?>

Kırıkkale’ye Lavanta Vadisi

Kırıkkale’de Lavanta Vadisi adı altında oluşturulan 25 dönümlük araziye 18 bin adet lavanta fidesi dikildi. İlkbaharda yapılacak hasat sonrasında kurulacak tesiste lavanta yağı elde edilecek. Yağın litresini ise 150 avrodan satışı yapılarak ekonomiye katkı sağlanacak. Ayrıca lavanta balı üretimi de yapılacak.

Gündem - 6 yıl önce

Balışeyh Kaymakamlığı tarafından Işıklar köyü mevkisinde Kırıkkale-Samsun karayolu güzergahında 25 dönümlük araziye 18 bin adet lavanta fidesi dikildi. İlkbaharda yapılacak hasat sonrasında kurulacak Distilasyon Merkezinde üretilen yağların litresi, 150 avrodan satışı yapılarak ekonomiye katkı sağlanacak. Lavanta Vadisi için hazırlanan ve 5 etaptan oluşan projede Köylü Pazarı, mescid, çeşme, şadırvan, kamelyalar ve ağaçlandırma çalışmaları gibi çeşitli sosyal aktiviteler de yer alacak. Ayrıca lavanta balı üretimi de yapılacak olan vadi çiftçiler için örnek bir proje olacak. 43 ilin geçiş noktasında insanların dinlenip, zaman geçirebileceği vadide lavantaların oluşturacağı kartpostallık görüntüleri ile cazip hale gelmesi hedefleniyor. Sürücülerin dikkatini çekmesi amacıyla alandaki hurda olan araç, Lavanta Vadisi yazılı Türk bayrağı takılarak görsellik oluşturuldu. Kırıkkale Valisi Yunus Sezer, "İnsanlar yolda giderken durup rahatlayacakları, o güzel kokuyu alacakları toprakla hemdem olacakları, hem de Kırıkkale’nin de tanıtımını oradan geçerken de bir çay içmiştik diye gittikleri yerde anlatacakları fotoğraf karelerinde yer alacak ömür boyu olarak kalacak anı oluşturacak alanlar. Bu mekanlar inşallah çoğalır. Ben tekrar teşekkür ediyorum, tebrik ediyorum. Allah hayırlı uğurlu etsin" dedi.

"LAVANTA YAĞININ LİTRESİ 140-150 AVRO CİVARINDAN SATILACAK" Çiftçilere örnek olarak göstermek amacıyla Lavanta Vadisi’ni kurduklarını ifade eden Balışeyh Kaymakamı Mücahit Öztürk, "Lavanta bitki olarak şöyle bir bitki: Çok değerli bir bitki. Özellikle lavantanın yağı çok önemli kozmetik sanayide, kimyasal sanayide kullanılıyor. Yağı da çok kıymetli. Litresinin yaklaşık 140 - 150 avro civarında olduğu söyleniyor. Geçen seneki fiyatlar baza alındığında bu şekilde düşünüldüğü zaman biz istiyoruz ki; alternatif bir üretim bitkisi de olsun ve çiftçilerimize böyle bir bitki var gelin ekin demek yerine bakın biz ektik oluyor yetişebiliyor, demek istiyoruz. Bir demonstrasyon alanı olarak da aslında projemizin o şekilde bir yönü var. Çiftçilerimizde bunun ekiminin, dikiminin yaygınlaştırılması için örnek alacaklar. Alternatif bir ürün olarak ilçemize ekonomik bir katkı sağlayacak" dedi.

