Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı olağan oturumu Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantının başında söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Grup Sözcüsü ve Mudanya Belediye Başkan Aday Adayı Erdal Aktuğ, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ülkenin ana gündeminin ekonomik kriz, Bursa'nın gündeminin ise ulaşım, deprem ve kentsel dönüşüm ve çevre olacağını öne sürdü. Aktuğ, ulaşım başlığı içerisinde yer alan master planın kent dinamikleri ile birlikte hazırlanması gerektiğini savunarak şunları söyledi:
"Sayın Aktaş'ın geçen haftalarda yaptığı 'Bursa 2026 Şehir Tasavvuru' açıklamasını okudum. Geçen hafta bütçe meclisi olduğu için dile getirmedim. Bu toplantıda değinmek istiyorum. Aslında önümüzdeki süreç, 2019 - 2020 hatta 2021 de buna dahil, ülkemizde ekonomik kriz gündemin en önemli maddesi olacak. Ama kentimizde de ulaşım, deprem, kentsel dönüşüm ve çevre ile ilgili çalışmaların gündem olacağını düşünüyorum. Bu çerçevede, 'Şehir Tasavvuru'nda da var, basında da yer aldı; Ulaşım Master Planı... Bu plan çalışması ile ilgili bir sunum toplantısı yapılmış. Ulaşım master planı hazırlık çalışmalarına biz çağrılmadık. Bu plana ilişkin yapılan çalışmaların kent dinamikleri ile paylaşılmadığını gördük. Halbuki Sayın Aktaş üstüne basarak, sürekli söylüyor, 'kenti ortak akılla yönetmek' diye... Söylemler ile eylemlerin örtüşmesi gerek. Dolayısıyla ulaşım master planının da kent dinamikleri ve kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini düşünüyorum."
"DAHA ÖNCE DEFALARCA SÖYLEDİK YANLIŞ PROJELER OLDUĞUNU"
Aktuğ, Başkan Aktaş'ın Ulaşım Master Planı içerisinde yer alan ve basında da dile getirilen T2 Tramvay Hattı'nda değişikliğe giden iki önerisinin daha önce CHP Meclis üyeleri tarafından defalarca dile getirilen öneriler olduğunu vurgulayarak, 'T2 Tramvay Hattı'nın mevcut haliyle yanlış bir proje olduğunu söylediklerini, HRS yapılması gerektiğini, BursaRay ile bağlantılı ve yer altında olmasını gerektiğini defalarca öngördüklerini' belirtti.
Aktuğ, "Sayın Aktaş, bu master planın son şeklini meclis üyeleri ile birlikte vereceğiz demişsiniz. Ama çalışmaların içerisine bizleri de dahil etmenizde fayda var. Ki, bu T2'de olduğu gibi, Doğanbey TOKİ'de olduğu gibi ya da kentin birçok majör sorununda olduğu gibi 'keşke yapmasaydık' deyip, yeniden proje üretmeye çalışmayın. Kente sorarak bu ulaşım master planının son şeklini verin. Ve bu ara toplantılara da mutlaka bizlerin de çağrılmasını, kentte belki bizlerin bilgisi olmasa bile akademik kimliği ulaşım olan makine mühendisleri, ulaşım mühendisleri vb. arkadaşların şimdiden bu işe katkı koyması gerektiğini savunuyor, 12 kişilik dar bir heyetle ve İstanbul'daki bir proje ekibi ile bunun yapılmasının doğru olmadığını düşünüyorum." diye konuştu.
AKTUĞ'DAN TRAFİK KAOSUNA VE ULAŞIM SORUNUNA BİR BÜTÇE ÖNERİSİ DAHA
Erdal Aktuğ, bütçe oylamasının yapıldığı meclis toplantısında Acemler bölgesindeki trafik kaosunu önlemek için yapılacak projenin merkezi hükümetten destek alınarak yapılmasına ilişkin teklifine bir yenisini daha ekleyerek, Ulaşım Master Planı'nda yer alan T2 Tramvay Hattı'na ilişkin iki öneri için bütçenin Avrupa Birliği fonlarından karşılanabileceğini söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın, Avrupa Birliği ile ortak finanse edilen, "Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı, IPA II Dönem 2014-2020" kapsamında yer alan proje teklif çağrısının amaçlarının Bursa'nın ulaşım projeleri ile örtüştüğünü ifade eden Aktuğ, Büyükşehir Belediyesi'nin bu proje çağrısını değerlendirmesi önerisinde bulunarak şunları söyledi:
"Yine geçen toplantıda stadyum ve BUSKİ bölgesinde yapılacak trafik rahatlatma, ulaşım ile ilgili çalışmaların bütçesine ilişkin merkezi hükümetten destek almak ile ilgili bir önerim olmuştu. Şimdi de, Sayın Aktaş'ın ulaşım master planı sunumunda, T2 tramvay hattı ile ilgili sunmuş olduğu iki öneriden ikisinin de bütçesinin yaklaşık 50 milyon Euro civarında olduğunu gördüm ve bir öneriyi de bu çalışmalar için sunmak istiyorum. Eğer bu projelerden bir tanesi yapılmak istenir ise Avrupa Birliği proje teklifleri çağrılarından, Ulaştırma Sektörel Operasyonel Programı, IPA II Dönem 2014-2020 içerisinde yer alan 'Eylem 3' başlığının amacı, tam da bizim istediğimiz proje. Bütçesi yaklaşık 50 milyon Euro olan Eylem 3 başlığında, "Ulaşım hizmetlerinin erişilebilirliğini herkes için iyileştirmek; kentsel toplu taşımanın kapasitesini ve verimini artırmak; kentsel alanlarda ulaşımın yarattığı sıkışıklık ve emisyonları azaltmak" amaçlanmaktadır diyor. Ve son başvuru tarihi 15 Şubat 2019. Değerli bürokrat arkadaşlar ve bir heyet(!), çalışıyorlardır ama, bu fonları da takip ederek, bu 50 milyon Euro'luk çağrıyı da takip ederek, değerlendirmelerinin doğru olacağını düşünüyorum."
