?>

Kenevir kabinlerinde melezleme yöntemiyle yeni kenevir çeşitleri elde etmeye çalışıyorlar

Ondokuz mayıs üniversitesi (omü) tarafından kurulan kenevir kabinlerinde, yerli kenevir çeşitlerinin lif oranını artırılması için yüksek lif oranına sahip yabancı çeşitler ile melezleme yapılarak yeni çeşitler elde edilmeye çalışıyor. Omü, ayrıca bu çalışma ile dünyadaki tüm kenevir genotiplerinin gen bankasını oluşturmayı amaçlıyor.

Teknoloji - 2 gün önce

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından kurulan kenevir kabinlerinde, yerli kenevir çeşitlerinin lif oranını artırılması için yüksek lif oranına sahip yabancı çeşitler ile melezleme yapılarak yeni çeşitler elde edilmeye çalışıyor. OMÜ, ayrıca bu çalışma ile dünyadaki tüm kenevir genotiplerinin gen bankasını oluşturmayı amaçlıyor.

OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü yeni kenevir çeşitleri ortaya çıkarma, kenevirden katma değeri yüksek ürünler elde etmek, bütün kenevir genotiplerinin gen bankasını oluşturmak amacıyla yıllardır çalışmalar yürütüyor. Enstitüsünün hemen yanında kurulan serada kenevir yetiştirilerek akademik çalışmalar yürütülüyor. Sera içinde bulunan kenevir kabinlerinde yeni kenevir çeşitleri elde etmek için yoğun bir çalışma yaptıkları söyleyen Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, "Bu kabinler kenevir genotiplerini melezleme kabinleridir. Kabinlerde çelik profille yapıldı ve etrafı polen geçirmeyecek örtülerle sarıldı. Biz burada melezleyeceğimiz genotipleri belli bir sıra halinde içine ekmekteyiz. Orada toz alışverişi istediğimiz anne ve baba arasında olur. Meydana gelen yavru istediğimiz genotip özelliklerle sağlanmış olur. Kabinler dışarıya polen veremezler. Dışarıdan da polen alamazlar. Kendi içerisinde bizim seçeceğimiz ebeveynler oluşacağı için ıslah çalışmalarında bu kabinleri kullanmaktayız. Buradaki 16 kabinde 16 farklı genotip melezlemesini burada yapabilmekteyiz. Yıl içerisinde bu kabinlerde birkaç jenerasyon yapmak suretiyle arzu ettiğimiz 32 veya daha yüksek kombinasyonda melezleme çalışması yapıyoruz. Bu kombinasyonlar daha sonra gözlem bahçelerine dönüştürülüyor. Belki onlarca, yüzlerce genotip elde ediyoruz. Bunların içerisinde gerek ölçüm gerekse de laboratuvar çalışmalarımız sonucunda yeni adaylarımız ortaya çıkıyor. Burada lif oranı, verimlilik, tohum verimi gibi özellikler araştırılarak yeni çeşitlere yol çıkarmaktayız. Aynı zamanda ilaç etkin maddesi amaçlı üretim çalışmalarımız önce laboratuvar ortamında ve kabinlerde devam ediyor" dedi. "Gen bankası oluşturmak istiyoruz"

"Bütün kenevir genotiplerinin gen bankasını oluşturmak istiyoruz" diyen Prof. Dr. Aytaç şunları söyledi:

"Bizim için önemli olan üniversitemiz bünyesinde dünyadaki bütün kenevir genotiplerinin gen bankasını oluşturmaktır. Gen bankasını geliştirme çalışmamız var. Burada asıl amacımız genetik varyasyon oluşturmaktır. Bugün dünyada esmeri, sarısı, beyazı her türlü insan var. Kenevirinde her türlü genetiğini bulunduran genotipleri elde etmek istiyoruz. Kısa boyludan uzun boyluya, dallı olandan dalsız olana , tohumu iri olandan küçük olana gibi mümkün olduğunca farklı varyasyonlar oluşturmak istiyoruz."

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa’da araç içerisinde başından vurulmuş kadın bulundu

2025-01-03 02:40 - Bursa

Ünlü futbolcu doğum gününde öldü

2024-12-31 12:24 - Spor

Bursa'da bir işçi feci şekilde can verdi

2024-12-31 12:08 - Bursa

Masterchef yarışmacısının acı günü!

2025-01-01 11:09 - Bursa

Bursa'da ekiplerle çatışmaya girdi, vurularak gözaltına alındı

2024-12-31 04:33 - Bursa

Bursaspor taraftarına büyük onur!

2025-01-03 14:03 - Bursaspor

ATM'lerde yeni dönem başladı

2025-01-01 13:29 - Bursa

AVM önündeki alanda dehşet! Amcasını defalarca bıçakladı

2025-01-05 18:23 - Bursa

Bursa’da bir kişi başından vurulmuş halde bulundu

2025-01-01 17:11 - Bursa

BURULAŞ'tan kart ödeme açıklaması

2025-01-01 15:58 - Bursa

İlgili Haberler

Canik’te okullara ’akıl ve zeka oyunları sınıfları’

16:08 - Teknoloji

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: “Bir haftada toplam 282 milyon 33 bin erişim isteği engellendi”

12:09 - Teknoloji

Bilim Samsun ve Keşif Kampüsü bilim dolu bir yılı geride bıraktı

11:53 - Teknoloji

Tapuda sahteciliğin önüne geçilecek uygulama başladı

10:25 - Teknoloji

ATÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Sözen’e Yılın Bilim İnsanı Ödülü

14:31 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Jandarmanın yakaladığı araç hırsızı, jandarma aracını da çalıp kaçtı

22:17 - Asayiş

Rize’de PTT binasına silahlı saldırıda yaralanan 2 kişi hayatını kaybetti

19:54 - Asayiş

Osmangazi Halk Lokantası’na 7 ayda giden Bursalıların sayısı açıklandı

16:29 - Bursa

Bursa'da 1451 yılında yapılan caminin ses sistemi çalındı

16:05 - Bursa

Renault'a 5 ödül birden

15:23 - Bursa