?>

İsrail polisi Doğu Kudüs'teki cuma namazına müdahale etti

Doğu Kudüs'ün Silvan Mahallesi'nde yaşayan Filistinliler, arazilerindeki zeytin ağaçlarını işledikleri için mahkemenin verdiği cezayı protesto etti.

Dünya - 2 yıl önce

Kudüs
İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Silvan Mahallesi'nde cuma namazı kılmaya çalışan Filistinlilere ses bombasıyla müdahale etti.
İsrail'in Filistinlilerin kendi arazilerindeki zeytin ağaçlarını işlemelerine engel olmasını protesto etmek isteyen yüzlerce Filistinli, Silvan Mahallesi'nde toplandı.
Bir grup Filistinli, cuma namazı vaktinde yola seccadelerini sererek namaza durmaya hazırlandı.

İsrail polisi ise namaz kılmak isteyen Filistinlilere cop ve ses bombasıyla müdahale etti.
Namazın bitmesinin ardından Filistinliler ile İsrail polisi arasında arbede yaşandı. İsrail polisi Filistinlilere TOMA'dan sıkılan pis kokulu suyla müdahale etti.
İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün Silvan Mahallesi'nde yer alan Bostan bölgesinde Filistinli "Semrin" ve "El-Abbasi" aileleri Vadi Rababa bölgesindeki zeytinlerini işledikleri gerekçesiyle İsrail Tabiat ve Parklar İdaresi tarafından mahkemeye verilmişti. İsrail mahkemesi, Filistinli ailelerin her birine 20 bin şekel (yaklaşık 5 bin 500 dolar) ceza vermişti.

Doğu Kudüs, yerleşimci örgütlerin istilası altında

Doğu Kudüs'ün Silvan Mahallesi'nde bazı Filistinli aileler, İsrail mahkemelerinde verilen kararlar nedeniyle evlerini Yahudi yerleşimciler lehine kaybetme tehdidiyle karşı karşıya.
Filistin mahallelerinin merkezindeki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini genişletmek için yürütülen tahliye davalarında, Yahudilere ayrıcalık sağlayan İsrail yasaları esas alınıyor.
Filistinli aileler hakkındaki tahliye davaları, yerleşimci gruplar tarafından İsrail’in 1970 tarihli "Hukuki ve İdari İşler Yasası" temel alınarak açılıyor.
Söz konusu yasa, şu anda bu mülklerin çoğunda Filistinliler yaşamasına rağmen 1948'den önce Doğu Kudüs'te Yahudilere ait olduğu iddia edilen varlıklar için uygulanıyor ve yalnızca Yahudilere toprak iadesi hakları sağlıyor.

Filistinlilerin, halihazırda mülklerini geri almaları içinse hiçbir paralel yasal mekanizma mevcut değil. Tam tersine, 1950 tarihli "Gaiplik Yasası", 1948 savaşı sonrası İsrail'e dönüşen topraklarda evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin bu mülklerini geri almalarını kesin bir şekilde engelliyor.
Tahliyeyle karşı karşıya kalan Filistinlilerin çoğu, 1948'de İsrail tarafında evlerini kaybeden ve şimdi ikinci, hatta üçüncü kez yerinden edilmek üzere olan Filistinli mültecilerden oluşuyor.
İsrail devlet kurumlarının ve uluslararası Siyonist kuruluşların desteğini alan yerleşimci örgütleri, eski Yahudi sahipleri olduğu iddia edilen kişilerle veya burada oturanlarla hiçbir ilişkileri olmamasına rağmen, bu evlerin mülkiyet haklarına çeşitli yollarla el koymak için çalışıyor.
İsrail Adalet Bakanlığına bağlı Genel Muhafızlık birimi de yerleşimci örgütlerin 1970 tarihli yasa yoluyla Filistinli ailelere karşı tahliye davaları başlatması ve bu mülkleri Filistinlilerden "geri alması" için yasal platform sağlıyor.
Haftanın Öne Çıkanları

Bursaspor Topbaşı Yaptı!

2023-07-20 20:08 - Bursaspor

Halk Müziği sanatçısı Zara Bayburt’ta coşturdu

2023-07-20 09:07 - Magazin

HSK Kararnamesi yayınlandı!

2023-07-18 09:10 - Gündem

Gürsu mesire alanında sona doğru

2023-07-17 12:34 - Bursa

Metal ve ahşap mobilya üretip yüzde 95’ini ihraç ediyor

2023-07-21 10:38 - Bursa

749 bin 757 nüfuslu Erzurum’da 620 bin 440 cep telefonu abonesi

2023-07-21 09:34 - Teknoloji

Araç tamamen yandı

2023-07-18 09:59 - Asayiş

Bursa'da tarla yangını büyümeden söndürüldü

2023-07-19 17:03 - Bursa

TSE onay verdi

2023-07-19 16:09 - Teknoloji

Kemanla tıbba açıldı

2023-07-18 10:44 - Gündem

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı Fidan İngiltere’de

18:37 - Dünya

"Trajediler Avrupa politikaları sayesinde gerçekleşti"

17:29 - Dünya

ABD’den fırlatılan "Blue Ghost" uzay aracı Ay’a iniş yaptı

15:45 - Dünya

Rusya: ABD bizim vizyonumuzla örtüşüyor

14:59 - Dünya

İngiltere Başbakanı Starmer'den Trump'a destek

14:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Kocaeli Milletvekili Nail Çiler kaza geçirdi

18:35 - Asayiş

Kız çocuğunun sosyal medyadan yardım çağrısı karşılık buldu

18:27 - Asayiş

Mudanya Dernekler Yerleşkesi açıldı

17:53 - Bursa

AK Parti'den 'İmralı'yla pazarlık' iddialarına yanıt

17:48 - Gündem

17 yaşındaki kızın isyanı üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti

17:40 - Gündem