?>

KTO İnşaat Komisyonu’ndan Körfez için önemli uyarı

KÖRFEZ TİCARET ODASI (KTO) İNŞAAT KOMİSYONU TARAFINDAN YAPILAN AÇIKLAMADA, KÖRFEZ'İN DEPREME HAZIR HALE GETİRİLMESİ İÇİN TEKNİK ÇALIŞMALARA VE EK DÜZENLEMELERE İHTİYAÇ DUYULDUĞUNU BİLDİRİLDİ. AÇIKLAMADA, "ÇATI ARASI KATLARIN KALDIRILARAK TOPLAM EMSAL HAKKINI DEĞİŞTİRMEDEN HER KATTAKİ EMSAL HAKKINI YÜZDE 40'TAN YÜZDE 30'A DÜŞÜRÜP ZEMİN+3 NORMAL KAT OLARAK UYGULANMASI ÖNERİLMİŞTİR. YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR SONUCU KONU KÖRFEZ BELEDİYESİ’NDEN KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE GİTMİŞ VE ONAY BEKLEMEKTEDİR. UMUYORUZ BU KONU ÇÖZÜLEREK BU SORUNA ÇÖZÜM GETİRMİŞ OLACAĞIZ" DENİLDİ.

Gündem - 2 yıl önce

Körfez Ticaret Odası (KTO) İnşaat Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, Körfez’in depreme hazır hale getirilmesi için teknik çalışmalara ve ek düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu bildirildi. Açıklamada, "Çatı arası katların kaldırılarak toplam emsal hakkını değiştirmeden her kattaki emsal hakkını yüzde 40’tan yüzde 30’a düşürüp zemin+3 normal kat olarak uygulanması önerilmiştir. Yaptığımız çalışmalar sonucu konu Körfez Belediyesi’nden Kocaeli Büyükşehir Belediyesine gitmiş ve onay beklemektedir. Umuyoruz bu konu çözülerek bu soruna çözüm getirmiş olacağız" denildi.

Körfez Ticaret Odası, deprem felaketi sonrasında inşaat komitelerinden oluşan komisyon kurdu. İlgili komite üyelerinden oluşan İnşaat Komisyonu, Körfez ilçesindeki konutların depreme hazır hale getirilmesi için nelerin yapılması gerektiğini görüştü. "Bu soruna çözüm getirmiş olacağız"

Toplantının ardından İnşaat Komisyonu tarafından yapılan açıklamada:

"İlçemizin depreme hazır hale gelmesi için ciddi teknik çalışmalara ve ek düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Örneğin İlimizde uygulanan çatı arası katların deprem açısından güvenli olmadığını uzunca bir süreden beri Oda olarak dile getirmiştik. Ayrıca bu konular ile ilgili paydaşlarımız olan Körfez Ticaret Odası, Kocaeli Ticaret Odası, Gebze Ticaret Odası, Körfez Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile bir araya gelinmiştir. Belediye teknik personelinin görüşleri de alınarak, çatı arası katların kaldırılarak toplam emsal hakkını değiştirmeden her kattaki emsal hakkını yüzde 40’tan yüzde 30’a düşürüp zemin+3 normal kat olarak uygulanması önerilmiştir. Yaptığımız çalışmalar sonucu konu Körfez Belediyesi’nden Kocaeli Büyükşehir Belediyesine gitmiş ve onay beklemektedir. Umuyoruz bu konu çözülerek bu soruna çözüm getirmiş olacağız" denildi. "Yıkılan binaların önemli bir kısmı 2000 yılından önce yapılmış"

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde yıkılan binalara ilişkin yapılan değerlendirmede ise şu ifadeler kullanıldı:

