?>

Meclis'te oda kapma yarışı erken başladı

Meclis'te oda kapma yarışı erken başladı. TBMM Başkanlığı için oylamalar devam ederken, MHP'li Koray Aydın'ın Meclis Başkanvekilliği için odasını seçerek ismini yapıştırması büyük şaşkınlık yarattı.

Siyaset - 10 yıl önce

MHP'nin Başkanvekili olarak belirlediği Trabzon Milletvekili Koray Aydın, Ak Parti'li eski Başkanvekili Sadık Yakut'un odasına ismini yapıştırdı. Aydın'ın bu davranışı Meclis kulislerinde, "Daha Meclis Başkanı belli olmadan, Başkanlık Divanı'ndaki görev yeri, sayısı tespit edilmeden, seçim yapılmadan oda seçilmesi mümkün değil' yorumlarına neden oldu. Cuma günü odaya ismini yapıştıran Aydın, Hürriyet'in sorusu üzerine "Arkadaşlar Genel Sekreterliğe sormuş, onlar da 'istediğiniz yeri seçebilirsiniz' demişler. Bugüne kadar da böyle olmuş. Bizim arkadaşlar da o odayı seçmişler, ben de daha görmedim" dedi.  MHP yeni dönemde İstanbul Milletvekili Meral Akşener'in yerine MHP Trabzon Milletvekili Koray Aydın'ı TBMM Başkanvekili olarak belirledi. Aydın, Meclis'te kullanacağı oda olarak kapısında hala Sadık Yakut'un adının yazdığı odayı seçti. Aydın'ın ekibi, Sadık Yakut isminin üzerine 'Koray Aydın' yazılı kağıt yapıştırdı. Hürriyet'in, erken oda seçimiyle ilgili sorusu üzerine Aydın, "Bugüne kadar böyle olmuş. İsteyen istediği odayı seçmiş ve adını koymuş. Arkadaşlar Genel Sekreterliğe sormuş, onlar da 'istediğiniz yeri seçebilirsiniz' deyince o odayı seçmişler. Küçük ama Genel Kurul'a yakın olması nedeniyle seçmişler" dedi.
'Ayşenur Bahçekapılı'nın adının yazdığı odayı niye tercih etmediniz' sorusuna ise Aydın, "Orası daha büyükmüş ama Ayşenur Hanım hala kullandığı için yanındaki odayı tercih etmişler" yanıtını verdi.  İÇ TÜZÜK NE DİYOR? İç Tüzük gereği, parti gruplarının Başkanlık Divanında temsiline ilişkin tespiti Meclis Başkanı yapıyor ve bunu Danışma Kurulu'na bildiriyor. Meclis Başkanı seçimi tamamlanmadan Koray Aydın'ın oda seçmesi diğer partiler arasında rahatsızlık yarattı. İç Tüzüğün  'parti gruplarının başkanlık divanında temsili' başlıklı maddesi şöyle:   MADDE 11– Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, siyasî parti gruplarının parti grupları toplam sayısı içindeki yüzde oranlarını ve bu oranlara göre her siyasî parti grubuna düşen Başkanlık Divanındaki görev yeri sayısını tespit eder ve Danışma Kurulu'na bildirir.
Başkanlık Divanı'ndaki görev yerleri, başkanvekillikleri için -iki adedi Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının salt çoğunluğuna sahip siyasî parti grubuna ait olmak üzere- oranı en yüksek olandan başlayarak sıra ile dağıtılır.   
Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanvekillikleri, kâtip üyelikleri ve idare amirlikleri için, bir yasama döneminde iki seçim yapılır. İlk seçilenlerin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenlerin görev süresi üç yıldır. Bu görevlerde herhangi bir suretle boşalma olması halinde, yeni seçilen divan üyesi, eskisinin görev süresini tamamlar." BAŞKANVEKİLİ NE YAPAR? İç tüzüğe göre başkanvekilleri Başkanın yerine Genel Kurul görüşmelerini yönetiyor ve yönettiği oturumlarla ilgili tutanak dergisi ile tutanak özetinin düzenlenmesini gözetiyor. Başkanvekillerinin hangi birleşim veya oturumları yöneteceklerine ise Başkan karar veriyor. 
Haftanın Öne Çıkanları

Paris'e 42 yıl sonra yeni gökdelen

2015-07-01 00:54 - Dünya

Acun gençlere kötü örnek oldu

2015-06-29 17:06 - Magazin

Bu pasta olay oldu!

2015-07-01 03:07 - Dünya

Yüksek irtifada Bursa

2015-06-30 15:22 - Röportajlar

Burcu Esmersoy eve dönmeye üşenince...

2015-07-01 01:51 - Magazin

MEB'den TEOG açıklaması

2015-07-01 00:11 - Eğitim

Sınırda IŞİD alarmı

2015-07-01 11:30 - Gündem

Ahtapot turşusu olur mu demeyin olur!

2015-06-30 19:18 - Yaşam

Avrupa’da ‘Alo’ sudan ucuz olacak!

2015-07-01 11:25 - Ekonomi

Tahta sedyeyle yaralıyı ambulansa yetiştirdiler

2015-06-30 23:34 - Yaşam

İlgili Haberler

Zelenskiy: "Barışa giden yolda ABD’nin desteğinden çok umutluyuz"

23:37 - Siyaset

Trump’tan Ramazan mesajı: "Oruç, dua ve toplumsal bir araya gelişin kutsal zamanı"

22:39 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye’siz bir Avrupa güvenliği düşünülemez"

21:22 - Siyaset

Trump’tan Zelenskiy’e tepki: "Bu adam ABD’nin desteğine sahip olduğu sürece barışın sağlanmasını istemiyor"

20:31 - Siyaset

Avusturya’da Christian Stocker Başbakan oldu

16:11 - Siyaset

Günün Manşetleri

Bursa tekstili Los Angeles'ta

13:30 - Bursa

Bursa'nın en önemli trafik sorununda çözüm!

13:22 - Bursa

Bursa'da gerçekleşecek depremde yıkılacak bina sayısı açıklandı

13:13 - Bursa

Bursa'da fabrika bekçisi ölü bulundu

13:07 - Bursa

Beykoz Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı

12:42 - Gündem