?>

Kolombiya'da ELN ve diğer silahlı gruplarla 6 aylık ateşkes sağlandı

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro, silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ve diğer 4 silahlı grupla 6 aylık ateşkes sağlandığını duyurdu.

Dünya - 2 yıl önce

Bogota
Twitter hesabından haberi paylaşan Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, ülkeye "topyekun barış" geleceğini belirterek, "Bu cesur bir harekettir. İkili ateşkes, silahlı örgütlerin ve devletin buna saygı duymasını zorunlu kılar. Ulusal ve uluslararası bir teyit mekanizması olacak. Kolombiya'ya topyekun barış gelecek." ifadelerini kullandı.
3 SORUDA - Kolombiya ve ELN müzakereleri
Anlaşmanın 1 Ocak-30 Haziran tarihlerini kapsadığını dile getiren Petro, "Bu ateşkesin amacı, etnik-bölgesel, köylü toplulukları ve genel olarak insani durumları ön plana çıkarmak ve saldırgan eylemleri askıya almaktır." ifadesine yer verdi.
Petro, hükümet olarak ateşkesin süre ve şartlarını belirlemek amacıyla özel bir kararname hazırladığını kaydetti.
Müzakerelerin ilerlemesine bağlı olarak tarihin uzatılabileceğini hatırlatan Petro, sürecin ulusal ve uluslararası gözetiminin Birleşmiş Milletler Doğrulama Misyonu (BM), Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) ve Katolik Kilisesi tarafından yapılacağını söyledi.
Ateşkes yapılan silahlı örgütler içerisinde ELN'nin yanı sıra Marquetalia Merkez Komutanlığı, silah bırakmayan eski Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri muhalifleri (FARC), Kolombiya Gaitanista Öz Savunma Kuvvetleri ve Sierra Nevada Öz Savunma Kuvvetleri yer alıyor.
Devlet ile FARC arasında yapılan barış anlaşmasına rağmen örgütle ters düşen bazı eski komutanlar ve FARC üyeleri, silahlı eylemlerine devam ediyor.

3 yıl sonra müzakere masasına dönüş

Venezuela'nın garantörlük ve ev sahipliğinde başkent Karakas'ta bir araya gelen taraflar, 2019'da askıya alınan barış görüşmelerini 22 Kasım 2022'de yeniden başlatmıştı.
Norveç ve Venezuela gözlemcilerinin de hazır bulunduğu görüşmeye, Kolombiya hükümeti adına M-19 (19 Nisan hareketi) eski üyesi Otty Patino başkanlık ederken ELN heyetine ise Pablo Beltran liderlik etmişti.
İlk tur görüşmelerinde, 13 Aralık 2022'de ateşkese varılamadı ancak bazı bölgelerde insani yardım ve hapisteki ELN militanlarının şartlarını iyileştirme kararı çıktı.
Kolombiya'da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan ve 7 Ağustos'ta görevi devralan sol görüşlü Gustavo Petro, iktidara geldiğinde Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ile 2016 Barış Anlaşması'nı uygulamaya ve ELN ile de barış görüşmeleri yapmaya söz vermişti.

ELN ile müzakerelerin geçmişi

Kolombiya, ELN ile birçok kez yarıda kesilen müzakerelere Santos döneminde başlamış ve bu müzakereler, Ekvador'un garantörlük ve ev sahipliğinden çekilmesi üzerine Havana'ya taşınmıştı.
Uzmanlara göre, finansmanını uyuşturucu kaçakçılığı, yasa dışı madencilik ve adam kaçırma gibi yöntemlerle sağladığı tahmin edilen, 2 binden fazla mensubu bulunan ELN ile Kolombiya hükümeti arasındaki önceki müzakere girişimleri, örgütün içindeki dağınık güç ayrılığı ve radikal tavırlar nedeniyle ilerleyememişti.
Müzakereler, örgütün 2019'da bir polis okuluna düzenlediği, 22 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından dönemin Cumhurbaşkanı Ivan Duque tarafından askıya alınmıştı.
Haftanın Öne Çıkanları

Milli Eğitim Bakanı Özer Nevşehir’de temaslarda bulundu

2022-12-27 16:51 - Gündem

Belediye çalışanlarına metaverse eğitimi

2022-12-27 09:56 - Eğitim

Bilecik Valiliği 2022 yılında 180 milyon TL ile 177 projeyi hayata geçirdi

2022-12-29 10:04 - Gündem

Özalp’te etkili olan soğuk hava Karasu Çayının donması neden oldu

2022-12-26 12:58 - Yaşam

Didim’de evinden samuray kılıcı çıkan uyuşturucu taciri tutuklandı

2022-12-27 12:31 - Asayiş

Aliağa Petkimspor, yükselişe geçemiyor

2022-12-27 11:31 - Spor

TBMM Başkanı, kardeşi gibi gördüğü halasının oğlunun cenaze namazını kıldırdı

2022-12-30 15:00 - Gündem

Sağlık Hizmetleri Başkanlığına Dr. Taş atandı

2022-12-31 10:25 - Sağlık

Yüksekova’da yoğun sis hayatı olumsuz etkiliyor

2022-12-31 12:26 - Yaşam

Özel Harekat ekiplerince yakalanan silahlı kavganın şüphelisi tutuklandı

2022-12-26 00:23 - Asayiş

İlgili Haberler

Yahudi protestocular Trump Tower’ı işgal etti: 98 gözaltı

23:15 - Dünya

Balkanlarda tansiyon giderek artıyor

16:50 - Dünya

New York Belediye Başkanı Eric Adams’tan geleneksel iftar daveti

05:57 - Dünya

Suudi Arabistan’daki ABD-Ukrayna görüşmesi 9 saat sürdü

22:06 - Dünya

NATO'nun genelkurmay başkanları Paris’te...

20:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Osmangazi Belediyespor 2.Lig yolunda

11:20 - Bursa

Kripto piyasalarında yeni dönem

10:08 - Ekonomi

Eşini yaş pasta sürprizi ile öldürdü

09:22 - Gündem

Flash TV ve Pozitifbank'a el konuldu

09:00 - Gündem

Bursaspor’da Kuşadası hazırlıkları sürüyor

04:07 - Bursaspor