2015 yılı Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) bugün yapılan matematik sınavı (LYS-1) sona erdi. Üniversiteye girişte ilk aşama YGS’nin ardından adaylar LYS için ter dökmeye devam ediyor. Merakla beklenen ÖSYM, LYS-4 (Sosyal Bilimler) ve LYS-1 (Matematik) oturumlarında çıkan soruların yüzde 20’sini yayımladı.
LYS-1
MATEMATİK TESTİ VE CEVAP ANAHTARI
GEOMETRİ SORU VE CEVAPLARI
LYS-4
TARİH SORU VE CEVAPLARI
COĞRAFYA-2 SORU VE CEVAPLARI
FELSEFE VE DİN SORU VE CEVAPLARI
İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde matematik ve geometri sorularından oluşan LYS-1’e giren öğrenciler sürenin bitmesiyle sınavlarını tamamladı.
En az adaylar kadar okul bahçesinde ter döken veliler ise sınıflardan çıkan adaylar arasından kendi yakınlarını aradı. Sınavını tamamlayıp sınıfları terk eden adaylar ise soruların geçen yıla oranla daha kolay olduğunu söyledi. Sınavdan çıkan adaylara limonata ikram edildi. Sınavın iyi geçtiğini belirten bir aday, “Güzeldi, kolay sorular vardı. Zorlandığım sorular da çıktı. Son kısımlar zordu” diye konuştu.
COĞRAFYADA UZUN PARAGRAF VE ŞEKİLLER ZORLADI
Dün 5 oturumlu LYS’lerin ilki olan Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) yapıldı. Tarih, coğrafya, felsefe ve din sorularından oluşan sınavda öğrenciler uzun metinli sorular ile coğrafyada ‘şekilli’ sorulardan yoruldu. Bu akşam saat 21.00’den sonra sınava giren öğrenciler soruların tümünü ve kendi cevap anahtarlarını görebilecek. ÖSYM, soruların yüzde 20’sini kamuoyuna açıklayacak.
Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) ilk oturumu, dün Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) ile tamamlandı. Sözel puanların oluşmasında etkili olacak bu sınavda öğrencileri en fazla yoran, uzun paragraflar ile coğrafyada “şekilli” sorular oldu.
Dün 81 il merkezi ile Lefkoşa’da saat 10.00’da başlayan sınava 473 bin 441 aday girdi. 1624 binada gerçekleştirilen sınav, tek oturumda uygulandı ve 135 dakika sürdü. LYS-4’te 44 soruluk Tarih, 14 soruluk Coğrafya-2 ve 32 soruluk Felsefe Grubu ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi yer aldı.
Adayların bir kısmı soruların kolay olduğunu söylerken, bir kısmı da uzun paragraf ve şekilli sorulardan yakındı. Fen Bilimleri ile FEM Yayınları uzmanları ise sınav sorularını öğrencilerden aldıkları bilgilere göre şöyle değerlendirdi:
TARİH TESTİ: Bilgi soruları yoğunlukta. Soruları çözebilmek için bilgiyi yorumla harmanlamak gerekir. Kronoloji ile ilgili sorular sorulmuş. Soğuk Savaş, yumuşama dönemi soruları kolay; kronoloji, Atatürk dönemi eğitimi ile ilgili sorular zor. Bilgi ve yoruma dayalı kısa sorulardan oluşmuş. Seçeneklerde güçlü çeldiriciler yok. Müfredat dışı soru çıkmamış.
COĞRAFYA-2: Coğrafyada sorular bilgi ağırlıklı sorulmuş, harita ve iklim bilgisi ile ilgili sorular yoğunlukta, 3-4 tane harita bilgisi ile ilgili soru sorulmuş. Haritada hangi bölgede hangi eser yoktur, iklim ve sıcaklık farkı ile ilgili sorular yer almış. Genel anlamda şekilli ve uzun sorular sorulmuş. YGS müfredatından da 3 soru olmuş. Özellikle beşeri ve ekonomik coğrafya ağırlıkta.
