?>

Kurban Bayramı öncesi "dana veremi" korkusu!

"Dana veremi" olarak da bilinen tüberkülozun hem Türkiye'de hem de dünyada endişe verici derecede artış gösterdiği ortaya çıktı. Et ve süt ürünlerinin tüketilmesi ile insana da bulaşan bu hastalık, insanlarda tutulduğu organın kaybedilmesine hatta ölümlere dahi neden olabiliyor.

Gündem - 3 yıl önce

Son aylarda dünyada et trafiğinde yaşanan hızlanma, hayvanlardaki enfeksiyon ve karantina uygulamalarındaki aksaklıklar nedeniyle özellikle dana, inek tipi tüberkülozda artış yaşanmaya başladı.

HAYVANLARDAN İNSANA BULAŞABİLİYOR

Toplumda verem olarak tanımlanan tüberküloz, genellikle akciğerleri etkileyen bir hastalık olarak bilinse de hayvanlarda oluşan tüberküloz, et ve süt ürünlerinin tüketilmesi ile insana da bulaşıyor.

MÜDAHALE EDİLMEZSE ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Dana tipi verem olarak ifade edilen hastalıkta son yıllarda artış yaşandığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, geçmeyen yorgunluk, halsizlik ve eklem ağrısı gibi belirtilerle kendisini gösteren hastalığın, tıbbi müdahale uygulanmadığında ölümcül olabileceğine dikkat çekti.

"TEDAVİSİ, VEREMDEN DAHA UZUN SÜRÜYOR"

Vereme neden olan bakterinin sindirim yoluyla bulaştığı kişide, böbrek, karaciğer, beyin, kemik ve hatta kemik iliğini tutabildiğini belirten Prof. Dr. Sakarya, "Tedavisi akciğer vereminden çok daha uzun sürüyor, tedavi edilmediği takdirde organ kayıplarına ve hatta ölüme bile neden olabilir" dedi.

"ET VE SÜT TÜKETİMİNDEN BULAŞIYOR"

Dana tipi verem olarak ifade edilen bu hastalıkta, veremin insana geçişinin et ve süt ürünlerinin tüketimi sırasında olduğunu ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, "Hayvandan insana bulaş, akciğer değil sindirim sistemi yoluyla olduğu için kişideki semptomlar akciğer veremi semptomlarına benzer belirtiler olmuyor. Bu nedenle de tüberkülozdan şüphelenilmiyor. Ne yazık ki vücuda çok fazla yayıldıktan sonra fark edilebiliyor. Ortama göre insandan insana da bulaşabiliyor" diye konuştu.

Uzmanlar, dana veremi belirtilerinin toplumsal yaşamın zorlayıcı koşulları içerisinde değerlendirilebildiğini ve hatta psikolojik olarak bile algılanabildiğini ve bu yüzden tespitinin zor olabileceğini belirtiyor. Kronik yorgunluk, halsizlik, gece terlemesi, böbrek, eklem ağrıları varsa ve geçmiyorsa vücutta bir enfeksiyon olup olmadığına bakmakta büyük fayda var. Sindirim sistemiyle insana bulaşan bakteri, bağırsaklar başta olmak üzere, böbrek, kemik, karaciğer ve kemik iliği ve hatta beyne kadar ulaşabiliyor. Mycobakterium yani tüberküloz bakterisi, gittiği her yerde yaşama özelliğine sahip. Yapıştığı organda lezyon meydana getirerek o bölgenin fonksiyonunu kaybetmesine neden oluyor. Eğer kemiğe yerleştiyse, o kemiği sıyırıp platin koyarak sabitleme yoluna gidilebiliyor. Yani organ kayıplarına ve hatta ölüme bile sebep olabiliyor.

"AZ PİŞMİŞ ET, ÇİĞ SÜT RİSK OLUŞTURUYOR"

Kesim yapılırken hayvanların verem açısından taramadan geçirilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Serhan Sakarya, "Sütün çok iyi pastörize edilmesi gerekiyor çünkü bu bakteri çok kolay ölen bir şey değil. Mesela et tüketiliyorsa, az pişmiş et problem yaratabilir. Bu tür gıdaları iyi pişirmek gerekiyor. Hastalığın belirtileri çoğu zaman psikolojik olarak düşünülse de şikayetler geçmiyorsa ileri teknikler kullanmak gerekir. Hekimin belirtilerden yola çıkarak yapılmasını istediği Quantiferon testi ile kesin tanı konulabiliyor. Bu teknikle bakterinin varlığı tespit edildikten sonra vücutta nerde tutulum gösterdiğini bulmak ve tedaviyi yapmak gerekiyor" sözlerine yer verdi.

Haftanın Öne Çıkanları

O mahalle sandığa gidiyor !

2022-05-25 02:15 - Yerel Haberler

Şahan Gökbakar'dan Ata Demirer'in 'Bursa Bülbülü' filmi için yorumu!

2022-05-27 12:26 - Magazin

Osmangazi'de yaz spor okulları kayıtları başladı

2022-05-27 19:44 - Bursa

İrem Derici: 10 yıldır manyak gibi çalışıyorum

2022-05-25 16:32 - Magazin

Ebrar Karakurt'un ayakkabı numarasını duyan kulaklarına inanamadı

2022-05-26 01:49 - Yaşam

Bursa'ya değer katacak proje: Odunluk Opera'nın temeli atıldı

2022-05-25 18:30 - Bursa

Aylin Tunç: Artık kıyafetimize karışmayın

2022-05-26 17:11 - Magazin

Kenan Doğulu Bursa'da sahne aldı

2022-05-26 12:05 - Bursa

Muradiye Devlet Hastanesi'nin son durumu Sağlık Bakanlığı'na soruldu

2022-05-25 15:05 - Bursa

Ormanlık alanda bulunan 4 yavru karaca keçi sütü ile hayata tutundu

2022-05-27 20:49 - Yaşam

İlgili Haberler

Hınıs’ta yerli malı haftası etkinliği

12:58 - Gündem

Yeni yıla özel muhteşem konser

12:48 - Gündem

Tehlike arz eden metruk binalar yıkılıyor

12:47 - Gündem

Atatürk Üniversitesi “En iyi üniversiteler” arasında yer almaya devam ediyor

12:38 - Gündem

Çocuklar “Sarı Yol” ile macera ve eğlence dolu bir hafta sonu geçirdi

12:38 - Gündem

Günün Manşetleri

Bursa'da sosyal medya üzerinden giyim eşyası satarak dolandırıcılık yapan çete çökertildi

12:31 - Bursa

Milyonlarca emeklinin beklediği muhtemel zam tabloları belli oldu

12:03 - Bursa

Bursa Osmangazi Belediyesi metruk binaları birbiri ardına yıkmaya devam ediyor

11:59 - Bursa

Bursa Nilüfer'de 2024 en güzel eserlerle uğurlandı

11:39 - Bursa

Bursa Büyükşehir'den '1000 Çocuk Kayak Projesi'

11:23 - Bursa