Ankara 32. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya Aygün ve avukatları katıldı.
Aygün, bazı CHP'li milletvekillerinin de izlediği duruşmada suçlamaları reddetti.
Yargıya güvenmediğini söyleyen Aygün, şunları kaydetti: "İslam'ın çeşitli yorumlarını eleştirmemiz normaldir. İfadelerim eleştiri özgürlüğü kapsamındadır. Dinin kalplerdeki temiz yerini koruma amacı gütmektedir. Dinin farz ettiği olumlu değerleri hatırlatmak amacıyla paylaşımda bulundum."
Sanık avukatı Murat Yılmaz, müvekkilinin paylaşımının eleştiri kabul edilmesi gerektiğini savunarak, "Başkaları daha sert paylaşımlarda bulunmalarına rağmen yargılanmıyor. Müvekkilim iktidarı rahatsız ettiği için hedef haline getirilmiştir. Bunlar eleştiri kabul edilmezse, bu salondaki herkes bir gün mahkum olacaktır" diye konuştu.
Avukat Faik Serdar Erman ise dava konusu ifadelerin "düşünce özgürlüğü" kapsamında olduğunu söyledi ve "Ağır da değildir. Müvekkilimin beraatini talep ederim" dedi.
Aygün, "Yargının saygınlığının korunması gerektiğini düşünüyorum. Söylediklerimin hepsinin arkasındayım" diye konuştu.
Hakim İfakat Malatyalıoğlu, Aygün'ü, "Başbakan Davutoğlu'na alenen hakaret ettiği" gerekçesiyle 1 yıl 2 ay, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" gerekçesiyle de 9 ay olmak üzere 1 yıl 11 ay hapse mahkum ettiğini açıkladı.
Malatyalıoğlu, Aygün'ün, "ertelemeye engel sabıkasının bulunmaması ve bir daha suç işlemekten çekineceğine yönelik kanaat oluştuğundan" cezaları erteledi.
Erteleme kararı uyarınca Aygün hakkında, "hakaret" suçundan verilen mahkumiyet için 1 yıl 2 ay, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan verilen mahkumiyet için bir yıl denetim süresi belirlendi.
Aygün'ün, denetim süresini "iyi halli" geçirmesi halinde cezası infaz edilmiş sayılacak. Bu sürede kasıtlı suç işlemesi halinde ise cezaevine gönderilecek.
Aygün hakkında 26 Eylül 2015'te Twitter'daki paylaşımlarıyla "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ve "Başbakan Davutoğlu'na alenen hakaret" suçlarını işlediği iddiasıyla açılan iki dava birleştirilmişti.