Dünyadaki en stratejik işlerden bir tanesi enerji. Eğer enerjiyi depolayabilirseniz, dilediğiniz zaman kullanıma alırsınız. Proje yarışmamız 5 kategoriden oluşuyor. Geçen yıl 1366 proje gelmişti. Konuyu sınırladık ancak 1120 adet proje geldi. Jürimiz 50 tanesi için hazırlık yapıyor. Elenen ve finale kalan 50 projeyi jürimiz puanlayacak. 2 kategoride ödül verilecek. 102 bin TL ödül verilecek. Çocukları gençleri bilim ve teknoloji konusunda cesaretlendirmek. Ben bir kaşif olacağım dedirtebilmek. Çılgın Türklerin çılgınlıklarını bilimsel olarak da yansıttıklarını gördük. Eksiklik biz yöneticilerde planlayıcılar da gençlere daha çok destek verilmeli, önleri açılmalı. Buradaki dünyanın en büyük bilim festivali. Her yıl kendini katlayarak rekorlarını kırarak geldi. Geçen yıl 72 bin 882 atölye çalışması yapılmış. 230 bin kişi ziyaret etmiş. Bu yıl bunu daha da geçmeyi hedefliyoruz. Noter huzurunda 3 bin 500 kişi ile aynı anda bilimsel deney yapılacak. Daha önce Avusturya'da 2 bin 900 kişi ile yapılmış. Rekorlar kitabına gireceğini bekliyoruz. Ülkemizin bilimsel başarılarla anılan çok daha gelişmiş, dünyaya ve teknolojilere yön veren gençleri yetiştiren bir ülke olduğunu göstermek istiyoruz" dedi.
Bilim Şenliği bilgilendirme toplantısına katılan Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu ise, "Erken yaştan itibaren bilimi ve araştırmayı seven toplum yetiştirmenin önemine inanıyoruz. Çocukların gençlerin bilime olan ilgisini arttırmalıyız. Gençlerimize ve çocuklarımıza çeşitli deneyimler, farklı bakış açıları kazandırmayı hedefliyoruz. Bursa ve ülkemizde bilim kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Bilimseverlere proje sergileri, atölye stantları ve bilimsel gösteri birarada sunulacaktır. Çocuklarımız bilimsel denemelerle iç içe olacaktır. 4 gün boyunca bilim gösterileri ile farklı bilim dallarında deneyler gerçekleştirilecek. Gençlerin enerji verimliliği alanında başarılı projeleri sergilenecek" diye konuştu.

İHA

Haftanın Öne Çıkanları

11. kattan düşen liseli hayatını kaybetti

2017-04-30 23:19 - Asayiş

Yaza merhaba konseri

2017-05-01 02:00 - Magazin

Kapadokya Havalimanı 5 ay kapalı kalacak

2017-05-01 16:30 - Ekonomi

Danimarkalı 5 kadın Müslüman oldu

2017-05-02 13:18 - Yaşam

Bahçeli 5 gündem maddesi saydı!

2017-05-02 13:54 - Siyaset

Zlatan ameliyat oldu! Kariyeri bitti mi?

2017-05-02 13:54 - Spor

Faty çıkarken ağladı

2017-05-02 12:54 - Bursaspor

Bursa'ya 54 yeni diyaliz cihazı alınacak

2017-04-27 13:18 - Bursa

Azra Akın'ın bu sahneleri çok konuşulacak!

2017-04-27 14:27 - Magazin

Örnek'ten Topçu'ya eleştiri!

2017-05-02 13:11 - Bursaspor

İlgili Haberler

Domaniç-İnegöl karayoluna taş düştü

20:07 - Bursa

Bursa Tophane Surları özgürlüğüne kavuşuyor

16:29 - Bursa

Mudanya'da ihtiyaç sahipleri ücretsiz bir şekilde 'Gıda Bankası'na gidebilecek

14:22 - Bursa

Bursa'da dezenformasyonla mücadele için imzalar atıldı

13:39 - Bursa

Bursa tekstili Los Angeles'ta

13:30 - Bursa

Günün Manşetleri

Domaniç-İnegöl karayoluna taş düştü

20:07 - Bursa

Zelenskiy'den hızlı çark!

19:06 - Siyaset

"Yanan otelde tedbirsizlik had safhada!

18:42 - Siyaset

Bursaspor’da Kütahyaspor hazırlıkları başladı

18:39 - Bursaspor

Acun Ilıcalı ve Saadetin Saran'a 3 yıl hapis istendi

18:06 - Gündem