?>

Klima kullanırken bunlara dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Metin Özkan, klimanın sıcak havalarda bilinçsiz kullanılmasının sürekli hastalık ve yorgunluk haline yol açabileceğini söyledi.

Sağlık - 9 yıl önce

Prof. Dr. Metin Özkan yaptığı açıklamada, sıcak yaz günlerinde özellikle kapalı mekanlarda serinlemek için kullanılan klimaların doğru kullanıldıkları takdirde önemli yararları olduğunu belirterek, "Özellikle yaz aylarında kapalı ofislerde çalışan kişilerin iş performansı klima sayesinde artabilir. Ayrıca sıcak havanın zihinsel ve fiziksel aktiviteler üzerindeki olumsuz etkisini de azaltmaktadır. Ortamın serin olması terlemeyi azalttığından dehidrasyon yani vücudun susuz kalma riski daha düşüktür. Ayrıca bakımı ve temizliği iyi yapılan klimalar; parazit ve haşerelerin varlığını azaltır, polen gibi alerjenlerden koruma ve iç ortam havasının daha kaliteli olmasını sağlar" dedi. Klimanın solunum problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, "Tüm bu yararlarının yanı sıra klima kullanımın bazı riskleri de bulunmaktadır. Ani ısı ve nem değişiklikleri solunum sistemini etkileyebilir, cilt ve göz gibi hassas bölgelerin kurumasına neden olabilir. Gün boyu sürekli çalışan klimalar; gürültü kirliliğine, alerjik reaksiyonlara, kronik rinit, farenjit, boğaz ağrısı ve ses kısıklıklarının ortaya çıkmasına da sebep olabilir. Merkezi soğutma sistemlerinin içinde çeşitli mikroorganizmalar ve mantarlar üreyebilmektedir. Bunlar evin veya ofisin her tarafına kolaylıkla yayılabilir. Bu durum nedeniyle; astım, bronşit ve diğer akciğer hastalığı olan kişilerde kolaylıkla akciğer enfeksiyonları, nefes darlığı, wheezing (nefes alıp verirken ıslık sesi duyulması) veya diğer solunum problemlerini ortaya çıkabilir" diye konuştu.

KLİMANIN YOL AÇTIĞI PROBLEMLER

Özkan, klimanın sebep olduğu sağlık problemlerini şu şekilde sıraladı:

"Sürekli hastalık ve yorgunluk hali: Aşırı soğutulmuş ortamlarda yorgunluk hissedilebilir. Klimanın fazla çalıştırılması, kronik yorgunluk ve baş ağrısına neden olmaktadır. Ayrıca bu tür kuru havalı ortamlarda bulunulması; nefesle alınan havayı ciğerlere taşıyan hava yolu olarak adlandırılan borucukları kurutacağı için; öksürük, solunum sıkıntısı, soğuk algınlığı ve zatürreye neden olabilir. Cilt kuruluğu: Uzun süre klimalı ortamda bulunmak cilde nem kaybettireceği için cilt kuruluğu ve kaşıntıya neden olacaktır. Bu süreçte daha yoğun nemlendirici kullanımı gerekebilir. Kronik hastalık belirtilerinde artış: Merkezi hava soğutma sistemleri bazı mevcut hastalıkları tetikleyebilir. Düşük tansiyon, artrit (eklem iltihaplanması) ve nörit (sinir iltihaplanması) gibi hastalıkların belirtilerinde klima nedeniyle artış görülebilmektedir. Sıcakla başa çıkamama: Uzun süre klimalı ortamlarda çalışmaya alışan kişilerde yazın aşırı sıcak havaya karşı bir intolerans yani uyum sağlayamama durumu gelişir ve bu durum aşırı sıcak dalgalarının olduğu dönemlerde ölüme dahi neden olabilir. Solunum problemleri: Sıcak bir günde trafikte sıkışıp kalındığında havalandırma çok büyük bir şans olabilir. Ancak bu havalandırmalar ciddi solunum problemlerine neden olabilen mikroplar için en uygun ortamlardır. Klimalar aynı zamanda ateş ve zatürreye neden olarak ölümle sonuçlanabilen lejyoner hastalığının mikrobu için de önemli bir kaynak oluşturmaktadır."

KLİMA NASIL KULLANILMALI ?

Özkan, klima kullanımının hastalıklara neden olmaması için alınması gereken önlemleri ise şöyle anlattı:

"Klimalı alanlar düzenli olarak havalandırılmalıdır. Gerek özel alanlar gerekse merkezi havalandırma sistemleri mutlaka profesyonel ekipler tarafından kurulmalı ve düzenli bakımları yapılmalıdır. Oda ısısı 21-25 derece arasında tutulmalıdır.

Nem oranı yüzde 60-70 arasında olmalıdır. Klimalı ortamlarda uzun süre kalınacaksa hızlı ısı değişikliklerinden korunmak için hırka veya benzeri bir kıyafetler bulundurulmalıdır. Klimalar talimatlara uygun olarak temizlenmeli ve hava filtreleri düzenli olarak değiştirilmelidir. Klimaların yılda bir defa teknik personel tarafından kontrol edilmelidir.Yaşam alanlarının iyi havalanıp dışarıdaki temiz havanın içeri geldiğinden emin olunmalıdır. Zaman zaman klima kapatılarak pencereler açılmalıdır."

Haftanın Öne Çıkanları

Şerif Sezer kızı Deniz Arna’yı evlendirdi

2015-08-31 12:20 - Magazin

Birkan Sokullu, Aslı Enver'i sildi

2015-08-29 14:06 - Magazin

Toz var diye halk otobüsünü mahalleye getiremediler!

2015-08-31 11:16 - Muhtarlar Konuşuyor

Ailesi ile Bodrum’da tatilde

2015-08-30 13:59 - Magazin

Ebru Gündeş'in kızı kocaman oldu

2015-08-29 01:42 - Magazin

Yeni formayı Bursalı hakem tanıttı

2015-08-30 23:16 - Bursaspor

Bursa’da cinayet

2015-08-26 01:26 - Bursa

Sinem Kobal ile Kenan İmirzalıoğlu Yunanistan tatilinde

2015-08-28 20:39 - Magazin

Ayşen Gürcan'ın börek polemiği sosyal medyayı salladı

2015-08-31 02:36 - Gündem

Erkek 14, kız 10 yaşında!

2015-08-30 12:42 - Dünya

İlgili Haberler

Kahramanmaraş Sular Akademi Hastanesi’nde deprem tatbikatı

09:33 - Sağlık

Hastaneye gidemeyecek hastalara ’evde ağız ve diş sağlığı hizmeti’

09:08 - Sağlık

Çocuk İzlem Merkezi İl Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçekleştirildi

02:42 - Sağlık

’Manisa sana kanım feda’ kampanyası tüm hızıyla devam ediyor

23:13 - Sağlık

Manisa Emniyetinden kan bağışına destek

21:45 - Sağlık

Günün Manşetleri

Tabelalar değişti: Benzine zam

09:21 - Bursa

Bursa'nın 5 günlük hava tahmin raporu

08:38 - Bursa

Lider Timsah Kafkaf'ı ağırlıyor!

08:33 - Bursa

Bursaspor Yörsan'dan tatsız akşam !

05:56 - Bursa

Serbest bırakılmıştı! Taksiciye bıçakla saldıran şahıs yeniden gözaltına alındı

21:21 - Asayiş