Sanayi şehri unvanının yanında tarım potansiyeliyle de adından söz ettiren İnegöl’de, İnegöl Belediyesi kış sezonunu verimli geçirebilmek adına çiftçi eğitim seminerleri düzenliyor. Nitelikli tarım hedefiyle kırsal mahallelerde bu alanda çalışmalar sürerken, İlçe Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası ile Muhtarlar Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen Çiftçi Eğitim Seminerleri kapsamında bu yıl 20 kırsal mahallede sürü yöneticiliği eğitimi verildi. Toplamda 108 kişinin beslenme, barınma, ıslah, güvenlik ve bakım gibi konularda eğitim aldığı eğitimlerin sertifika töreni bugün 11.00’da Sani Konukoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
YANINIZDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZSertifika töreninin açılış konuşmasını yapan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Kış günlerini boş geçirmemek adına yaklaşık 7 senedir yaptığımız çalışmaların bir neticesini daha burada alıyoruz. Bundan sonra yine aynı şekilde çalışmalar devam edecek. Sizlerden gelen talepler doğrultusunda her türlü çalışmada bizler yanınızda olmaya devam edeceğiz. Arıcılıktan tutun da budamaya her türlü çalışmayı gelen talepler doğrultusunda belediyemizle, ilçe tarım müdürlüğümüzle birlikte hayata geçirmeye gayret ediyoruz. Bugün alınacak sertifikaların da hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
BAKANLIK ÇİFTÇİ EĞİTİMLERİNİ ÖNEMSİYORİlçe Tarım Müdürü İbrahim Ekren ise kursların tamamlandığını hatırlatarak; “Öncelikle çiftçilerimize sertifikalarının hayırlı olmasını diliyorum. Bakanlığımızın önemli vizyonlarından biri de her zaman çiftçi eğitimleridir. Çiftçilerimiz yeni bilgiye, yeni teknolojilere ne kadar hakim ve sahip olurlarsa üretimleri de o kadar faydalı ve karlı olur. Biz de bu amaçla çiftçilerimizin talepleri, bizim gördüğümüz eksiklikler konusunda programlar düzenleyip kurslar veriyoruz. Günümüzde önemli olan karlılığı arttırmak. Gelişen teknolojiyle beraber yeni sistemler, teknikler çoğalıyor. Biz de bunları çiftçilerimizle buluşturmaya çalışıyoruz. Bunlar artık olmazsa olmaz. Yoksa bizim çiftçilerimizin üretme açısından bir sıkıntıları yok. Ataerkil yöntemlerle de üretim yapılıyor. Ama bazı doğru bilinenler de yanlış olabiliyor. Amacımız bu yanlışlıkları doğru yöne devşirebilmek” diye konuştu.
GELİŞİME ÇANAK TUTMAK İSTİYORUZSertifikaların takdimi öncesi Belediye Başkanı Alper Taban da kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. Sürü Yönetimi Eğitimi Sertifika töreni için bir araya geldiklerini duyuran Taban, “Kavramlar gün geçtikçe değişebiliyor. Aslında bizler bir bütünün parçalarıyız. Yaptığımız işi ne kadar doğru yapıyoruz bunu sorgulamak zorundayız. Günün şartlarına uygun hale gelmek zorundayız bu pastadan pay alabilmek için. Kendimizi geliştirmek, yenilemek zorundayız. Bizler de bu sürece katkı koymak adına yerel yönetimler olarak sizlerin yanında olmak istedik. Tabi paydaşlarımızın destek ve katkısı bizler için her zaman önemli. İlçe Tarım Müdürlüğümüz, Halk Eğitim Merkezimiz, Ziraat Odası, Muhtarlar Derneği, Milli Eğitim, akademik kadrolar, üniversitemiz ve yerel yönetimler. Nihayetinde biz gelişime çanak tutmak istiyoruz. Sadece istekli olanlar değil, istekli olmayanları da istekli duruma getirmek istiyoruz. Çünkü bu işte kazanç var. Bana göre stratejik alanlar; hayvancılık, tarım… Farkına varmak durumundayız. Bizler de özellikle neler yapabiliriz diye düşündüğümüzde, eğitim mutlaka olmalı. Bunun için artık imkan da var. İnternet var, telefon var. Bilgiye bir tuşa basarak erişebiliyoruz. Onun için gelişime açık olmak durumundayız” dedi.
20 MAHALLEDE 108 KURSİYER EĞİTİM ALDIBu yıl yapılan eğitimlerde 20 mahallede 108 kursiyerin eğitim gördüğünü kaydeden Taban, şöyle devam etti: “Eğitimlerde; beslenme, barınma, ıslah, güvenlik ve bakım gibi konularda eğitim aldılar. Belge almaya hak kazanan ve genel şartları yerine getiren çiftçilerimiz, Tarım Bakanlığı’ndan da 5 bin TL destek alabilecekler. Tarım konusu, hem toprak bütünlüğünün korunması hem de bu işi yapanların belirli bir eşiği atlayıp bakış açısını değiştirebilmesi adına biz de destek vermeye devam edeceğiz.”
KURULAN BAĞLANTILARI TİCARETE DÖNMESİNİ ARZU EDİYORUZ“Tarımı nasıl destekleriz, bu işin bir ucundan nasıl tutarız dediğimizde, biliyorsunuz bir kooperatif kurduk. Bu kooperatif haricinde festivaller yapmaya çalıştık. Bunları bu dönemde biraz daha geliştirip arttırmak istiyoruz. Ürünlerimizin kıymetini, değerini alım heyetlerine hissettirebilmek adına festivaller çok dikkat çekici oluyor. Kurduğumuz Üreten Çiftçiler Kooperatifiyle Ankara’da Kooperatifçilik Fuarına katıldık. Uludağ Üniversitesinden Cihad Doğan hocamız da bu konuda alanı pazarlama olduğu için destek verdi. Şunu gördük ki çok büyük bir Pazar var. Bu pazara karşı biz işin neresindeyiz, bu pazara biz mal arz edebilir miyiz, bu talepleri biz karşılayabilir miyiz? Biz buraya daha hazır hale gelmeliyiz. Yabancı heyetlerle ve içerideki güçlü alıcılarla burada irtibatlar kuruldu. Bunların inşallah gelecekte ticarete dönmesini arzu ediyoruz. Buradan insanların ekonomik bir değer elde etmesini arzu ediyoruz.”
SOĞUK HAVA DEPOSUNUN TEMELİ ATILIYOR“Pazartesi günü kooperatifimizle ilgili bir temel atma törenimiz olacak. Üreten Çiftçiler Kooperatifimiz bir destek talebinde bulunmuştu. Soğuk hava deposuyla ilgili yaklaşık 7 milyon TL’lik bir tesis yapılacak. Bu tesis 4 bin ton meyve alacak ve yıllık sirkülasyonda da 7 bin ton meyve giriş çıkışı sağlanacak. İnşallah bunun da Pazartesi günü 14.00’da Deydinler Mahallesinde temel atma töreni gerçekleştirilecek.”
“Eğitimlerimize katılan tüm kursiyerlerimize teşekküre diyorum. Ne olur bırakmayın, arttırarak devam edin. Etrafınızdaki insanları da yönlendirin. Bizlerden de talepleriniz olursa mutlaka paylaşın. Sizlere katkı sunmak adına fikirlerinize talibiz.”
Konuşmaların ardından Başkan Taban, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Cihad Doğan’a katkılarından dolayı plaket takdim etti. Ardından kursiyerlere sertifikaları dağıtıldı. Toplu hatıra fotoğrafıyla program son buldu.