Bursa Çekirge Devlet Hastanesi Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Öksüz, halk dilinde 'kepçe kulak' adlandırılan şekil bozukluğunun kulak kıkırdağının zayıf olması, kulak kıvrımlarının yeterli oluşamaması ve buna bağlı olarak öne ve yana doğru açılı durmasından kaynaklandığını söyledi.
Kepçe kulak normal bir kulağa göre daha büyükmüş gibi algılandığını ama böyle bir durumun söz konusu olmadığını açıklayan Dr. Mustafa Öksüz, “Kepçe kulakta asıl sorun kıkırdağın kıvrık olması gereken bazı kısımlarının düz olmasıdır. Bunun sonucunda kulak kepçesi ile baş arasında normalden daha fazla bir açı oluşur ve kulak öne doğru kıvrık bir şekil alır. Kepçe kulak doğuştan gelen bir durumdur. Kepçe kulağın sonradan oluşması gibi bir durum söz konusu değildir.” dedi.
Kepçe kulağın her hangi bir hastalık yada bozukluk olmadığına dikkat çeken Bursa Çekirge Devlet Hastanesi Plastik ve Estetik Cerrahi Uzmanı, sözlerini şöyle tamamladı: “Kepçe kulak ameliyatlarını 5-6 yaşından sonra yapılmasını öneriyoruz. Sebebi ise erişkin durumdaki kulağın anotomik şeklinin yüzde 90 oranında 5-6 yaşlarında tamamlanmış olması ve problemin okul dönemi öncesinde halledilmek istenmesidir. Kepçe kulaklarından şikayet eden çocuklar varsa bu durumun ebeveynler tarafından önemsenmesi gerekir. Aksi takdirde çocuklar, okulda arkadaşları tarafından rencide edilebilmekte ve bu durum okul başarısını ve sosyal ilişkilerini ciddi oranda etkileyebilmektedir. Diğer taraftan çocuklar bu durumdan şikayetçi değilse aile çocukları ameliyata zorlamamalıdır.”
ERKEKLERDE ŞİKAYET DAHA FAZLA
Kadınların saçları ile kulaklarını kolayca gizlediği için erkek hastaların bu şikayetle daha fazla hastanelere müracaat ettiğini kaydeden Dr .Öksüz, açıklamasını şöyle tamamladı: “Kadınlar daha çok düğün merasimi gibi saçların topuz yapıldığı durumlar öncesi kepçe kulaklarının gözükmemesi için ameliyat olmak istiyor. Ortalama ameliyat süresi bir saat kadardır. Kesi hattını kulağın yapışık olduğu arka kısımdan yaptığımız için herhangi bir iz görülme problemi çoğunlukla oluşmaz. Operasyondan 3–4 gün sonra hastalarımız normal yaşantılarına dönüyor.”