?>

Görmediği öğrencilerinin gönlüne ’sazının teliyle’ dokunuyor

Kayseri'de doğuştan görme engelli müzik öğretmeni süleyman ekici; hiç görmediği özel gereksinimli öğrencilerinin gönlüne sazının teli dokunarak, müzik öğretiyor.

Gündem - 3 hafta önce

Kayseri’de doğuştan görme engelli müzik öğretmeni Süleyman Ekici; hiç görmediği özel ihtiyaçlı öğrencilerinin gönlüne sazının teli dokunarak, müzik öğretiyor.

Kayseri’de yaşayan 42 yaşındaki doğuştan görme engelli olan müzik öğretmeni Süleyman Ekici, monoton yapısından sıkıldığı masa başı memuriyetten ayrılarak 4 sene önce felsefe grup öğretmenliğine geçti. Ortaokulda ve lisede sanat üzerine eğitim alan Ekici, alan değişikliği ile müzik öğretmeni oldu. 2 yıldır Kocasinan ilçesinde bulunan Şehit Yiğitcan Çiga Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda görev yapan Süleyman Ekici, özel ihtiyaçlı öğrencilerine müzik öğretiyor. Çaldığı sazıyla derslerini sürdüren Ekici, müzik ile öğrencilerinin gelişimine katkıda bulunmak için çalışıyor. "Öğretmen isterse kendisini sürekli geliştirebilir"

Hikayesini anlatan Ekici, "Benim hikayem çetrefilli bir hikaye. Ben daha önce TÜİK de 9 sene memurluk yaptım. Aynı zamanda okuyordum. Sosyoloji mezunuyum. Felsefe grup öğretmenliği yaptım. Daha sonra alan değişikliğiyle müzik öğretmenliğine geçiş yaptım. Ortaokulum ve lise eğitimim sanat üzerineydi. Bir dönem müzik eğitiminde materyal sıkıntısı yaşadığımız için okuyamamıştım. Sonra teknolojinin ve eğitim imkanlarının değişmesiyle tekrar güzel sanatlar bölümünü okuyup, müzik öğretmenliğine geçtim. Biraz uzun sürdü ama geçiş yaptım. Öğretmenlik hayatıma 2020 yılında başladım. 2 yıldır da müzik öğretmeniyim. Her şeyden önce ben karakteristik olarak öğrenmeyi, bilgi edinmeyi ve araştırmayı çok seven bir insanım ve edinilen bilgileri paylaşmayı seven bir insanım. Sadece öğrenci ve öğretmen ilişkisinin dışında normal sosyal hayatımda da böyle bir yapım var. Sosyal ortamlarda da bilgi paylaşmayı ve bilgi edinmeyi seviyorum. Bizim önümüzde rol model hocalarımız vardı. Bizim hocalarımız hep görme engelli hocalardı. ‘Bende onlar gibi olacağım’ derdim ve muhtemelen o dönemde bir taklit gerçekleşti. Öğretmenlik mesleğini kendime yakın bir meslek olarak görüyordum. Memuriyet hayatında bir monoton yapı var. 8-5 çalışma mevcut ve bir bilgi üretme yok. Hazır bir şekilde bir işlem yapılıyor. Devletin işleriyle ilgili sürdürülebilirlik sağlanıyor. Ancak öğretmenlik öyle değil. Öğretmen isterse kendisini sürekli geliştirebilir. Sürekli alıştırabilir ve yaptığı araştırmalar sonucu sürekli bir paylaşım yapabilir Öğretmenlik sürecinde sürekli bir akış var. Öğretmenlik karakterimle uyuştuğu için tercih ettiğim bir meslek oldu. Ben daha önce engelli öğrencilerin bulunmadığı bir okulda görev yapıyordum. O zaman bilgisayarımı götürüyordum ve akıllı tahtaya bilgisayarımı bağlayıp, görselleri oraya yansıtarak gösteriyordum. Özel eğitim kurumlarında ise derslere özel eğitimci öğretmenlerimiz ile giriyoruz. Dersin selametini onlarla sağlıyoruz. Biz sadece bilgiyi paylaşıyoruz ve onlarla birlikte dersi işliyoruz. Onlar bir noktada dersi asiste ediyorlar. Bu sayede iletişim sorunu yaşamıyoruz" ifadelerini kullandı. "Şartlar ne olursa olsun bütün zorlukların içerisinde bir iğne deliği buluruz"

