?>

KBB Uzmanı Prof. Dr. Basut: Türk toplumu işitme cihazını kâbus olarak görüyor

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Basut, toplumun işitme cihazlarının kullanımı konusunda eğitilmesi gerektiğini söyledi. İşitme cihazının, gözlükten bir farkı olmadığına işaret eden Basut: “Gözlük takan utanmıyor ancak işitme cihazı takan biri kötü bir şey yapmış gibi çekiniyor. İşitme cihazı gayet faydalı ve kullanılabilir bir alettir” dedi.

Sağlık - 7 yıl önce

Uludağ Üniversitesi Toplumsal Sosyal Projeler Atölyesi (TOSPA) ve İşitme Engelliler Derneği (İŞİTENDER) işbirliğinde ‘Dieteps Eğitim Programı’ düzenlendi. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa UÜ Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Basut, İŞİTENDER Başkanı Gökçe Çayır ve Odyolog Betül Erataç Kağıtçıbaşı konuşmacı olarak katıldı.

İŞİTME KAYBI İHMALE GELMEZ

KBB Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Basut konuşmasında, kaybolduğunda yerine getirilebilen tek duyunun işitme duyusu olduğunu vurguladı. Gelişen teknoloji sayesinde duyma yetisinin büyük oranda yeniden kazandırılabildiğinin altını çizen Prof. Dr. Oğuz Basut: “İşitme duyusunu sıfır orana kadar kaybetmiş bitire cochlearimplant ile yeniden işitme duyusu kazandırılabiliyor. İşitme cihazları, görmek için kullanılan gözlükten çok daha faydalı bir alettir. Türk toplumu olarak çoğunlukla işitme cihazlarını bir kâbus olarak görüyoruz. Aman kimse beni böyle görmesin istiyoruz. Biri gözlük takarken kimsenin kendisine kötü gözle bakıldığını düşünmüyor. Ancak işitme cihazı takanlarda maalesef böyle bir algı oluşuyor. Özellikle toplum olarak işitme cihazlarının da gözlükten bir farkı olmadığını algılatmamız gerekiyor. Bu cihazı takanlar da böyle bir yanılgıya düşmesinler. İşitme cihazları gayet kullanılabilir ve faydalı bir cihazdır” diye konuştu. Çocuklarında işitme problemi bulunan ailelere de seslenen Basut, çocuklardaki işitme sorununun fark edildiği an zaman kaybetmeden uzman bir doktora başvurulması gerektiğini aktardı.

EĞİTİM VE REHABİLİTASYON ŞART

Odyolog Betül Erataç Kağıtçıbaşı ise toplumun cihaz kullanımının yaşam kalitesini yükselttiği konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Yeni doğan çocukların mutlaka ilk ay içerisinde işitme testlerinin yapılması gerektiğine işaret eden Kağıtçıbaşı: “İşitme testlerinin sonuçlarına göre ilk üç ay içerisinde gerekli tedavi yöntemlerinin ve en geç altı aya kadar da bu sorunu giderecek cihazların temin edilmesi gerekiyor. Ancak bu da tek başına yeterli olmuyor. Mutlaka iyi bir eğitim ve rehabilitasyon süreci de gerekiyor. Türkiye, eğitim ve rehabilitasyon konusunda ciddi bir gelişme kaydetti” şeklinde konuştu.

İŞİTENDER Başkanı Gökçe Çayır da konuşmasında kendisinin işitme engelli bir ailenin çocuğu olarak hayata başladığını söyledi. Bu sorumluluk ile büyümek zorunda kaldığını kaydeden Gökçe Çayır, dernek olarak işitme problemi yaşayan bireylere yardım ve eğitim destekleri sağladıklarını belirtti.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği eğitim programı gün içerisinde farklı uzman konukların katılımıyla sürdürüldü.

Haftanın Öne Çıkanları

Müzik ile geçen bir ömür

2017-10-16 12:41 - Röportajlar

‘Bursa; kalitede öncü şehir!’

2017-10-20 13:34 - Röportajlar

Zap'a hava harekatı

2017-10-19 12:05 - Gündem

BOSEN, Bursa OSB’nin güç kaynağı

2017-10-16 12:48 - Röportajlar

Amigo Fiko'yu kaybettik!

2017-10-19 17:03 - Bursaspor

KBB Uzmanı Prof. Dr. Basut: Türk toplumu işitme cihazını kâbus olarak görüyor

2017-10-20 17:39 - Sağlık

Ünlü isim Bursa'da kaza yaptı!

2017-10-20 12:48 - Bursa

NOSAB müteşebbis heyeti yeni binada toplandı

2017-10-20 17:11 - Ekonomi

Bursafotofest’in konuğu Meksikalı ve Belçikalı sanatçılar

2017-10-19 18:44 - Bursa

Eski HSYK üyeleri hakkında...

2017-10-20 13:28 - Asayiş

İlgili Haberler

Aydın’da gıda zehirlenmesi yaşayan öğrencilerin sayısı 45’e yükseldi

15:45 - Sağlık

15 yıldır dinmeyen ağrılar ‘ağrı pili’ ile son buldu

14:22 - Sağlık

Dr. Gülşah Merve Kılınç, antik DNA’yı araştırarak günümüze ışık tutuyor

13:25 - Sağlık

Elazığ Fethi Sekin Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği Elazığ’a ve bölge illerine umut oldu

13:26 - Sağlık

Bilecik’te ’Skolyoz Protokolü’ imzalandı

13:09 - Sağlık

Günün Manşetleri

Uludağ beyaza büründü

15:22 - Bursa

4.4 büyüklüğünde deprem

14:55 - Asayiş

Yıldırım’da atık gıdalar mamaya dönüşüyor

14:29 - Bursa

Osmangazi’de başarılı deprem ve yangın tatbikatı

14:25 - Bursa

Güney Marmara’da kesintisiz enerji için 3,7 milyar liralık yatırım

13:50 - Bursa