?>

Karapınar’da son yağışlar hayvancılara umut oldu

KONYA'NIN KARAPINAR İLÇESİNDE ÇİFTÇİLERİN YÜZÜ SON YAĞIŞLARLA GÜLDÜ. HAYVANCILIK MERKEZLERİ KARAPINAR’DA , HAYVAN SAHİPLERİ SON BİR AYDAKİ YAĞIŞLARLA YEŞİLE BÜRÜNEN MERALARDA HAYVANLARINI OTLATMANIN SEVİNCİNİ YAŞIYOR.

Yaşam - 2 yıl önce

Türkiye’de hayvancılık merkezlerinden biri olan Konya’nın Karapınar ilçesinde, hayvan sahipleri son 1 aydaki yağışlarla yeşile bürünen meralarda hayvanlarını otlatmanın sevincini yaşıyor.

Kış aylarında hayvanlarını ahır ve ağıllarda kuru ot, arpa, saman ile besleyen üreticiler, ilkbaharda havaların ısınmasıyla hayvanlarını meraya çıkardı. Karapınar’da mera varlığı 1 milyon 304 bin dekar. Türkiye’nin en kurak ilçesi Karapınar’da sonbahar ve kış mevsiminde yeteri kadar yağış alamayan üreticiler, Mayıs aylarındaki yağışlarla yüzleri güldü. Haziran ayındaki yağışlar ise kuruyan meralardaki otlara can suyu oldu. Karapınar 400 bin küçükbaş 90 binde büyükbaş hayvan bulunuyor.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Cemal Hastaoğlu, “Belli tarihe kadar yağış yetersizliğinden dolayı yeteri kadar gelişemeyen ancak Mayıs ve Haziran aylarında artan yağışlarla yeşeren meralar bizleri mutlu etti. Zira yem fiyatlarındaki pahalılık herkes tarafından biliniyor. Hayvanların meralarda otlatılması girdileri azda olsa azaltacaktır. En azında belli bir süre rahat edelim" dedi.

Cemal Hastaoğlu, ”Yağışlar öncesinde merada ot kalmamıştı. Bu nedenle hayvanlara saman ve yem vermek zorunda kalındı. Yağmurlardan sonra otlar gelişti, şimdi hayvanlarımız meraya bırakılıyor. Kış aylarında yağışın olmaması mera hayvancılığını olumsuz etkilemişti. Ancak son yağmurlarla meralar yemyeşil oldu. Kurumaya yüz tutan Meralardaki otlar yeniden canlanmaya, ot miktarları artmaya başladı. Meralardan beslenen hayvanların et ve süt verimini yem ile beslenen hayvanlara göre daha farklıdır. Bunun yanında girdi maliyetlerinde de bir azalma olacaktır. Son zamanlarda yağan yağışlar tarım ve hayvancılık açısından son derece sevindiricidir. Bundan da çok mutluluk duyuyoruz. Oğlumla birlikte koyunlar sabahın erken saatlerinde ağıldan alıp meralarda otlatıp güneş batmadan ağıla getiriyoruz” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Zamlı asgari ücret açıklandı

2023-06-20 11:38 - Ekonomi

Uludağ Üniversitesi’nde mezuniyet coşkusu

2023-06-19 10:59 - Bursa

İnegöl'de sağanak etkili oldu; göle dönen yolda bisikletinden düştü

2023-06-18 17:32 - Bursa

Uludağ Yolu’nda işlem tamam

2023-06-24 15:46 - Bursa

Bursa Osmangazi Belediyesi'nden öğrencilere karne hediyesi

2023-06-19 11:55 - Bursa

Lojistiğin ilk tercihi Ağır Vasıta oluyor

2023-06-22 09:48 - Ekonomi

Fetullah Gülen'in yeğeni yakalandı

2023-06-24 13:02 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz KKTC'de

2023-06-18 18:13 - Siyaset

İstanbul-İzmir Otoyolu'nda bayram tatili yoğunluğu başladı

2023-06-23 20:27 - Bursa

Gaziantep’te zincirleme kaza: 3 ölü, 5 yaralı

2023-06-19 20:55 - Asayiş

İlgili Haberler

Kahverengi kokarca ile mücadelenin yarını

12:08 - Yaşam

Muş’ta 13 köy yolu ulaşıma açıldı

11:56 - Yaşam

Bisikletlilere özel adrenalin ve eğlence parkuru kuruldu

11:58 - Yaşam

Sahura ’patpatlı’ davulcular uyandırıyor

11:58 - Yaşam

Karacasu’da mezarlar temizlendi

12:00 - Yaşam

Günün Manşetleri

Bursaspor'a üye olanların kartları 10 Mart'ta teslim edilecek

11:36 - Bursaspor

İşte İmamoğlu'nun savcılık ifadesi

11:31 - Gündem

Maçkolik'e büyük ceza!

11:22 - Gündem

Umurbey'in tarihi dokusu için imzalar atıldı

10:48 - Bursa

Bursa Büyükşehir’den Ramazan’a özel iki sergi

09:49 - Bursa