?>

Kış depresyonu tetikliyor

Kışın güneşlenme sürelerinin azalması ve soğuk havalar nedeniyle insanların açık havaya çıkamaması hastanelere depresyon şikayetleri ile başvuruların sayısında artışa neden oluyor.

Sağlık - 7 yıl önce

Uyku düzeninin bozulması, sabahları uyanamama veya yorgun uyanma, halsizlik, iştah açılmasına bağlı gelişen kilo alma, hayattan tat almama hissi gibi şikayetlerle, kış aylarında hastanelere müracaatlar artıyor. Bu şikayetler, çoğu zaman, mevsimsel şartlara bağlı olarak yaşanan kış depresyonunun belirtileri olarak değerlendiriliyor.

“KIŞ AYLARINDA DEPRESYON ŞİKÂYETLERİNDE ARTIŞ GÖRÜLÜYOR”

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yakup Albayrak yaptığı açıklamada, hastalığın belirtilerini, tedavisini ve korunma yöntemlerini anlattı. Albayrak, depresyon hastalığında mevsimsel özelliklerin önemli bir belirleyici olduğunu söyleyerek, “Mevsimsel özellikli dediğimiz depresyonda ayrı bir grup var. Özellikle mevsim geçişlerinde ve kış aylarında depresyon şikayetlerinde artış görülüyor ve bize müracaatlar artıyor. Kış mevsimlerinin uzun olduğu ve gün aydınlanma sürelerinin farklı olduğu yerlerde depresyonun arttığı bilimsel bir gerçek. Bunun kanıtı olarak da İskandinavya ülkelerinde intihar ve depresyon oranları gösterilebilir. Kış aylarında özellikle gün ışığı ve güneşten insanların daha az faydalandığı ve bundan dolayı da kapalı ortamları tercih ettiği, bunun yanı sıra soğuk havalarda egzersiz faaliyetleri az yapıldığı için depresyon rahatsızlıkları artıyor” dedi.

“DEPRESYONUNUN HASTALARDA CİDDİ YETİ KAYBINA NEDEN OLABİLİR”

Albayrak, depresyonunun hastalarda ciddi yeti kaybına neden olabileceğini ifade ederek hastalığın belirtilerine dair şunları paylaştı:

“Depresyon, günlük işleyişi bozan bir tablo. Bu sebeple, kişiler kışın özellikle kendilerini çok hüzünlü hissettiklerinde, hiçbir şeyden zevk almadıkları zamanlarda, uyku -uyanıklık dengelerinde bozukluk olduğu zamanlarda, özellikle mevsimsel özellikli depresyonlarda uykusuzluktan ziyade çok uyumaya meyilli olunur, iştahsızlıktan ziyade fazla yeme içme gibi durumlar olabilir. Bunun yanı sıra sürekli olumsuz düşünceler kendisi tarafından hissediliyorsa veya başkaları tarafından gözlemleniyorsa mutlaka bir psikiyatri kliniğine başvurmaları gerekir.”

“KİŞİNİN RUTİN İŞLERİ BOZULURSA HASTALIK TANISI KOYULUR”

Söz konusu şikayetler ile hastanelere müracaat eden herkese depresif bozukluk tanısı koyulmadığını ifade eden Albayrak, şikayetlerin hastalık olarak değerlendirilmesi için gerekenleri ve hastalığın tedavi sürecine dair şunları aktardı:

“Bu şikayetler ile bize gelen vatandaşlara tam depresyon tanısı koyabilmemiz için, hastaların normalde, rutinde yapması gereken işlerde önemli bir bozulmalar olması gerekiyor. Biz tam depresyon kriteri ile mevsimsel özellikli depresif bozukluk tanısı koymadığımız hastalarda ilaç tedavisi önermiyoruz. Gerekli tavsiyelerde bulunuyoruz ve bu tavsiyeler sonucunda da hastaları takipte bulunuyoruz. İskandinav ülkelerinde bazı şeyler yapılıyor, mesela ışık tedavisi gibi Bizim ülkemizde bunun yapılmasına çok gerek yok, vatandaşların günlük rutin hayatlarına devam etmeleri ve rutinlerini aksatmamaları gerekiyor. Tam olarak depresif bozukluk tanısı koyulan hastalarda ise, bazı durumlarda rahatsızlık, psikoterapi ile çözülebiliyor, bazen ilaç tedavisiyle de bu durumu çözmek gerekebiliyor.”

“UYKU VE YEMEK DÜZENLENMELİ, EGZERSİZ YAPILMALI”

Son olarak Doç. Dr. Albayrak, kış depresyonundan korunmak için yapılması gerekenlere değinerek, “Özellikle kış depresyonundan korunmaları için güneşin olduğu zamanları iyi değerlendirmek gerekiyor. Her ne kadar hava soğuk olursa da olsun yine çıkıp, en azından yarım saat ya da ne kadar mümkün olursa egzersiz yani tempolu bir yürüyüş yapmak gerekiyor. Vatandaşlarımızın özellikle uyku döngülerine çok dikkat etmeleri gerekiyor. Tabi sabah uyanmak zor oluyor ama bu uyku döngüsünü iyi korumak gerekiyor, çünkü uyku bozukluklarında da kış depresyonu görülme olasılığı çok artıyor” tavsiyelerinde bulundu.

(İsmail Denizhan - Emre Gülle / İHA)

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'nın en uzun mankeni podyumda!

2018-02-01 20:34 - Magazin

Bursa UNESCO Derneği Başkanı Esra Minez oldu

2018-02-03 15:09 - Bursa

Tribünlerden muhteşem şov

2018-02-02 23:08 - Bursaspor

Semiha Yankı’dan Mehmet Çevik’e okkalı tokat!

2018-02-01 15:01 - Magazin

Türkiye'nin ilk köy filmi Bursa'dan!

2018-02-04 15:03 - Bursa

Teksas'tan koreografi açıklaması

2018-02-02 15:29 - Bursaspor

Bursaspor Yüksekoba-Anadolu Üniversitesi: 3-2

2018-02-03 21:48 - Bursaspor

Uludağ'da dağcılar ölümden döndü

2018-02-04 13:18 - Bursa

Dünya 2’ncisi oldu

2018-02-04 12:20 - Gündem

Darmık’a bomba yağıyor

2018-02-03 20:52 - Asayiş

İlgili Haberler

Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi kadrosuna yeni doktorlar ekledi

16:07 - Sağlık

Uzmanından kritik uyarı: Diyabetin diş kaybı tehdidi

15:11 - Sağlık

Programlanmış Hücre Ölümü sistemi ile kanser ve enfeksiyonlara karşı mücadele edilecek

14:06 - Sağlık

Dünyayı kasıp kavuruyor, sürekli ekrana maruz kalmak tetikliyor

12:36 - Sağlık

Kar paletli ambulans zorlu kış şartlarında hayat kurtarıyor

11:17 - Sağlık

Günün Manşetleri

Türkiye'nin fakir kentleri belli oldu

18:06 - Bursa

Bursa'da şehit olan askerin 8 aylık kızıyla dans ettiği görüntüler acı yarattı

17:26 - Bursa

Kız istediler ölümden döndüler

15:38 - Gündem

Bursa'da trafik kazası: 4 yaralı

15:32 - Bursa

Ankaralı Turgut'tan sonra bir acı haberde Ferdi Tayfur'dan geldi

14:50 - Magazin