?>

İnternet Yasası Bursa’da tartışıldı

Bursa İnternet Gazetecileri Derneği üyeleri, internet yasası, sosyal medya ve internet gazetecilerinin sorunlarını masaya yatırarak çözüm yolları arandı. Bursa İnternet Gazetecileri Derneği Başkanı Mesut Demir, İnternet Gazetecileri Federasyonu ile ilgili çalışmalarda sona gelindiğini söyledi.

Bursa - 5 yıl önce

Bursa İnternet Gazetecileri Derneği, üyeleriyle Bursa Gazeteciler Cemiyeti Lokali’nde bir araya gelerek internet yasası, sosyal medya ve internet gazetecilerinin sorunlarını masaya yatırdı.

Üyelerin görüşlerinin alındığı toplantıda konuşan Bursa İnternet Gazetecileri Derneği Başkanı Mesut Demir, “İnternet yasası ile ilgili çalışmalarımız hızla sürüyor. Bu konuda derneğimizin hukuk komisyonunda hazırladığımız raporu ilgili kurum ve kuruluşlara gönderdik. Önümüzdeki süreçte yapacağımız İnternet ve Sosyal Medya Çalıştayı yaparak, çalıştayda hazırlanacak raporu Cumhurbaşkanlığı iletişim daire başkanlığı ve ilgili kurumlara göndereceğiz. Bu rapor, internet yasası ile ilgili süreci de hızlandıracaktır. Umut ediyoruz ki, ülkemizin belinde kambur haline gelen, çıkmadığı takdirde teknolojiye yenik düşülecek olan internet yasası, 2020 yılında Meclis gündemine gelerek onaylanacaktır” dedi.

İnternet haber sitelerinde çalışanların günümüzde fiili gazeteci sayılmadığının altını çizen Başkan Demir, “Günümüzde internet gazetelerinde çalışanlar, 212 diye tabir ettiğimiz 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlar arasındaki münasebetlerin tanzimi hakkında kanunun 1’nci maddesi gereğince sigortalı olmaları ve basın kartı almaları için aylık, 15 günlük ve haftalık baskılı gazeteler yayımlayarak haklarını bu yöntemi kullanarak almaya çalışmaktadır. Açıkçası; ilgili kanun olmadığı için usulsüz bir yöntem kullanılmak zorunda bırakılmıştır. İnternet haber sitelerinin 5187 sayılı Basın kanununun kapsamına alınması amacıyla süreli yayınlarla paralel özellikler arz ettiği için süreli yayın kavramı içerisinde değerlendirilmelidir” şeklinde konuştu.

 

İNTERNET YASASINDA KRİTERLER NE OLMALI?

Basın İlan Kurumu’nun internet haber sitelerine ilan verilmesi ile ilgili taslak çalışma hazırladığına işaret eden Mesut Demir, “Bursa İnternet Gazetecileri Derneği olarak, hukuk komisyonumuzun hazırladığı çalışmada, hangi internet haber sitelerine hangi kriterlerde verilmesi ile ilgili detaylı bilgiler mevcut. Bu raporu Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü’ne verdik. Raporda 10 maddelik bir kriter söz konusu. İnternet gazetelerinde 5953 sayılı yani 212 sigortalı çalışan sayısı en az 3 olmalıdır. Çalışan sayısı arttıkça tıklanma oranıyla eşdeğer ilanlardan alacağı hak da arttırılmalıdır.İnternet gazeteleri, ulusal ve yerel olarak tanımlanmalı, yerel internet gazetelerinde yayınlanacak ilanlar yine Basın İlan Kurumu’nun şubeleri tarafından takip edilerek verilmelidir. İlanların dağıtımında internet gazetelerinin yerel bazda nüfusa orantılı olarakGoogle Analytics rakamlarına göre aylık tekil ziyaretler baz alınmalıdır. Tekil ziyaret sayılarına göre kademe belirlenip o kademeye göre ilan dağıtılabilir. Örneğin Bursa’da, aylık tekil ziyarette 150 bin ile 500 bin arası 5. Derece, 500 bin ile 750 bin arası 4. Derece, 750 bin ile 1 milyon arası 3. Derece, 1 milyon ile 3 milyon arası 2. Derece, 3 milyondan fazlası için 1. Derece basın ilan alma hakkı tanınabilir. İnternet haber sitelerinin resmi ilan alabilmesi için en az 3 yıldan buyana yayın yapıyor olması, yeni başvuranlar için ise, en az 24 ay bekleme süresi olması kriter olarak değerlendirilmelidir. Bursa’da 160’nin üzerinde internet gazetesi bulunmaktadır. Lakin, kurumsal yapıda vergisini ödeyen, gazeteci çalıştıran, köşe yazarı istihdam eden internet gazetelerinin sayısı 30 civarındadır. Bu sayının 12’si günlük yayın yapan baskılı gazetelerin internet siteleridir. Bu saydığımız kriterler ile internet yasası çıktığında merdiven altı diye tabir edilen internet gazeteleri ya kendisini kurumsal yapıya dönüştürecek ve kriterlere uyacak ya da kapanacaktır. Böylelikle günümüz ve geleceğin medyası internet gazeteciliği kaderine terk edilmemiş olacaktır” ifadelerini kullandı.

Toplantıda dernek üyeleri de, internet gazeteciliğinin sorunlarıyla ilgili görüşlerini ve önerilerini anlattı.

Toplantı sonrası tüzük değişikliği ile ilgili Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’na geçildi. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı’nın divan başkanlığını yaptığı genel kurulda, federasyon kurma ve kurumsal üyelik konularında tüzük değişikliklerine oy birliğiyle karar verildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Vizyonda bu hafta

2019-10-31 21:48 - Sinemalar

Ronaldo Juve'yi liderliğe taşıdı

2019-10-31 12:33 - Spor

SENİN ŞEHRİN SENİN KOLEJİN BURSA’YA DEĞER KATAN EĞİTİM VİZYONU

2019-10-31 22:06 - Bursa

Bursa'da fabrika yangını

2019-11-03 23:27 - Asayiş

Otobüs şoförü ile yolcu arasında ilginç “para” kavgası

2019-11-05 12:30 - Gündem

İnternet Yasası Bursa’da tartışıldı

2019-11-05 12:37 - Bursa

İstanbul Emniyeti’nin özel köpeklerinin zorlu eğitimi görüntülendi

2019-11-04 13:23 - Gündem

Koşukavak: Pozisyon var gol yok

2019-11-05 00:34 - Bursaspor

Emine Bulut cinayeti davasının gerekçeli kararı açıklandı

2019-11-04 23:23 - Asayiş

Başarılarını Nilüfer ile paylaştılar!

2019-10-31 19:05 - Spor

İlgili Haberler

Bursa Fotofest'te geri sayım

16:56 - Bursa

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir'den gençlere: Kimseyi ötekileştirmeyin

16:50 - Bursa

Mustafa Bozbey'den Gürsulu çiftçilere teşekkür

16:26 - Bursa

Bursa Osmangazi’de gündem yerli malları

16:08 - Bursa

Bakan Memişoğlu adliyedeki saldırıda yaralanan askerleri ziyaret etti

15:41 - Bursa

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Türkiye Yüzyılını adım adım inşa edeceğiz"

18:40 - Siyaset

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir'den gençlere: Kimseyi ötekileştirmeyin

16:50 - Bursa

Bursaspor’un yeni sponsoru TOGG

16:40 - Bursaspor

Mustafa Bozbey'den Gürsulu çiftçilere teşekkür

16:26 - Bursa

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye yeniden özgürleşme yolunda ilk adımını attı

16:18 - Gündem