"Bu depremde binlerce bina yıkıldı. Yıkılan binaların önemli bir kısmı (yüzde 98’i) 2000 yılından önce yapılmış, beton ve donatı kalitesi yetersiz binalardır. Ancak bir kısmı (yüzde 2’si) de 2000 yılından sonra yapılan, C25 ve daha üstü hazır beton ve nervürlü demir kullanılan yapılar. Bu yeni yapıların birçoğunun yapı düzensizliğinden dolayı yıkıldığı görülmektedir. Çatı arası katlarda birçok düzensizlik bir arada bulunmaktadır. Bunların başlıcaları; çatı arası katın altındaki bulunan normal katın taşıyıcı sistemi hiç bozulmadan çatı arası kata taşınamamakta, teras altındaki kolonlar çatı arası katta devam ettirilmemekte, kolon sayısında önemli oranda azalma olmakta, bu durum da çatı arası kolonların çok yüksek kesme kuvvetine maruz kalıp kesilmesine neden olmaktadır. Ayrıca çatı arasında eğimli çatıların altına denk gelen kolonlar (çatı yüksekliği 90 santimetreden başladığı için) kısa kolon olmaktadır. Bütün depremlerde görülen en önemli yıkılma sebebi kısa kolonlardır. Binaların deprem enerjisini yutabilmeleri için sünek (esnek) davranış göstermeleri gerekir. Ancak çatı arası katların yüksek kaliteli beton ve donatı kullanılsa dahi yukarıda açıklanan sebeplerle deprem anında aniden göçerek yıkılması muhtemeldir. Zaten deprem açısından zemin+2 normal kat+ çatı katlı bir bina 4 kat olarak değerlendirilmektedir. Deprem performansı çok kötü olan çatı katlarının yerine normal kat yaparak binaların düzenli ve deprem performanslarının yüksek olmasını sağlamak en önemli sorumluluğumuzdur"

Haftanın Öne Çıkanları

Bilim adamaları Tepehan köyündeki 35 dönümlük zeytin bahçesini inceliyor

2023-02-18 16:56 - Gündem

Bursa Renault'ta yeni dönem

2023-02-20 14:42 - Bursa

Bursa'da görülen "Mercek Bulutlar" şimdi de Niğde’de görüldü

2023-02-21 09:48 - Yaşam

Kedi Fiyatları

2023-02-21 10:45 - Yaşam

Yeni Malatyaspor: Bu vefasızlığı asla unutmayacağız

2023-02-15 10:13 - Spor

Genç anne 7 aylık bebeğini 4 gün enkaz altında emzirdi, 5’inci gün tükürükle, o da kalmayınca kolunu kesip kendi kanıyla besledi

2023-02-15 13:41 - Asayiş

Gazipaşa’da depremzede çocuklara psikolojik ilk yardım veriliyor

2023-02-20 09:52 - Gündem

Çavuşoğlu ve Blinken deprem bölgelerinde inceleme bulunmak üzere Hatay'a gitti

2023-02-19 16:39 - Gündem

Afetten etkilenen çocuk ve gençlere nasıl yaklaşılmalı?

2023-02-20 11:12 - Sağlık

Köyceğiz’de İlçe Sağlık Müdürlüğü binası yapım işi başladı

2023-02-19 13:03 - Gündem

İlgili Haberler

Hesarek Kayak Merkezi’nde kayak sezonu başladı

20:53 - Gündem

Eskişehir Türk Ocağı’nın ’19. Olağan Kongresi’ yapıldı

18:48 - Gündem

İnönü Savaşları şehitleri 8 kilometrelik yürüyüşle anıldı

18:33 - Gündem

Başkan Metin kavgada yaralananları ziyaret etti

18:24 - Gündem

Köyceğiz’de güneşi gören Kordon’a akın etti

18:16 - Gündem

Günün Manşetleri

Gemlik'te dinlenme tesisinde taraftarlar kavga etti! 2 Galatasaray taraftarı bıçaklandı!

21:14 - Bursa

AVM önündeki alanda dehşet! Amcasını defalarca bıçakladı

18:23 - Bursa

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Silahın, şiddetin, terörün, kantonculuk oynamanın devri tamamen sona ermiştir

17:52 - Gündem

Terör örgütü PKK'ya dev darbe

16:59 - Gündem

Eski eşini yakmadan önce kan donduran tehdit

16:42 - Gündem