FELSEFE GRUBU: Psikoloji soruları yoruma dayalı, kolay paragraf sorularından oluşmuş. Psikoloji terimi ile ilgili yorumla çözülebilecek sorular sorulmuş. Sosyoloji soruları uzun metinlerden oluşmuş ama kolay. Pozitif ayrımcılık ile ilgili soruda şıklar birbirine yakın olduğu için çelişkiye düşülmüş. Mantık sorularını çalışkan öğrenciler kolay çözmüş. Sorular klasik mantık ağırlıklı, sembolik mantık ile ilgili 1-2 soru sorulmuş. Din kültürü ve ahlak bilgisi soruları belli bir düzeyde din kültürü bilgisi gerektirdi. Özellikle Kuran-ı Kerim’in itikadi yorumları, soruları öğrencileri zorlayacak nitelikteydi.
BUGÜN 2 LYS VAR GERİYE 2 TANE DAHA KALDI
Üniversiteye geçişin ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın ilki dün Sosyal Bilimler (LYS-4) sınava ile başladı. Bugün ise hem Matematik (LYS-1) hem de Yabancı Dil (LYS-5) sınavları var. Önümüzdeki hafta ise Fen Bilimleri (LYS-2) ile Edebiyat Coğrafya (LYS-3) sınavlarının yapılmasıyla LYS maratonu da son bulacak.
SAYISAL PUANLAR OLUŞACAK
Bugün ilk sınav olan LYS-1, sayısal puanlar olan Matematik-Fen (MF) puanlarının oluşmasında etkili olacak. Bu puanları başta tıp, eczacılık gibi sağlık bilimleri ile mühendislik gibi alanları tercih ederken kullanacaksınız. LYS-1’de 50 matematik, 30 geometri sorusu yer alıyor. Saat 10.00’da başlayacak sınav toplam 135 dakika sürecek. Bu sınavda en fazla hata dikkatsizlikten yapılıyor. Gençler basit işlem hataları yaptıkları ve acele ettikleri için yanlış şıkları işaretliyor.
3 DİLDE YAPILACAK
Bugün ikinci sınav ise 14.30’da başlayacak olan Yabancı Dil Sınavı. LYS-5; Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere 3 dilde yapılacak. Sınavın süresi toplam 120 dakika. Sınavda adaylara 80 soru sorulacak
SORULARI NE ZAMAN GÖRECEKSİNİZ?
Adaylar soruların tümünü görebilecek, ÖSYM kamuoyu ile yalnızca soruların yüzde 20’sini paylaşacak. Dün ve bugün gerçekleştirilen Matematik (LYS-1), Sosyal Bilimler (LYS-4) ile Yabancı Dil (LYS-5) sınavlarının tüm sorularını ve kendi cevap kâğıtlarını öğrenciler ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi’nden kendi şifreleri ve kimlik numaralarıyla bugün saat 21.00’den itibaren görebilecek. Önümüzdeki hafta yapılacak LYS-2 ve LYS-3 sınavlarının sorularına ve cevap kâğıtlarına da 21 Haziran’da saat 16.00’dan itibaren ulaşabilecek.
SONUÇLAR NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, sonuçların açıklanması konusunda bir sürpriz yapmayacaklarını söyleyerek, “Makul bir sürede açıklayacağız” dedi.
ÜNİVERSİTELERE KAYITLAR NE ZAMAN?
Her yıl eylül ayının ilk haftasında olan üniversite kayıtları, bu yıl erken tarihe, ağustos ayına alındı. ÖSYM henüz kayıt takvimi ile ilgili açıklama yapmadı. Ancak üniversitelere sözlü olarak kesin kayıtların 3-7 Ağustos tarihleri arasında yapılacağı bildirildi.
2015 Üniversite Tercihleri Ne Zaman Yapılacak?
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2 milyona yakın kişinin merakla beklediği üniversite kontenjanlarını açıkladı.
Geçen yıl 778 bin olarak açıklanan kontenjanlar, bu yıl 800 bine yükseldi.