"KENTSEL DÖNÜŞÜMDE DEPREM GERÇEĞİNİ GÖZ ARDI ETMEMELİYİZ"
Marmara Bölgesi'nde son günlerde sıkça yaşanan depremlerin ardından, kentsel dönüşüm çalışmalarının bir kez daha gündeme geldiğini söyleyen Aktuğ, kentsel dönüşüm çalışmalarında deprem gerçeğini göz ardı etmemek gerektiğini vurguladı ve "son bir haftada kentimizde deprem gerçeği ile yüzleştik. Deprem gerçeği ile karşı karşıyayız. Biz Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak da almış olduğumuz hem imar kararları hem yapılaşma hem ulaşım hem de diğer konularla ilgili bu gerçeği göz ardı etmeden, tekrar acı yaşamamak bu gerçekle karşı karşıya gelmemek için bundan sonraki kararlarımızı vermek zorundayız. Bu anlamda gündemimizin içerisinde de var kentsel dönüşüm ile ilgili birçok madde. Bu maddeler de çok önemli ama bundan sonraki süreçte çalış(tırıl)mayan kentsel dönüşüm komisyonu ve depremle ilgili ekiplerin veya çalışma gruplarının hassas çalışmalar sürdürmesinin kentimiz açısından olumlu olacağını düşünüyorum. Ki bu sabah da yaşanan deprem bize bu gerçeği tekrar gösterdi" dedi.
Ayrıca Aktuğ, Başkan Aktaş'ın 'Bursa 2026 Şehir Tasavvuru' açıklamalarında yer alan kentsel dönüşüm ve yapılaşma sözlerine atıfta bulunarak, "Bir de sizin de yine açıklamalarınızdan "Kentsel dönüşümü büyük bir mutabakat ve ortak akılla, kadim Bursa’yı ebede taşıma iradesiyle gerçekleştireceğiz." ya da "Artık binaların göklerle ilişkimizi kesmesine izin vermeyeceğiz" gibi açıklamalarınız doğrultusunda kentsel dönüşüm çalışmalarının daha doğru yönde ilerlemesini istiyoruz. Ki eylemlerinizle söylemleriniz bir olsun." dedi.
"BU KENTİ SİZ KİRLETTİNİZ!"
Konuşmasında Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın "Bursa 2026 Şehir Tasavvuru" temalı açıklamalarına sık sık atıfta bulunan Aktuğ, çevre ve kentleşme başlıklarına da değinerek "Sayın Aktaş, yine tasavvurdan bir paragrafta, "Kirlenmeyeceğiz, kirletmeyeceğiz ve kirletenlere asla izin vermeyeceğiz. Kontrolsüz büyüme, rant sevdalısı olmayacağız" gibi açıklamalarınız var. Geçen toplantıda da söylemiştim. Bu açıklamaları biz yapsaydık doğruydu ama bu kent adına bu çalışmaları bizler yapmadık, biz kirletmedik Bursayı!
Ayrıca demişsiniz ki "Doğru uygulamalar bugünlere kadar gelirken, yanlış uygulamalar şehrin geleceğinden çaldı" bunu da siz demişsiniz biz değil!
Bu ve bunun gibi "kentin geleceğinden çalan" uygulamaları, 2004 yılından 2017 yılına kadar İnegöl'de yapmış olduğunuz belediye başkanlığı zamanında ve bu Meclis'te siz ve karar verici yönetim kademelerinde bulunan 'aynı yoldan geçip, aynı sudan içtiğiniz' sizin arkadaşlarınız yaptı. Biz yapmadık." diye konuştu.
"2016 YILINDA VERDİĞİMİZ ÖNERGEYİ BUGÜN KONUŞUYORUZ"
Meclis toplantısının gündem maddeleri içerisinde yer alan 'Bursa'nın ülke turizmindeki yerinin ön plana çıkarılması, turizm firmaları ve otellerin sorunlarının incelenmesi'ne ilişkin önergeye istinaden hazırlanan rapora ilişkin görüşlerini belirten Aktuğ, "21 Temmuz 2016 tarihinde CHP Grubu olarak verdiğimiz önergenin raporunu 20 Aralık 2018 tarihinde görüşüyoruz. Turizme ne kadar önem verdiğiniz belli! Bu raporda yazanlara sonuna kadar katılıyoruz çünkü bunlar zaten bizim 2,5 yıl önce söylediklerimiz ve yapılması gerekenler. Umarım 1/100.000 ölçekli imar planı gibi, sümenaltındaki dosyaların arasına karışmaz." diye konuştu.