Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Elizabeth Spehar’ın ara bölgedeki ikametgahında saat 10.10’da başlayan liderler görüşmesi, yaklaşık iki saat sürdü. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhurbaşkanlığına dönüşünde basına açıklamalarda bulundu. Akıncı bugün Rum Lider Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmeden iki nedenle mutlu döndüğünü söyledi. Akıncı, bunlardan birincisinin 3 yıldır halka söz verilen Aplıç ve Derinya kapılarının 12 Kasım’da açılacak olması, diğerinin de Anastasiadis ile baş başa görüşerek birbirlerini daha iyi anlama fırsatı bulmaları olduğunu kaydetti.
KAPILAR BİRLİKTE AÇILACAK KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün gerçekleştirilen görüşmenin iki ayaklı olduğunu ve görüşmede ilk kısımda BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Elizabeth Spehar’in da bulunduğunu, 12 Kasım’ın kapıların açılış tarihi olarak tespit edildiğini söyledi. Kapıların açılışı için iki liderin de hazır olacağı törensel bir açılışın söz konusu olmadığını açıklayan Akıncı, mobil telefon konusunda o güne kadar bir gelişme olur da anlaşma sağlanırsa BM Genel Merkezi’nde bir araya gelinebileceğini vurguladı.
“MOBİL ŞEBEKE GÖRÜŞMELERİ DEVAM EDİYOR” Cumhurbaşkanı Akıncı, “Mobil telefon konusu kapılarla birlikte konuştuğumuz bir konuydu ancak o zamandan bu yana bir türlü uygulamaya konulamayan bir konuydu. Son günlerde bir gelişme oldu ve BM de araya girdi. Olumlu bir gelişme olacak diye düşünüyorum. Çünkü hem Kuzey’den hem de Güney’den karşılıklı geçişlerde kişiler evleri ile irtibat kuramıyorlar bu kabul edilebilir bir şey değil” ifadelerini kullandı.
“FARKLI BİR MODEL İSTİYORLARSA OTURUP KONUŞALIM” Bu konuların dışında Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis ile adanın geleceğini konuşmak istediğini de anımsatan Akıncı, “Sayın Anastasiadis için söylenenler vardı. Federasyon dışında iki devletli bir yapı düşündüğü söyleniyordu. Bugün yine bu konuyu konuştuk. Eğer farklı bir model istiyorsa Sayın Anastasiadis oturup konuşalım istedim. Bana bugün söylediği kendisinin BM parametreleri dışında bir şey düşünmediği ama bu seçenek içinde merkezi yetkilerin şimdikinden daha az yetkili ve kurucu devletlerin daha yetkili olduğu bir durumu düşündüğü idi” dedi.
“UCU AÇIK GÖRÜŞMELER İSTEMİYORUZ” KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Kıbrıs konusunda bugüne kadar geldiği gibi aynı şekilde bir sürecin parçası olmak niyetinde değiliz. Bunu Anastasiadis’e de söyledik. Böyle ucu açık bir görüşme süreci, yeni sonuçsuz süreçlere kapıyı aralamak demektir. BM raporunda da bir zaman unsurundan bahsedildi. Biz öncelikle bütün bunları 31 Ekim’de ele alacağız BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Lute ile yapılacak görüşmede” şeklinde konuştu. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs sorunu için görevlendirdiği geçici özel danışmanı Lute ile görüşmesi 31 Ekim’de saat 16.00’da gerçekleştirilecek.
ÇAVUŞOĞLU - ANASTASİADİS GÖRÜŞMESİ Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Anastasiadis ile New York’ta görüşmesini hatırlatan Akıncı, “Çavuşoğlu ile yaptığımız görüşmelerde Kıbrıs’ın güneyi ile gayri resmi görüşmeler olabileceği konuşuldu. Böyle şeylerin olabileceğini biliyorduk. New York’ta o gün Anastasiadis ile Çavuşoğlu ile görüşeceğini bilmiyordum. Sonrasında da dolaylı yoldan haberim oldu. Yaptığım uyarı, ikazdır, TC yetkililerinin Rum yönetimi ile süreklilik arz eden görüşme trafiği yaparsa niyet öyle olmasa bile Kıbrıs Türk tarafının kenarda tutulduğu algısı yaratılabilir. Bunu ne biz ne de Türkiye ister Benim yaptığım uyarı buydu. Türkiye’nin garantör olarak boyutları çok açıktır. Ancak iki toplumun hangi çerçevede yaşayacağına Kıbrıslı Türkler ve Rumlar karar verecek” ifadelerini kullandı.
“TÜRKİYE’YE GİDECEĞİM” Türkiye’ye gideceğini hatırlatan Akıncı, “Türkiye’ye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti nedeniyle gidiyorum. Dünyada ilk 3’e giren, İstanbul’un yeni havaalanının açılışında olacağım. 24 saat oradayım. Baş başa görüşme için talebim olmayacak. Türkiye tarafından böyle bir talep gelirse, seve seve yapacağım” diye konuştu. (Emir Abdurrahman Bulut/İHA)