4 yıllık lisans programlarında 2014'te 414 bin 244 kontenjan ayrılmıştı, bu yıl 422 bin 305 kontenjana yer verildi. Bu kontenjanların 329 bin 478'i devlet, 79 bin 461'i vakıf, 13 bin 366'sı iseKKTC üniversitelerine ayrıldı. Önlisans programlarında kontenjan sayısı ise 364 binden 379 bine yükseltildi. Özel yetenek bölümlerine ise 25 bin 803 kontenjan verildi. Bu kontenjanların hangi bölümlere nasıl dağıtılacağı konusu ise gelecek günlerde YÖK tarafından açıklanacak.Öğrenciye akademisyen seçme hakkı
- Tercih kılavuzunda lisans programları ayrıntılı tanıtılacak. 8Üniversitelerde ve ilgili fakülte ve bölümlerdeki akademisyen sayıları verilecek. Hangi bölümde kaç profesör, kaç doçent, kaç öğretim görevlisi olduğu belirtilecek. 8Üniversitelerin laboratuvar, sosyal tesis, etkinlik imkanları sıralanacak
Testlerde yüzde 20 başarı gösterin, barajı aşın
Lisans programlarını tercih edebilmek için Lisans Yerleştirme Sınavları’ndan (LYS) 180 ve üzerinde puan almanız gerekiyor. LYS’lerin testlerinde yüzde 20 başarı gösterirseniz lisans programlarını tercih edebilmek için gereken 180 puan barajına ulaşırsınız.
5 ayrı oturum halinde yapılacak LYS’ler, Yabancı Dil Sınavı hariç 2 ya da 3 testten oluşuyor. İşte bu testlerde yüzde 20 başarı oranını tutturursanız 180 puan barajına ulaşırsınız. Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) yüksek puan alan bir aday, bu ortalamalardan daha az çıkararak da 180 puan barajını aşabileceği gibi testlerden farklı net sayıları çıkararak da aynı başarıyı gösterebilir. Ancak unutmayın, 180 puan size tercih yapma hakkı kazandırır, lisans programlarına kesin yerleşebilmek için ise daha yüksek puanları hedeflemelisiniz.
TIP VE HUKUKTA BAŞARI SIRASI VAR
Eğer tıp ve hukuk fakültelerini tercih edecekseniz bu yıl başarı sırası barajı olduğunu da unutmayın. YÖK’ün geçtiğimiz ocak ayında aldığı karara göre, bu yıldan itibaren öğrenciler ile ilgili puan türünde hukukta ilk 150 bin, tıpta ise ilk 40 bin başarı sırası içerisinde değillerse bu bölümleri tercih edemeyecek.
BARAJI KAÇ NETLE AŞARSINIZ?
YGS’de 180 puan aldıysanız her testten bu oranı tuturmak için çıkarmanız gereken net sayıları, testlere göre yaklaşık şöyle:
MATEMATİK SINAVI: (LYS-1): 2 test var. 50 soruluk Matematik Testi’nde 10 net, 30 soruluk Geometri Testi’nde 6 net.
FEN BİLİMLERİ SINAVI ( LYS- 2 ): Fizik, Kimya ve biyoloji olmak üzere her birinden 30’ar soru yöneltilecek. Toplam 90 soru var. Her 3 testten 6’şar net.
EDEBİYAT-COĞRAFYA SINAVI (LYS-3): Türk Dili ve Edebiyatı Testi’nden 56, Coğrafya 1 Testi’nden 24 olmak üzere 80 soru var. Edebiyat’tan ortalama 11-12, Coğrafya’dan 5 net.
SOSYAL BİLİMLER SINAVI (LYS -4): Tarih Testi’nden 44, Coğrafya 2 Testi’nden 14, Felsefe Grubu ve Din Grubu’ndan 32 soru var. Sınavın toplam soru sayısı 90. Tarih için 9, Coğrafya için 3-4, Felsefe grubu için de 6-7 net.
YABANCI DİL SINAVI (LYS-5): Toplam 80 soru bulunuyor. 16 nete ihtiyacınız var.