?>

İl Sağlık Müdürü Bildirici, Dünya Zatürre Günü hakkında açıklama yaptı

Eskişehir il sağlık müdürü dr. öğr. üyesi yaşar bildirici, 12 kasım dünya zatürre günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaparak zatürre hastalığı konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Sağlık - 1 yıl önce

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, 12 Kasım Dünya Zatürre Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaparak zatürre hastalığı konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, 2009 yılından bu yana her yıl 12 Kasım’da kutlanan Dünya Zatürre Günü’nün, zatürre hakkındaki farkındalığı artırmayı, koruma, önleme ve tedavi müdahalelerini geliştirmeyi amaçladığını söyledi. Zatürrenin özellikle bebeklerde, çocuklarda, vücut direnci düşük olanlarda ve yaşlılarda ciddi sonuçlara yol açabilen akciğerleri etkileyen bir iltihaplı hastalık olduğunu ifade eden Bildirici, COVID-19 dahil solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan ölüm yükünün 2021’de 6 milyonu aştığını belirtti. Özellikle çok erken yaşta ve çok yaşlı kişilerin en büyük risk altında olduğunu dile getiren Bildirici, zatürrenin akciğerleri etkileyen iltihaplı bir hastalık olduğunu hatırlatarak tedavi edilmediği takdirde özellikle bebeklerde, çocuklarda, vücut direnci düşük olanlarda, sürekli hastalığı olanlarda ve yaşlılarda ağır seyrettiğine dikkat çekti.

Dr. Öğr. Üyesi Bildirici, zatürrenin tüm dünyada hala ciddi bir sağlık sorunu olduğuna ve son 40 yılda öldürücülüğünün azalsa da hala yüksek olduğuna vurgu yaparak, özellikle çocuklar, 65 yaş üstü yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, sigara kullananlar ve bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar veya ilaç kullanımı olanlarda daha sık görüldüğünün altını çizdi. Toplum kökenli zatürrenin dünya genelinde hastane başvurularının, tedavi giderlerinin, iş-okul günü kayıplarının ve ölümlerin önemli bir kısmından sorumlu olduğuna işaret eden Bildirici, SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu COVID-19 hastalığının da zatürreye yol açtığını hatırlattı.

Zatürreden korunmak için alınacak önlemlerle bu sağlık sorununun önlenebileceğini belirten Bildirici, altta yatan kronik hastalıkların kontrol altına alınması, dengeli beslenme, hijyenik önlemler, sigara ve alkol alışkanlıklarının kontrolü, pnömokok ve yıllık influenza (grip) aşılarının uygulanmasının önemini vurguladı. Aşılamayla zatürre görülme sıklığı ve ölüm oranlarının azaltılabileceğini ifade eden Dr. Bildirici, grip mevsimine girildiği bugünlerde mesafe ve hijyen tedbirlerine ek olarak eksik grip, zatürre (pnömokok) aşılarının tamamlanmasının önemini vurguladı.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'da eş zamanlı operasyon

2023-11-09 13:50 - Bursa

Söke’de sele kapılan 2 kişiyi arama çalışmaları sürüyor

2023-11-05 13:06 - Asayiş

Konyaaltı Bursa’yı da farklı geçti

2023-11-05 16:55 - Spor

Potanın Timsahları İzmir'de Kaybetti !

2023-11-05 15:30 - Bursa

A Milli Kadın Basketbol Takımı, Slovakya maçı hazırlıklarına başladı

2023-11-05 20:37 - Spor

Baba Garipoğlu oğlu Cem'in mezarının açılmasını talep etti

2023-11-06 14:43 - Gündem

Rüzgar türbinleri membran malzemeyle daha fazla enerji üretecek

2023-11-05 15:28 - Teknoloji

Başarılı çalışmalarından dolayı İl Müdürü Dr. Damkacı’ya teşekkür belgesi

2023-11-08 13:26 - Sağlık

Yüksekokul öğrencisi genç kızın sır ölümü

2023-11-08 15:31 - Asayiş

“Ukrayna, Rusya ile barış anlaşmasını ABD’nin emriyle reddetti”

2023-11-10 17:28 - Dünya

İlgili Haberler

‘Doğru beslenerek saç dökülmesini önlemek mümkün’

10:59 - Sağlık

Uzmanından gebelere uyarı

10:50 - Sağlık

"Fiziksel aktiviteden kaçtıkça obezite riski artıyor"

10:43 - Sağlık

Mersin’de obeziteye karşı farkındalık semineri düzenlendi

10:43 - Sağlık

Kütahya Şehir Hastanesi’nde periton diyaliz tedavisi sürüyor

10:37 - Sağlık

Günün Manşetleri

Umurbey'in tarihi dokusu için imzalar atıldı

10:48 - Bursa

Bursa Büyükşehir’den Ramazan’a özel iki sergi

09:49 - Bursa

Gemlik Belediyesi 1000 kişiyi iş sahibi yaptı

09:36 - Bursa

Sağlık çalışanları iş bırakıyor!

09:11 - Gündem

Bursa'da DEAŞ terör örgütü operasyonu

08:11 - Bursa