?>

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Bizim arkamızda dünya devi bir Türkiye Cumhuriyeti var

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, “Bizim arkamızda dünya devi bir Türkiye Cumhuriyeti var. Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanının söyledikleri var." dedi.

Gündem - 2 yıl önce

Ankara
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Müzakere masasına geri dönmenin yolu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınmasından geçmektedir
Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçimini kazanmasının ardından ilk ziyaretini KKTC'ye yapmasının önemini vurgulayan Tatar, "Mazlum milletlere ve Türk dünyasına sahip çıkacak bir anlayışınızın bütün dünyaya bu mesajın verilmesiyle şu anda biz de umutlanıyoruz." diye konuştu.
"Sizlerin öncülüğünde son 21 yılda anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti büyük bir değişim ve dönüşüm gerçekleştirmiştir." ifadelerini kullanan Tatar, Kıbrıs'ta çok acılar çekildiğini ve çok badireler atlatıldığını hatırlattı.
Halen farklı oyunlarla ve entrikalarla anavatan Türkiye ile KKTC arasında nifak tohumları sokulmaya çalışıldığını, KKTC'yi içeriden bölme ve Türkiye ile ilişkilerin gelişmesine engel olmaya çalışanlar olduğunu belirten Tatar, "13'üncü Cumhurbaşkanı olarak aramızda bulunmanız bize güç vermektedir." diye konuştu.

"Türkiye'nin desteğiyle yeni siyaset bütün dünyaya anlatıldı"

Kıbrıs Türklerinin çok aşamalardan geçtiğini hatırlatan Tatar, bölgede taraflar arasındaki ilk görüşmenin 3 Haziran 1968'de yapıldığını ancak bu görüşmelerin 55 yıl boşa çıktığını çünkü diğer tarafın eşitlik temelinde anlaşmaya inanmadığını söyledi.
Tatar, "Bizleri onların boyunduruğu ve esareti altından, bizleri adadan temizlemek için yapılan bütün girişimleri sayenizde, anavatan desteğiyle, Türk Mukavemet Teşkilatı'nın buradaki şanlı direnişiyle o günleri hamdolsun hep atlattık. Şimdi gelinen noktada biz, sizlerin desteğiyle yeni siyaseti sonuna kadar sürdürmenin azim ve kararlılığı içindeyiz." ifadelerini kullandı.
Bu saatten sonra eskiye dönülemeyeceğini vurgulayan Tatar, ortaya yeni bir siyaset çıktığını ve Türkiye'nin, anavatanın desteğiyle bütün dünyaya bunu anlatmış vaziyette olduklarını belirtti.

"Mavi Vatan şu anda emin ellerde"

Tatar, Mavi Vatan'da, Doğu Akdeniz'de küresel gelişmelere bağlı olarak jeostratejik ve jeopolitik açıdan Kıbrıs'ın öneminin hep belirtildiğine işaret ederek, "Şu anda gelinen noktada özellikle Ukrayna-Rusya savaşından sonra sizlerin liderliğinde, yine birtakım ciddi anlamda küresel dengelerin değişmeye başladığı bu noktada, Mavi Vatan ve KKTC'nin önemi o kadar da artmıştır diye değerlendiriyoruz." dedi.
Konuya ilişkin Tatar, "Dolayısıyla Mavi Vatan şu anda emin ellerdedir. Kıbrıs Türk halkı egemenlik hakkıyla, varoluş mücadelesiyle her zaman anavatan Türkiye Cumhuriyeti'yle uyum içerisindedir." ifadesini kullandı.
Tatar, Türkiye ile istişare ederek milli politikanın oluşturulmasında iki ülke arasındaki bu dayanışmanın fevkalade önemli ve değerli olduğunu vurguladı.
Tatar, müzakere süreçlerine ilişkin de "Bizim arkamızda dünya devi bir Türkiye Cumhuriyeti var. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı'nın söyledikleri var. Yeni siyaset, milli siyaset, egemen eşitlik temelinde ve eşit statü kabulüyle ancak bir müzakere durumu olabilir. Bu noktadan da geri dönüş asla olmamalı diye düşünüyorum. Kıbrıs'ın konjonktürü, jeostratejik ve jeopolitik Mavi Vatan'da şartlar da çok değişmiştir. Bölgesel dengelerin yanında küresel dengeler çok değişmiştir. KKTC'nin değeri ve statüsü de artmıştır." diye konuştu.
Mavi Vatan'da KKTC'nin egemenliğiyle ancak Türk milleti, ulusu ve bütün Türk dünyasının rahat edebileceğine dikkati çeken Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı'nda (TDT) diğer cumhurbaşkanları ile tanıştığında onlara "Biz en güneydeki Türk devletiyiz." dediğini aktardı.
Haftanın Öne Çıkanları

Özlüce'de Gerginlik !

2023-06-10 17:44 - Bursaspor

Bursa’da işçi servisi ile otomobilin çarpıştığı kazada ölü sayısı 2’ye yükseldi

2023-06-12 14:11 - Asayiş

Eskişehirspor’un play-off çeyrek final maçı Bursa’da

2023-06-10 11:55 - Spor

Bursa geri dönüşüm tesisinde korkutan yangın

2023-06-08 11:07 - Gündem

Bursa'da iletişimin en ‘etkili’ hali

2023-06-11 12:19 - Bursa

BTSO 134 Yaşında

2023-06-06 13:56 - Bursa

Kuveytliler genel seçimler için sandık başında

2023-06-06 09:22 - Dünya

OSMEK’in gurur sergisi

2023-06-07 15:33 - Bursa

BUSKİ’de zamanla yarış

2023-06-06 16:00 - Bursa

İzmir’den Türkiye’ye örnek okul: Geleceğin sanayicileri ALOSBİ’de yetişiyor

2023-06-07 15:54 - Eğitim

İlgili Haberler

Jandarma ekiplerinden şok huzur uygulaması

01:57 - Gündem

Başkan Kahveci, Ramazan sofrasında vatandaşlarla buluşuyor

01:17 - Gündem

Çorum Valisi Çalgan lise öğrencileri ile iftarda buluştu

22:35 - Gündem

STK’lar Kağıthane Belediyesi’nin iftarında bir araya geldi

21:20 - Gündem

Samsun’da Aile Yılı çalışmaları

21:20 - Gündem

Günün Manşetleri

Alinur Aktaş’tan Özel’e tepki

22:52 - Siyaset

Suat Toktaş serbest bırakıldı

22:06 - Asayiş

İnegöl'de Kurşunlu dereleri ıslah ediliyor

21:23 - Bursa

Domaniç-İnegöl karayoluna taş düştü

20:07 - Bursa

Zelenskiy'den hızlı çark!

19:06 - Siyaset