AK Parti cephesinde, MHP'li koalisyon konusunda, el altından yürütülen görüşmelerde önemli bir aşamaya gelinmesine rağmen, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin ikna edilememesi nedeniyle sonuca yaklaşılmakta güçlük çekildiği belirtildi.
AK Parti'de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun parti yönetim organlarıyla yaptığı değerlendirmelerde söz alanların yüzde 80'ni, MHP'yle bir koalisyonun tercih edilmesi gerektiğini ifade etmişlerdi. İki partinin tabanının birbirine yakınlığı nedeniyle ortak paydalarda buluşulmasının daha kolay olacağı vurgusuyla dile getirilen bu görüşler, bir süre sonra iki parti kurmayları arasında resmi olmayan görüşmelerde dile getirildi.
MHP'LİLER AK PARTİ ZİYARETİNDE
Resmi olmamakla birlikte, karşılıklı görüşmelerde MHP'lilerin öne sürdüğü koşulların büyük bölümünün aşılma noktasına geldiği AK Parti kulislerinde dillendiriliyor. İki parti kurmayları arasında görüşmeler başladıktan bir süre sonra MHP teşkilatlarından AK Parti teşkilatlarına ziyaretler yapılarak, ''ortaklık'' konusunda sohbetlerin yapıldığı da, parti yönetimine iletilen bilgiler arasında geliyor. Parti kulislerinde, AK Parti'yle koalisyon olasılığına MHP'li milletvekillerinin büyük bölümünün de sıcak baktığı belirtiliyor.
VEKİLLERİ İSTEKLİ, BAHÇELİ SOĞUK
13 yıl önce iktidarı bırakan MHP'nin tekrar iktidar olma isteği hem milletvekilleri, hem parti teşkilatları tarafından dile getirilirken, bu konuda özellikle MHP kökenli bürokratlardan da yönetime koalisyona girmeleri yönünde telkinlerin geldiği ifade ediliyor. Gelen olumlu sinyaller nedeniyle AK Parti cephesinde, olasılığı güçlenen MHP'li koalisyonun önündeki en büyük engelin ''Genel Başkan Devlet Bahçeli'' faktörü olduğu belirtiliyor. Bahçeli'nin seçim gecesi başlayan uzlaşmadan uzak tavrını sürdürmesi, MHP-AK Parti arasındaki görüşmelerin olumlu neticelenmesinin önündeki en büyük engel görülüyor.
CUMHURBAŞKANI'NI HEDEF ALDI
Seçim gecesi hiçbir koalisyon seçeneği içinde yer almayacağını söyleyerek ''en erken tarihte seçim'' resti çeken Bahçeli, daha sonraki süreçte de, partisinin kırmızı çizgilerine yaptığı vurguyu giderek güçlendirdi. Hükümet kurma çalışmalarını, doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik eleştirileriyle yoğunlaştıran Bahçeli'nin, ''Ver Bilal'i, al Hükümeti'', ''Saraydan çık 1071'e gel'' sözleri, AK Parti cephesinde en çok rahatsızlık yaratan çıkışı oluşturdu.
Ardından ''Cumhurbaşkanı’nın Anayasal sınırlara çekilmesi'' vurgusunu da, ''Seçim sonuçlarını başta Erdoğan doğru yorumlamalı. Beştepe'den çıkıp Çankaya’da 1071 rakımına gelip anayasal çerçevede kendisine şöyle bir yuva yapması lazım'' sözleriyle yapması, Cumhurbaşkanı’nı da tartışmaya çekmeye zorlayan önemli bir unsuru oluşturdu.
ERDOĞAN 'DUR' DEDİ
Kulislerde, Bahçeli’nin uzlaşmaz tutumuna karşı 8 Haziran’dan bu yana sessiz kalan ve diyalog yollarının sonuna kadar tüketilmesi için eleştiri geliştirilmemesine dair tutumun değiştiği konuşuluyor. Özellikle Erdoğan'ın ''Anayasadaki yerimi iyi biliyorum. Birilerinin talimatına ihtiyacım yok. Siyasetçiler bu işi çözemiyorsa millet çözecek tek mercidir'' sözleriyle Bahçeli’nin tutumuna karşı net tavır ortaya koyduğu konuşuluyor.
GÖRÜŞEN VARSA BİZİM HABERİMİZ YOK
MHP lideri Devlet Bahçeli dün partisinin başkanlık divanını topladı. Partilerle koalisyon görüşmesi için görevlendirme yapmadığını söyleyen Bahçeli, ''Görüşenler varsa da, bundan bizim haberimiz yok. Biz daha yolun başında tavrımızı ortaya koyduk. Bu doğrultuda görevlendirme yapıldıktan sonra görüşmeleri yapacağız'' dedi. Bahçeli görüşmede, CHP milletvekili Deniz Baykal'ın ''Cumhurbaşkanı Erdoğan’la benden önce de MHP'liler görüştü'' dediğini, MHP’den bir görüşme olduğunu, bu kişinin kim olduğunu araştırdığını belirtti.
(Star)