?>

İngiltere Başbakanı Sunak, Miçotakis ile görüşmesini son anda iptal etti

?ngiltere başbakanı rishi sunak, londra'ya gelen yunanistan başbakanı kyriakos miçotakis ile yapacağı görüşmeyi iptal etti. Duruma tepki gösteren miçotakis, “görüşlerinin doğruluğuna ve adil olduğuna inananlar, yüzleşmekten asla korkmaz” dedi. (foto: Arşiv)

Siyaset - 1 yıl önce

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Londra’ya gelen Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile yapacağı görüşmeyi iptal etti. Duruma tepki gösteren Miçotakis, “Görüşlerinin doğruluğuna ve adil olduğuna inananlar, yüzleşmekten asla korkmaz” dedi.

İngiltere ile Yunanistan arasında Atina Akropolü’nün bir parçası olan ve günümüzde Londra’daki British Museum’da sergilenen eski Yunan mermer heykelleri nedeniyle kriz çıktı. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın Londra’da bulunan Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile bugün öğle saatlerinde gerçekleştireceği görüşmeyi son anda iptal ettiği belirtildi. Miçotakis dün akşam yaptığı açıklamada, “İngiltere Başbakanı’nın planlanan toplantımızı saatler kala iptal etmesinden duyduğum rahatsızlığı ifade ediyorum. Yunanistan ve İngiltere uzun süredir devam eden dostluk bağlarını paylaşıyor ve ikili ilişkilerimizin kapsamı oldukça geniştir. Yunanistan’ın Parthenon heykelleri konusundaki tutumu iyi biliniyor. İngiliz mevkidaşımla bu konuyu tartışmanın yanı sıra Gazze ve Ukrayna’daki durumlar, iklim krizi ve göç gibi önemli küresel zorlukları da ele almayı bekliyordum. Görüşlerinin doğruluğuna ve adil olduğuna inananlar, yüzleşmekten asla korkmaz” ifadelerini kullandı.

Görüşmenin iptal edildiğini doğrulayan İngiliz hükümeti, Miçotakis’e Sunak yerine Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden ile görüşme teklifinde bulundu. Ancak Miçotakis teklifi geri çevirdi. Miçotakis’in heykel açıklaması Sunak’ı rahatsız etti

Yunanistan Başbakanı Mitsotakis, pazar günü İngiliz medyasına verdiği röportajda, ’Elgin Mermerleri’ olarak da bilinen Parthenon heykellerinin Atina’ya iade edilmesine ilişkin görüşmelerin yeterince hızlı ilerlemediğini ifade etmişti. Miçotakis, eserlerin bir kısmının Londra’da, geri kalanının ise Atina’da olmasının “Mona Lisa’yı ikiye bölmek” gibi olacağını, mermerlerin Atina’ya iade edilmesi gerektiğini söylemişti. İngiltere medyası ise Miçotakis’in söz konusu açıklamalarının Sunak’ı rahatsız ettiğini aktardı.

Dün muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer ile görüşme gerçekleştiren Miçotakis’in bugün ülkesine dönmesi bekleniyor. Elgin Mermerleri

Atina Akropolü’nün bir parçası olan Elgin Mermerleri, şu anda Londra’daki British Museum’da bulunuyor. Yunanistan hükümeti, İngiliz diplomat Lord Elgin’in 19. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu’nda büyükelçi olduğu dönemde Parthenon Tapınağı’ndan çıkardığı, 1816 yılında ise İngiliz hükümeti tarafından satın alınarak British Museum’a yerleştirilen 2 bin 500 yıllık mermerlerin ülkeye iade edilmesini istiyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Soner Aydoğdu: “Beşiktaş’ı yenecek güçteyiz, kimse yenilmez değil”

2023-11-22 17:17 - Spor

Timsah Arena resmen Yüzüncü Yıl Atatürk Stadyumu oldu

2023-11-27 19:38 - Bursa

Yargıtay Başsavcılığı Ümitcan Uygur'a verilen 10 yıllık cezayı az buldu

2023-11-26 20:17 - Asayiş

Atıcılar Havuzu Faciaya Davetiye Çıkarıyor!

2023-11-26 12:09 - Bursa

Avustralya'da öğretmenler Filistinlilerle dayanışma için kefiye takarak derslere girdi

2023-11-27 17:17 - Dünya

Bursaspor Başkanı Recep Günay: “Bursaspor’un yaşaması TFF’nin elinde”

2023-11-28 01:47 - Bursaspor

Tarihi Üzüm Pazarı’nda 4. etap restorasyon çalışmaları devam ediyor

2023-11-21 18:07 - Yaşam

Muş’ta lahana üretiminden 90 milyon lira gelir bekleniyor

2023-11-28 08:52 - Ekonomi

İşte Exxen ve ExxenSpor'un zamlı fiyatları!

2023-11-25 10:23 - Bursa

Bursa'da aranması olan çok sayıda şahıs yakalandı

2023-11-24 14:46 - Bursa

İlgili Haberler

Türkiye-Ermenistan Normalleşme Süreci Özel Temsilcisi Rubinyan İHA’ya konuştu

10:07 - Siyaset

Erzincan il eğitim değerlendirme toplantısı, Bakan Tekin’in başkanlığında yapıldı

09:29 - Siyaset

Bakan Tekin, Erzincan’da "Gençlik İftarı" programına katıldı

09:22 - Siyaset

Saimbeyli’de başkan çocuklara verdiği sözü tuttu, parklar kurdu

08:19 - Siyaset

Trump: "Rusya’nın ateşkese açık olduğunu görüyoruz"

22:46 - Siyaset

Günün Manşetleri

Kripto piyasalarında yeni dönem

10:08 - Ekonomi

Eşini yaş pasta sürprizi ile öldürdü

09:22 - Gündem

Flash TV ve Pozitifbank'a el konuldu

09:00 - Gündem

Bursaspor’da Kuşadası hazırlıkları sürüyor

04:07 - Bursaspor

Bursa'da İmamoğlu'na büyük ilgi

00:39 - YAZARLAR