Hükümet tarafından getirilen yeni bir torba yasa ile bir dizi değişikliklere gidildiğini söyleyen Karabıyık, bu tasarı ile sorun çözücü düzenlemeler getirmekten ziyade istisnaların genişletilmesinin amaçlandığını vurguladı.
BİR DİRETME SÖZ KONUSU
CHP’li Vekil, ek madde ile getirilen “Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan, öğrencilere yönelik eğitim ve yurt faaliyeti bulunan vakıflardan Gençlik ve Spor, Maliye ve Milli Eğitim bakanlıklarınca belirlenen şartları sağlayan vakıf ve derneklerin lehine, kuruluş amaçlarına uygun olarak kullanılmak üzere mülkiyeti Hazineye veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar üzerinde 49 yıl süre ile "bedelsiz irtifak hakkı" tesis edilebilecek” maddesini yorumladı:
“Biz sürekli “Devlet, yurtları yapsın.” derken, tam tersine “Hayır, devlet yapmayacak, vakıflara bırakacağız.” şeklinde bir diretme söz konusu” diyen Karabıyık, “Böyle mülkler varsa neden bunları devlet kullanıp da yurt yapmaz, niye işletmez, niye denetlemesi kendisine ait olmaz, ısrarla neden bu sorumluluktan kaçar? Bunları anlamış değiliz.” dedi.
GERÇEK DURUM FİİLİ DURUM TARTIŞMASI MADDELERE DE YANSIYOR
Uygulamada olan durumların getirilen maddelerle yasallaştığının da altını çizen CHP’nin ekonomist vekillerinden Karabıyık, bu gerçek durum, fiilî durum tartışmasının bütün torba yasalarda gelen maddelere de yansıdığını söyledi. Plan ve Bütçe Komisyonu’na getirilen, Kredi ve Yurtlar Kurumuyla ilgili ve amaçlarına bir cümlenin eklendiği torba yasayı da hatırlatan Lale Karabıyık, “KYK’nın amaçlarına “Millî ve manevi değerleri geliştirme eğitimi vermek.” eklenmesi maddesini burada tartıştık ve itirazımızı dile getirdik; ancak biz daha önceden yoktu da şimdi böyle bir şey getiriliyor sandık ve bu eğitimin zaten bir yıldır yapıldığını Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın sunumunda öğrendik. Yani, bu uygulama varmış ve bir sene sonra maddeye ekleniyor…” dedi.
Aynı gün gelen bir diğer madde ile vergiden muaf olan vakıf ve derneklere ait yurtların beslenme ve barınma maliyetlerine destek verileceğin de gündeme geldiğini söyleyen Karabıyık, vakıf ve derneklerin isminin yer aldığı bir liste dağıtıldığını ve bunların içinden hangi vakıflara destek verileceğinin kriterleri ilgili bakanlık tarafından belirleneceği açıklamasının bir belirsizlik yarattığını vurguladı.
KAÇ YURT ENSAR’IN KULLANIMINA VERİLDİ?
Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun millî ve manevi değerleri geliştirme eğitimini içinde bir tane “Atatürk” anlatımı geçmeyerek veriyor oluşunu da eleştiren Karabıyık, “KYK, millî ve manevi değerleri geliştiriyor; ancak esas barınma için gerekli hazırlıkları yapmıyor ve vakıflara “Buyurun siz kullanın.” diye veriyor. Fiili durumun gerçek duruma dönüştürülmesi burada da yaşanıyor. Genel Merkezimize bu konuyla ilgili aylardır şikayet geliyor. Biz bu maddeyi geçiriyoruz; ancak birçok yurt ve bu binanın başta Ensar Vakfı olmak üzere vakıf ve derneklerin kullanımına verilmesine aylar önce başlandı. Kaç tane yurt ve bina bu şekilde Ensar Vakfına verildi, devredildi bunu öğrenmek istiyorum.” dedi.