?>

"Her küpün içinde altın var sanıyorlar"

Tekirdağ'ın Karaevlialtı mevkisindeki Hera'nın Şehri (Heraion-Teikhos) Antik Kenti'nde, Trak medeniyetinin izlerini yansıtan buluntular, define avcılarının merakı nedeniyle tahrip ediliyor.

Yaşam - 9 yıl önce

Hazine avcıları Heraion-Teikhos Antik Kenti'nde, Trak medeniyetinin kalıntılarına zarar veriyor.

Kazı Başkanı Namık Kemal Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik şehirde 2000 yılından bu yana çalıştıklarını belirterek, daha önce özel mülk olan kazı arazisinin bu yıl kamulaştırıldığını söyledi.

Antik şehrin yer aldığı arazinin kamulaştırılmasıyla kazı alanının korunmasının daha da kolaylaşacağını ifade eden Atik, "Bu yıl ki çalışmalarımızın en önemli bölümünü korumaya ayırdık. Bu nedenle ilk önce birikmiş otları temizledikten sonra bize ait olan 24,5 dönümlük akropole ait arazinin direk dikilecek yerlerinde müze müdürlüğümüzün denetiminde sondajlar yaptık" dedi.

Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan alınan izinle kazı alanının etrafını tel örgüyle kapatacaklarını anlatan Atik, şöyle konuştu:

"Yakın bir gelecekte Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun izniyle tel çitle tüm arazinin etrafını çevireceğiz. Kapıyla girilen, etrafı korunaklı bir alan haline gelecek. Bu çok önemli, maalesef bu alan tanınır tanınmaz kaçak kazıcıların ana hedefi oldu. Çok cahilane bir şekilde bütün taşların altında define umduklarından var olan taşları deviriyorlar. Bizim ot yolma çalışmamızın arkasından yaklaşık bir aylık bir ara verdik. Çünkü jeofizik çalışması da yaptık o sırada, jeofizik çalışmalarının değerlendirilmesini bekleyip ondan sonra kazıya başlayacağımız sırada çok derin, yaklaşık bir buçuk metrelik bir kaçak kazı çukuru gördük ki bu bizi çok üzüyor. Şimdi ki çalışmalarımız bu sene kaçak kazıcıların tahribatını önlemek için kazı alanının etrafını çevirmek."

- "Her küpün içinde altın var sanıyorlar"

Antik şehirde 16 yıldır kazı çalışması yaptıklarını aktaran Atik, ilk zamanlarda bilinmediği için alanda kaçak kazı olmadığını ancak çıkan buluntular basında yer aldıkça zamanla antik şehrin definecilerin hedefi haline geldiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Hiçbir bilgileri olmadığından, mesela küp gördükleri zaman küpün altın dolu olduğunu sanıyorlar. Hemen bulunduğum alanın yakınında bir yeraltı su sistemi var. Temiz su boruları ile sağlık merkezine sular taşınıyor. O su da temiz olsun diye bir küpün içinden geçiriliyor, çökeltisi küpte kalıyor, temiz su sağlık merkezine gidiyor. Oradaki küpü biz özene bezene açığa çıkardık, içi boş temiz açık, fakat bunu paramparça etmişler. Halbuki bu, üzerine bir teşhir imkanı hazırlanarak, anlatılarak ileride buraya gelecek ziyaretçilere bir anlatım noktası olacakken tahribata uğramış oldu."

Antik kentteki taş duvarların da defineciler tarafından zaman zaman yıkıldığını belirten Atik, "Aynı şekilde büyük yapıların blok taş duvarlarının her taşını devirerek altında define arıyorlar. Biz kazının başında devrik taşları yerine koymaya çalışıyoruz, boşu boşuna iş gücü, boşu boşuna zaman kaybı ve üstelik kültür turizmi için teşhir edilecek bir şey kalmıyor. Allah'tan henüz çok fazla büyük, geri gelmesi mümkün olmayan tahribatlar olmadı ama bu kazının bitiminde ben jandarmadan yardım isteyeceğim, bekçimizi bir müddet daha görevlendireceğim etrafına tel çit çevirene kadar ki, bu 3-5 gün içerisinde büyük zararlar vermesinler" şeklinde konuştu.

Atik, kazı çalışmaları kapsamında alanda jeofizik çalışmaları da gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Yaptığımız jeofizik çalışmalarının sonuçları doğrultusunda, arazide 3 noktada, sondajlar açtık. Bu sondajlarda ilk buluntu tabakasına kadar kazıları gerçekleştirdik ve orada yakında bir kült ve sağlık merkezi var bu jeofizik çalışmalarını yaptığımız, kült ve sağlık merkezinin o alanlarda da yayıldığını gördük. Yine yeni değerlendirmelere göre surların da devamını görüyoruz. Önümüzdeki yıl jeofizik çalışmaların sonuçlarını daha da değerlendirmeye devam edeceğiz ve yine önümüzdeki yıl ilk hedefimiz kaçak kazıcıların devirdiği taşların önce eski çizimlerine planlarına bakarak yerleştirmek ve teşhir tanzim sağlayarak kültür turizmine bu alanı kazandırmak. Onun yanı sıra tabii ki ana hedefimiz olan bilimsel kazıları sürdürmek."

Haftanın Öne Çıkanları

Müfit Gürsu "Baba katili"

2015-10-16 12:48 - Bursaspor

Mustafa Gönden Futbol Akademisi tesisleri açıldı

2015-10-18 23:40 - Spor

Kına gecesi damat rahatsızlanınca...

2015-10-14 13:57 - Yaşam

Sedat Peker'e korumayı İstanbul Valiliği vermiş

2015-10-17 14:01 - Gündem

Burak Özçivit ile Kadir Doğulu selamlaşmadı

2015-10-16 14:49 - Magazin

Tribünde sürpriz evlenme teklifi

2015-10-17 19:10 - Magazin

"Nilüfer Sitesi'nin başlattığı kentsel dönüşüm Türkiye'ye örnek olacak"

2015-10-19 17:23 - Bursa

Erdoğan'ın masasında dikkat çeken detay

2015-10-13 02:14 - Gündem

Orman Bakanlığı'ndan Bursa'ya 210 milyon liralık yatırım

2015-10-19 14:36 - Bursa

"İnegöl alası" kuruyemiş firmalarının yeni gözdesi

2015-10-19 17:10 - Bursa

İlgili Haberler

Bitlis’te sislerin kapladığı muhteşem manzara

12:37 - Yaşam

Şal şepik ile geleneksel moda yeniden canlanıyor

12:37 - Yaşam

Trabzon’da 168 mahalle yolu kar nedeniyle ulaşıma kapandı

12:37 - Yaşam

Körfez’de yollara bakım ve onarım çalışması yapılıyor

12:40 - Yaşam

Agora Senfoni Orkestrası, sokak hayvanları için sahne aldı

12:24 - Yaşam

Günün Manşetleri

Bursaspor'un başarısı TBMM gündeminde yer aldı

12:44 - Bursaspor

Rus askeri Suriye'den ayrılıyor

12:32 - Dünya

Gemlik'te asayiş denetimi

11:57 - Bursa

Bursa'da sağlık ekipleri 1,5 aylık bebeği son anda ölümden kurtardı

11:49 - Bursa

Bursa'da çocuk kaçırma girişimi

11:19 - Bursa