?>

Gıda zincirindeki hasat sonrası kayıplar son buluyor

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı tarafından desteklenen ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ortakları arasında yer aldığı ‘Gıda Zincirindeki Hasat Sonrası Kayıpları Azaltmak İçin Yenilikçi Yaklaşımlar Projesi’, Bursa’da konferansla başladı.

Bursa - 7 yıl önce

Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı tarafından desteklenen ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ortakları arasında yer aldığı ‘Gıda Zincirindeki Hasat Sonrası Kayıpları Azaltmak İçin Yenilikçi Yaklaşımlar Projesi’, Bursa’da konferansla başladı. Proje ile gıda tedarik zincirinde hasat sonrası sektörlerde çalışan kişilere mesleki eğitim materyalleri sunarak mesleki yeterliliklerini arttırmak ve hasat sonrası kayıpları azaltmak amaçlanıyor.
Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde, Bursa Büyükşehir Belediyesi TARIM A.Ş., Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Bursa Ticaret Borsası, İspanya Zaragoza Teknoloji Merkezi, Avusturya Viyana Üniversitesi ve Romanya Galati Üniversitesi ile birlikte sunulan, Avrupa Komisyonu Erasmus + Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar Programı kapsamında desteklenen ‘Gıda Zincirindeki Hasat Sonrası Kayıpları Azaltmak İçin Yenilikçi Yaklaşımlar’ projesi, yoğun katılımla başladı. Yaklaşık 2 yıl sürecek olan projenin açılış konferansı, Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Gen Bankası toplantı salonunda gerçekleştirildi.
“BURSA, İYİ BİR TARIM ŞEHRİ”
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’daki tarımsal kalkınmanın ve zirai potansiyeli arttırmanın önemine dikkati çektiği konuşmasında, “Bursa’da yaşayan ve bu kente hizmet eden bir Bursalı olarak söyleyebilirim ki, sanayileşen toplumlar tarımdan hızla uzaklaşıyorlar. Maalesef böyle bir algı var. Sanki sanayileşmenin şartı, tarımdan uzaklaşmak gibi… Bursa, iyi bir tarım şehri aslında. Bu özelliğimizi çok daha fazla arttırabiliriz. Ancak bu konuda ciddi bir kalite problemi yaşıyoruz” dedi.
Başkan Aktaş, tarımla alakalı geliri arttırıp kaliteyi de üst düzeye çıkarabilecekken, yaşanan sıkıntılarla kayıpların yaşandığına vurgu yaptı. Bu durumun bertarafının önemini anlatan Başkan Aktaş, “Bursa, tarih, kültür, turizm, sanayi ve ihracat şehri olmasının yanı sıra aynı zamanda çok iyi de bir tarım şehri. Hangi ilçemize bakarsanız bakın çok ciddi özelliklerimiz var. Bundan sonraki süreçte Büyükşehir Belediyesi olarak daha proje odaklı, niteliği, kaliteyi ve standartları yükseltmeye yönelik projeler geliştireceğiz ve katma değeri daha yüksek ürünler üreteceğiz. Bunların pazarlanması ile alakalı da hamlelerimiz olacak” şeklinde konuştu.

“DÜNYADA ÇOK FARKLI PAZARLAR VAR”
Katar gezisinden örnekleme yapan Başkan Aktaş, “Katar’da Bursa’yı tanıtan çalışmalar yapıldı. Dünyada çok farklı pazarlar var. Tarımla da alakalı bu tür çalışmaları gerçekleştirebiliriz. Her geçen gün bu konuda trendini yükselten bir Türkiye var” dedi.
Bursa’nın tarımdaki potansiyelini arttırmak için gıda zincirindeki hasat sonrası kayıpları azaltmanın önemine işaret eden Başkan Aktaş, AB stratejik ortaklık projesi ile incir, kiraz, domates ve üzüm gibi Türkiye için ihracat oranı yüksek ve en çok kayıp oranına sahip ürünlerin kalite, emniyet ve pazarlanabilirliğini artırmayı, hasat sonrası kayıpları azaltmanın amaçlandığını belirtti. Projenin yaklaşık 2 yıl süreceğine işaret eden Başkan Aktaş, “Proje kapsamında iyi hasat teknikleri, iyi depolama ve taşıma uygulamaları, paketleme olanakları, perakende ve toptan satış koşulları, gıda kayıpları değerlendirmesi, meyvelerin pazarlama olanakları konularında eğitim materyalleri hazırlanması, internet üzerinden eğitim modülü hazırlanarak proje web sayfası oluşturulması ve hasat sonrası kayıpların ekonomik analiz raporu hazırlanması planlanıyor” diye konuştu.
YOĞUN ÇALIŞMALAR
Başkan Aktaş, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Hikmet Şahin Kent Hali’nde piyasaya arz edilen taze meyve ve sebzelerin kalıntılar yönünden incelenmesi, çıkan sonuçlara göre bu kalıntıların azaltılması için çalışmalar yapılması amacıyla da Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü ile bir protokol yapıldığını ifade etti. 3 milyonluk nüfusuyla Türkiye’nin 4. büyük kenti olan Bursa’da yoğun şekilde yaş meyve ve sebze sirkülasyonu söz konusu olduğuna değinen Aktaş, Kent Hali’nden piyasaya arz edilen ürünlerin analizinin hayati önem taşıdığını, protokol kapsamında da ürün bazında risk değerlendirmesi sonucunda kontrol çalışmaları için veri oluşturulacağını dile getirdi.

“YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLERE İHTİYAÇ VAR”
Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı da konuşmasında, kurumsal, bölgesel, uluslararası düzeyde yenilikçi uygulamaların geliştirilmesini, transferini ve uygulanmasını desteklemeyi amaçlayan bu tarz projelerde aynı çatı altında toplanmak, değişen koşullara ortak bir paydada buluşarak çözüm yolları aramanın çok kıymetli olduğunu belirtti.
Dünyadaki gelişmelere ışık tutan Matlı, “Uluslararası arenada herkes bir adım daha öteye geçebilmek için var gücüyle çalışıyor. Yenilikçi teknolojilere, yaratıcı fikirlere, girişimci ruhlara her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç var. Bundan dolayı, stratejik ortaklık yaptığımız bu projenin, hepimizin var olan gücüne güç katacağına yürekten inanıyorum. Çıktılarının son derece faydalı olacağını düşündüğümüz ve iki yıl sürecek olan ‘Gıda Zincirindeki Hasat Sonrası Kayıpları Azaltmak İçin Yenilikçi Yaklaşımlar’ isimli AB Stratejik Ortaklık projemizde, tarım sektörünün en can alıcı sorunlarından biri olan hasat sonrası yaşanan kayıplar ve sonucunda tarladan sofraya gelene dek üründe oluşan ciddi fiyat farklılıkları, emek, maliyet, zaman kaybı gibi sıkıntılara çözüm yolları arayacağız” açıklamasını yaptı.
Matlı, sözlerini, “Bursa Ticaret Borsası olarak biz belirlenen ürünler için hasat sonrasında her aşamada yaşanan kayıpların, nihai ürünün fiyatına etkisini ve miktarını araştıracağız. Yapılan araştırma neticesinde ise gıda tedarik zincirindeki kritik noktalarda, hasat sonrası yaşanan kayıpların ekonomik açıdan analizini içeren bir rapor hazırlayacağız. Amacımız, sektörde yaşanılan ve kronikleşme yolunda hızla ilerleyen bu sorunu, daha da önlenemez bir boyuta ulaşmadan ortadan kaldırabilmektir. Özellikle bu proje ile eğitim ve teknolojik gelişmelere karşı alacağımız hızlı reaksiyonlar, sorunları çözüme kavuşturmada önemli ölçüde sonuç almamızın anahtarı olacaktır. Bursa Ticaret Borsası olarak bu projenin stratejik ortağı olduğumuz için son derece memnuniyet duyuyoruz” diyerek noktaladı.
Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yıldıray İstanbullu da çalışmanın detayları hakkında bilgiler vererek projenin hedef gruplarının da çiftçiler, depocular, nakliyeciler, toptancılar, sebze, meyve ve işletme tesisi çalışanları, market çalışanları, mesleki eğitim kuruluşları ve üniversiteleri kapsadığının altını çizdi. Projeye Avusturya’dan katılan ISEKI Gıda Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gerhard Shiling ise Bursa’da gerçekleştirilen projeye ortak olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ve çalışmalarında eğitim ve gelişime yönelik faaliyetlere önem verdiklerini ifade etti.
Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'da Kış Şenliği ertelendi

2018-01-16 15:44 - Bursa

Eda Erol ve Selçuk Kaya'dan sürpriz!

2018-01-15 18:50 - Magazin

Canlı yayında hamilelik açıklaması!

2018-01-16 12:24 - Magazin

Stres diş gıcırdatmaya yol açıyor

2018-01-16 19:51 - Sağlık

Bu endişe ağabeyi için!

2018-01-15 21:27 - Asayiş

Gülşen, Uludağ'daki kış festivalini salladı

2018-01-16 12:34 - Bursa

Bursa AFAD'a Uluslararası sertifika

2018-01-16 19:59 - Bursa

Gupse'den yeni soğan akımı!

2018-01-16 12:43 - Magazin

Bursalılar dikkat! Bu ilçelerde...

2018-01-16 20:25 - Bursa

Gülşen Uludağ'da!

2018-01-16 16:04 - Magazin

İlgili Haberler

Mudanya Dernekler Yerleşkesi açıldı

17:53 - Bursa

Bursa Osmangazi’de yılın aydını Yaşar Kemal oldu

17:09 - Bursa

Bursa Osmangazi'de su kesintisi

17:07 - Bursa

Bursa Büyükşehir'in katkılarıyla 800 öğrenci kayak öğrendi

15:28 - Bursa

Bursa Senfoni'nin bu haftaki konuğu Marie Hallynck

15:21 - Bursa

Günün Manşetleri

Kocaeli Milletvekili Nail Çiler kaza geçirdi

18:35 - Asayiş

Kız çocuğunun sosyal medyadan yardım çağrısı karşılık buldu

18:27 - Asayiş

Mudanya Dernekler Yerleşkesi açıldı

17:53 - Bursa

AK Parti'den 'İmralı'yla pazarlık' iddialarına yanıt

17:48 - Gündem

17 yaşındaki kızın isyanı üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti

17:40 - Gündem