Kars’a 45 kilometre uzaklıktaki Doyumlu Köyü’nde yaşayan Yücel Üzeyir’in, geçen yıl 460 yıllık çam ağacından yaptığı, alt kısmında çiçeği tutmuş el, en üstte endemik bitki ve ortada ana kraliçe kafkas arı figürü bulunan ’Kafkas Arı Heykeli’ bu yılın Temmuz ayında köyün girişine konuldu. Gövdesi ve ana kraliçe arının oturtulduğu papatya çiçeği demirden, diğer kısımları çam ağacından yapılan heykelde bir ilk gerçekleştii. Heykelde 2 metre boyunda 80 santimetre genişliğinde tahtadan yapılmış içi oyuk ana kraliçe maketi içerisinde 2 koloni oluşturan kafkas arıları yaklaşık 5 kilo bal üretti.
KİLOSU 2 BİN LİRADAN ALICI BULDU
Üretilen balların açık artırma usulü satışı Turizm Oteli Grand Ani’de yapıldı. Satıştan önce ressam- heykeltraş Yücel Üzeyir, Kafkas Arı ırkının özelliklerini, Kars balının dünyadaki yeri ve heykelde üretilen balı anlattı. Bal- peynir satıcıların yoğun katılım gösterdiği açık artırmada heykelin balı 10 bin liraya satıldı. Kilosu 2 bin liradan işlem gören balı ünlü bir marketler zinciri satın aldı. Yücel Üzeyir baldan elde edilen gelirin eğitim amaçlı kullanılacağını, ayrıca bir miktarının da şehit ailelerine verileceğini söyledi.
Öte yandan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Şube Müdürü, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Vargın Boy, ulusal pazarlarda sadece bal değil, kaşar ve et konusunda da bu tür etkinlikler yapılması gerektiğini belirterek Yücel Üzeyir’e teşekkür etti.