Eğitim Bir-Sen Gemlik Temsilciliğinin 11 Eylül düğün salonunda düzenlemiş olduğu birlik, beraberlik ve dayanışma yemeği büyük ilgi gördü. Yemeğe Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Memur-sen ve Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker, İlçe Müftüsü Dr. Mehmet Reşat Şavlı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Duran, şube müdürleri, okul idarecileri ve öğretmenler ile Ak Parti Gemlik İlçe Teşkilatı katıldı.
Eğitim Bir-Sen Gemlik Temsilcisi Halil Gemici'nin açış konuşmasıyla başlayan programda Memur-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker yaptığı selamlama konuşmasında sendikal faaliyetleri ve elde ettikleri kazanımları anlatarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi başına çalışmasını eleştirdi. Başkan Şeker, "Eğitim alanında yapılacak bütün değişikliklerden bizim de görüşlerimizin alınması gerektiğine inanıyoruz. Öyle ki sendika olarak mesela TEOG’un artılarının ve eksilerini ele alan bir çalışmayı da biz, bir sene önce tamamlamıştık' dedi. Yaptıkları değerlendirmede sistemin olumlu yönlerinin de olduğunu belirten Şeker, "Tüm öğrencileri merkezi olarak sınava sokan ve yerleştiren bir geçiş sistemi yerine bu yeni sistemde öğrencilerin sadece bir kısmının sınavla yerleştirilecek olması ve sınavın isteğe bağlı olması, sınav stresini azaltması yönüyle olumludur. İkinci olarak yeni sistemde, sınavla öğrenci alacak okullar hariç, okulların çoğunluğunun bir taban puanı olmayacağından, bu okullar arasındaki başarı sıralaması ortadan kalkacaktır. Okullar, öğrenci başarısına göre daha heterojen bir şekilde oluşacaktır" diye konuştu. Açış ve selamlama konuşmalarından sonra "İlham Veren Öğretmen" konulu konferansını sunmak üzere mikrofona gelen Eğitimci Yazar Ali Erkan Kavaklı öncelikle böylesi bir programı düzenledikleri için Eğitim Bir- Sen Gemlik Temsilciliğini,Sendikal çalışmalarından dolayı Numan Şeker'i ve yapmış olduğu başarılı çalışmalarından dolayı da Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz'ı tebrik etti.
"BİZLERE ÖRNEK EN İYİ ÖĞRETMEN PEYGAMERİMİZDİR"
Öğretmenliğin Hz. Muhammed'in mesleği olduğuna işaret ederek konferansına başlayan Kavaklı "Bir öğretmenden söz edeceğim, bütün çağların en başarılı öğretmeni. O hiç şikayet etmedi. Ben sadece öğretmen olarak gönderildim buyurur. Bizlere en iyi örnek olarak en iyi öğretmen Peygamberimizdir. Peygamber Efendimiz. 23 sene çalıştı ve tüm kıtayı değiştirdi. Bütünüyle. Onun için öğretmenlik değiştirme mesleğidir. Bu nedenle tüm öğretmenleri böylesine bir peygamber mesleğine talip oldukları için tebrik ediyorum, dedi. Okumanın önemine de değinen Kavaklı, Her işin başı okumaktan geçiyor. Bizler Allah’ın Kuran-ı Kerimi ve kâinat kitabını iyi okumalıyız.” diye konuştu.
Ali Erkan Kavaklı 'Sıradan öğretmen anlatır. İyi öğretmen açıklar. Yetenekli öğretmen yapar ve gösterir. Büyük öğretmen ilham kaynağı olur. İyi öğretmen, iyi ders anlatan değil, öğrencilerini hayata donanımlı hazırlayandır. Sadece anlatmaya dayalı bir metot takip etmeyin. İnsan duyduğunu unutur. Gördüğünü hatırlar. Hem duyup hem gördüğünü öğrenir. Yaptığını hiç unutmaz. Görsel malzeme kullanın, uygulama yaptırmayı ihmal etmeyin” öğütlerini verdi.
Öğretmenlerin çalışkan, bilgili ve becerikli, mesleğini seven, öğrencilerini seven, insanları seven, idealist insanlar olması gerektiğini ifade eder Eğitimci Yazar Kavaklı konuşmasının şöyle sürdürdü :"Öğretmen İnsanlara hizmet etmekten, onların aklını bilgi, yüreğini sevgi ile donatmaktan zevk almalı. Nasıl bir baba, evladının kendisinden daha bilgili ve başarılı bir insan olmasını isterse, öğretmen de öğrencilerinin kendisini geçirmesinden memnuniyet duymalı, onların başarısı ile övünebilmeli ve bunun için çalışmalı. Her insanın cevherinde bir iş başarmak, bir eser ortaya koymak, iyilik yapmak gibi güzel hasetler vardır. Öğretmen, yüreklerdeki bu cevherleri bulup çıkarabilmelidir. 35 yıllık bir öğretmenlik geçmişi olduğunu ifade eden Kavaklı, eğitimin gönle girme sanatı olduğunu söyledi. Yazar Kavaklı, “Gönlüne giremediğimiz birisinin zihnine giremediğimiz gibi onu eğitme şansımız da ortadan kalkar. Genelde eğitimciler birçok konuda şikâyetçi olurlar. Fakat öğretmenlik şikâyet etme mesleği değildir. Sorun çözme mesleğidir..
Kavaklı, konuşmasında iyi öğretmenin 10 özelliğini şöyle sıraladı: “Adaletli davranır ve nezaket sahibidir. Motivasyonu sağlar. İyi diyalog kurar ve eleştireldir. Branşını iyi bilir. Dersini anlaşılır şekilde iyi anlatır. Sabırlıdır. Heyecanlandırır. Yük taşır, naz çeker, çalışkandır. Toleranslıdır. İlham verir.” Eğitimde disiplinin de önemine dikkat çeken Kavaklı, “Disiplini, öğrenci ile konuşarak sağlayın. Sınıfta tartışmayın. Gerekirse dışarıda öğrenci ile yalnız konuşun. Sevimli bir disiplin sistemi kurun.”
Her beynin özel olduğunu ifade eden Kavaklı, “Birbirinin benzeri beyin yoktur. Nasıl ki parmak izimiz özelse, göz retinamız özelse, avuç içimiz özelse, karakterimiz özelse her çocuğun beyni de özel ve bir birinden farklıdır. Peki, biz ne yapıyoruz? Mecburiyetten de olsa bu farklı ve özel beyinleri bir araya toplayıp hepsine aynı şekilde ders vermeye kalkıyoruz. Fakat bu öğrenciler aynı metotla ve aynı hızda bu dersleri anlamayabilir. Nasıl ki sağlıklı olduğu sürece görmeyen göz olmuyorsa öğrenmeyen beyin de olmaz. Öğrenme biçimi, hızı farklı olabilir. İşte tam da burada öğretmenlik sanatı başlıyor. Ben anlattım, görevimi yaptım anlayan anlar anlamayan beni ilgilendirmez mantığı kesinlikle kabul edilebilir bir mantık değildir” diye konuştu.
Kavaklı, başarılı olmak isteyen öğretmenin, öğrencisinin hangi yöntemle daha iyi anladığını keşfetmesi ve öğrencisini o yöntem üzerine eğitmesi gerektiğini ifade etti. Öğretmenlerin ufuklarını açan bir konuşma gerçekleştirdi.
Konferansının ardından salondaki eğitimcilerle bir süre sohbet eden Ali Erkan Kavaklı okuyucularının kitaplarını da imzaladı.