"LAVANTA BALI ÜRETİMİ YAPACAĞIZ" Projenin çok yönlü olduğunu ve hem görselliğinden hem de ekonomik boyutundan faydalanacaklarını belirten Kaymakam Öztürk, şunları kaydetti: "Lavantanın biz hem görselliğinden hem ekonomik boyutundan faydalanıyoruz. Bu alana yapılacak diğer projelerimizi desteklemesi yönünden de yaralanıyoruz lavantanın nasıl? Buraya biz lavantaya rağbet gösteren insanları buraya çektikten sonra buraya bir talep oluşturduktan sonra Buraya Köylü Pazarı kuracağız. Zaten yol kenarı insanlar lavantayı görecek ve çiftçilerimizin ürettiği organik burada sergileme ve satma imkanı olacak. Köylü Pazarı bu tesislerden bir tanesi olacak. Mescidi, çeşmesi, bir diğer boyutu; biz arıcılığı da geliştirmek için bu projede arılara da hitap edeceğiz nasıl? Lavanta balı da çok kıymetli bir ürün. Lavanta balı yetiştirmek adına da daha sonrasında arazimizin adına işte ıhlamur, sedir, akasya gibi arıların bal yapma da kullanacağı ağaçlar ile destekleyeceğiz. Bu şekilde projemizin bir başka etabı da arıcılık olacak, lavanta balı üretimi olacak."

"KÖYLÜ PAZARI KURACAĞIZ EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAĞIZ" Projenin 5 etaptan oluştuğunu kaydeden Öztürk, "İlk etabının buranın lavantaların dikimi, ağaçlandırılması ve lavanta vadisi haline getirilmesi. İkinci etabımız; mescit, çeşme, kamelya, şadırvan gibi sosyal alanların oluşturulması. Üçüncü etabımız; arıcılığın geliştirilmesi adına yapacağımız faaliyetler. Dördüncü etabımız; Köylü Pazarının kurulması. Beşinci etabımız da; biz lavanta bitkisini yeteri kadar üretimini ve çiçek alımını sağladığımız zaman çiftçimiz de buna kabul gördüğü zaman Distilasyon Merkezi yani lavanta yapı üretim merkezi en son etap olarak ta bunu planlıyoruz. Projemiz genel yapılarla tamamlandığı zaman burası hem doğal güzellik açısından, görseli olan, ilçe ekonomimize de istihdam açısından ve üretim, satış çiftçimizin üretimi açısından bir çok alanda çok yönlü proje olarak hayata geçecek" diye konuştu. (İHA)

Haftanın Öne Çıkanları

Bu da ’böcek müzesi’

2018-11-13 16:54 - Gündem

Şehidimizin eşinden duygulandıran paylaşım

2018-11-13 17:16 - Bursaspor

İstiklal İlkokulu’nun kaleleri NİLBİAD’dan

2018-11-13 19:44 - Spor

Vizyonda bu hafta

2018-11-15 21:15 - Sinemalar

Osman Kavala soruşturmasında detaylar ortaya çıktı

2018-11-16 16:51 - Asayiş

FETÖ’nün kilit isimleri 2 kilo külçe altınla yakalandı

2018-11-16 00:24 - Konuk Yazar

Bölücü terör örgütü çocukların peşinde

2018-11-16 15:23 - Asayiş

2 belediye başkanı görevden uzaklaştırıldı

2018-11-16 16:33 - Gündem

Burası ünlü youtuber ve kız arkadaşına mezar oldu

2018-11-14 01:58 - Asayiş

Üst geçit merdiveni çöktü: Faciadan dönüldü

2018-11-16 00:43 - Asayiş

İlgili Haberler

Marmaris’in dört mahalle muhtarından Türk bayrağına vefa

13:34 - Gündem

Başkan Şahin, Suriyelilerin geri dönüş formülünü anlattı

13:34 - Gündem

Teğmenler için yeni açıklama

13:37 - Gündem

Son aylarda ilginin giderek arttığı Antika Pazarı’ndan vatandaş memnun

13:29 - Gündem

Engelsiz iletişim projesi ile özel bireylere iş deneyimi

13:18 - Gündem

Günün Manşetleri

Teğmenler için yeni açıklama

13:37 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan yeni anayasa için tarih

13:17 - Gündem

Bursa'da kavgalı olduğu komşusunun aracına 8 el ateş

12:39 - Bursa

Yeni Yıl Meydanı'na Bursalılardan büyük ilgi

12:29 - Bursa

Uludağ’da kayak sezonu başladı

12:13 - Bursa