?>

Gökgöl’ün saz otu Avrupa’ya ihraç ediliyor

DENİZLİ’NİN ÇİVRİL İLÇESİNDE BULUNAN GÖKGÖL’DE, YAKLAŞIK 8 BİN METREKARE ÜZERİNDE 6 AY BOYUNCA HASAT EDİLEN SAZ OTLARI AVRUPA’YA İHRAÇ EDİLİYOR.

Ekonomi - 2 yıl önce

Denizli’nin Çivril ilçesinde bulunan Gökgöl’de, yaklaşık 8 bin metrekare üzerinde 6 ay boyunca hasat edilen saz otları Avrupa’ya ihraç ediliyor. Denizli’nin Çivril’in İshaklı Mahallesinde bulunan Gökgöl’ün sulak alanında doğal olarak yetişen saz otu hasadı devam ediyor. Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinden gelen işçilerin Eylül ayında başladığı hasat sezonu, Haziran ayına kadar sürüyor. Yurtdışına ihraç edilen otlar dekorasyon ve yalıtım malzemesi olarak kullanılıyor. 8 bin metrekare üzerine yapılan hasat, bir çok kişiye de ekmek kapısı oldu. 6 ayın ardından götürüldüğü fabrika ve işletmede yine çalışan işçiler burada da işleyişi sürdürmeye devam ederken, meslek aileden aileye aktarılıyor. “Ailemde herkes geçimini ot kesmekten kazanıyor”

Genellikle hasadın 6 ay sürdüğünü belirten ot işçisi Carullah Uysal, “Mevsimin durumuna göre genelde Eylül ayında ot kesmeye başlarız. Eber gölünde başladıktan sonra her sene buraya da gelir ot keseriz. Ben 27 yıldır ot kesiyorum. Babam da ot kesiyordu ailemde herkes geçimini ot kesmekten kazanıyor. Sezon başladığı zaman oğlum ya da ailemle birlikte gelir burada ot keseriz. Haziran ayı gibi otlar yeniden yeşerdiği zaman hasat biter, o zaman memlekete döner otların işlendiği fabrika ya da işletmelerde çalışırız. Ot kesme işi kesilen otun bağına göre ücretlendirilir. Kesilen otları hafta sonu gelen kamyona yükler Bolvadin’e göndeririz. Saz otu bitmesine yakın havut otu keseriz. O genelde döşek ve şark köşesi için kullanılır. Gökgöl’de havut otu çok fazla yok. Daha çok saz otu yetişiyor” dedi. “Kestiklerimizi sandal ve kayıklar ile kıyıya çekeriz”

Göl içinde bulunan adalarda yetişen otları kesmek için sabah erken saatlerde başlayan mesailerinin akşam saatlerine kadar sürdüğünü ifade eden Carullah Uysal, “Ben 2 yıldır oğlumla kesim yapıyorum. Sabah erkenden kalkıp göle çıkarız, öğlene kadar keser kestiklerimizi sandal ve kayıklar ile kıyıya çekeriz. Öğlen biraz dinlenir öğleden sonra tekrar göle girer akşama kadar çalışırız. Kış ve yağmura yakalanmadan ne kadar çok ot kesersek o kadar emeğimizi koruruz” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Kedi beslemesinde doğru bilenen yanlışlar

2022-12-26 17:52 - Yaşam

Marmaris’te deniz keyfi

2022-12-27 16:02 - Yaşam

Altay, o takımını ligden çekti

2022-12-26 14:47 - Spor

Antalya’da öğrencilere 1 yılda 40 bin spor malzemesi dağıtıldı

2022-12-28 13:19 - Eğitim

Galatasaray’dan maç sonu büyük sevinç

2022-12-29 19:40 - Spor

Benzine zam!

2022-12-30 11:13 - Ekonomi

Alperen Şengün şov !

2022-12-27 15:41 - Spor

Tavşanlı’da anma programı

2022-12-26 11:53 - Gündem

6 Süper Lig takımı PFDK’ya sevk edildi

2022-12-27 17:57 - Spor

Arnavutluk’ta, Kosova’ya destek eylemi düzenlendi

2022-12-27 19:09 - Dünya

İlgili Haberler

İş dünyasında başarı için gençleri anlamak ve doğru yönetmek şart

12:12 - Ekonomi

ATP Yazılım ve Teknoloji, 2024 yılı finansal sonuçlarını açıkladı

11:26 - Ekonomi

Ali Taha Koç: "Bugüne kadar ülkemize 28 milyar dolar yatırım yaptık"

11:07 - Ekonomi

Murzioğlu’ndan KOBİ’lere çağrı

11:01 - Ekonomi

Akbank 500 milyon dolar tutarında sürdürülebilirlik sermaye benzeri tahvil ihracı gerçekleştirdi

10:43 - Ekonomi

Günün Manşetleri

"Bursamız her geçen gün güzelleşiyor"

12:24 - Bursa

Bursaspor'a üye olanların kartları 10 Mart'ta teslim edilecek

11:36 - Bursaspor

İşte İmamoğlu'nun savcılık ifadesi

11:31 - Gündem

Maçkolik'e büyük ceza!

11:22 - Gündem

Umurbey'in tarihi dokusu için imzalar atıldı

10:48 - Bursa