Müzik öğretmeni Ekici, "Dünyada ve ülkemizde değişen birçok şey olabiliyor. Bizim insanlar olarak sıklıkla yaptığımız şey şikayet etmektir. Sistemi şikayet ederiz, ortamı şikayet ederiz, şartları şikayet ederiz. Şikayette kolaylıktır. Ben mesleğin yürütülebilmesi için tanık olduğum, duyduğum ve benim de birebir katıldığım birçok şikayet olabilir. Ama bunların hepsi öğrencilerle iletişim kurmaya engel değil. Evet, mesleğimiz zor. Eve iş götürülen tek meslektir. Sınav yaparsın, eve gidip kağıtları tek tek okursun. Mesleğimizi yürütmek zordur ama öğretmenlik mesleği bir kimliktir. Şartlar ne olursa olsun bütün zorlukların içerisinde bir iğne deliği buluruz. Yeter ki arayalım. Öğrencilerim de özel öğrenciler. Bu aramızda duygusal bir bağ oluşturuyor. Bende görme engelliyim. Burada müziğe mikro düzeyde yaklaşıyoruz. Onların algılayabileceği kapıları aralamaya çalışıyorum. Sürekli araştırıyorum ve uğraşıyorum. O kapıyı bulmaya çalışıyorum" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa Osmangazi'de su kesintisi

2024-11-19 15:31 - Bursa

Köfteci Yusuf, yeni bir sektöre adım attı

2024-11-20 11:37 - Bursa

Acun Ilıcalı hakkında soruşturma başlatıldı

2024-11-20 14:27 - Gündem

Bursa'nın en büyük semtlerinden birinin kent merkezine ulaşımı kesildi

2024-11-22 11:53 - Bursa

Bursaspor rekor kırmaya devam ediyor

2024-11-18 10:50 - Bursaspor

Bursa'dan yola çıkan ve kaza yapan yolcu otobüsü hakkında savcılıktan açıklama

2024-11-18 11:10 - Bursa

Bursaspor, Vefa Temel’i kiraladı

2024-11-22 15:22 - Bursaspor

Kebapçı Bedri Usta’nın kardeşi rezidansın 20’nci katından düşerek hayatını kaybetti

2024-11-23 00:55 - Gündem

Bursa'da görev yapan Yeliz öğretmen ve minik kızı gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandı

2024-11-18 16:20 - Bursa

Timsah 3 puan avında!

2024-11-24 04:07 - Bursaspor

İlgili Haberler

2024 yılı 2. Birlik Meclisi Olağan Toplantısı gerçekleştirildi

02:42 - Gündem

Erzincan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Demirci özel bireylerle buluştu

02:38 - Gündem

Avrupa’dan Suriye’ye hava köprüsü

23:16 - Gündem

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: "Dünyadaki sorunların çözümü İslam’da"

23:25 - Gündem

Kars’ta yoğun kar yağışı

21:45 - Gündem

Günün Manşetleri

Bursaspor Yörsan'dan tatsız akşam !

05:56 - Bursa

Serbest bırakılmıştı! Taksiciye bıçakla saldıran şahıs yeniden gözaltına alındı

21:21 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Türkiye Yüzyılını adım adım inşa edeceğiz"

18:40 - Siyaset

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir'den gençlere: Kimseyi ötekileştirmeyin

16:50 - Bursa

Bursaspor’un yeni sponsoru TOGG

16:40 - Bursaspor