Erzincan Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu tarafından verilen filografi kursuna katılan kursiyerler hem yeni eserler üretiyor hem de ekonomik gelir elde ediyorlar. Son yıllarda filografi sanatı Erzincan’da da tanınmaya ve ilgi çekmeye başladı.
İlk önceleri Filografi sanatçıları ve filografi sanatı hakkında bir bilgiye dahi ulaşmak çok zorken şimdi Erzincan Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat okulunda Dekoratif El Sanatları filografi Öğretmeni Medine Yanık kursiyerlere eğitim veriyor.
Filografi sanatı tarzı, bakış açısı, uygulama çeşitliliği, diğer sanat dalları ile beraber kullanılabilirliği açısından hem çok yönlü hem de çok özgün bir sanat dalı. Filografi Sanatının kendini topluma tanıtmasıyla beraber başlayan, birçok etkinliklerin yapılmasıyla devam eden sanat rüzgârı Filografi eğitimi alma taleplerini de artırdı.
Büyük bir sabır gerektiren filografi sanatı ev kadınlarının hem boş vakitlerini değerlendirmelerine yardımcı oluyor hem de onlara ek gelir kapısı sağlıyor. Unutulmaya yüz tutmuş sanatlar arasında yer alan filografi, Erzincan Halk Eğitim Merkezi’nde yeniden hayat buldu. Ortadoğu’da doğan filografi Osmanlı’da da büyük bir öneme kavuşarak, özellikle şifahanelerde hastaların tedavisinde bir yöntem olarak kullanıldı. Tahta bir taban üzerine çakılan çivilere tellerle desenlerin işlenmesiyle oluşturulan bir sanat olan filografi kursunda 33 kadın kursiyer katıldı.
(İHA)