Bursa’nın Orhaneli ilçesinde salı günleri kurulan 700 yıllık Beyce pazarına getirilen dağ melkisi kilosu 4 ila 5 liradan satılmaya başlandı. Orhaneli ve çevre köylerin dağlarının eteklerinden melkileri toplayan vatandaşlar ise, aile bütçelerine katkı sağladıklarını söyledi.
MELKİ MANTARI NEDİR?
Melki mantarı çam mantarı ve çintar olarak da bilinir. Türkiye'de Batı Karadeniz'de özellikle Bolu'da oldukça yaygın, lezzetli ve ekonomik bakımdan gelir getiren bir mantardır. Bolu'nun merkez, Mudurnu, Mengen ve Gerede ilçelerinin önemli besin kaynaklarındandır.Kastamonu ve Sinop dolaylarında ayrıca Balıkesir, İzmir, Bursa'da yetişen bir mantar türü. Köknar ağacı ile diğer türü çam ağacı ile sembiyoz yaşadığından genel olarak bu tür nemli ormanlarda yetişir. Sonbahar yağmurlarından sonra yetişir. Gölgelik yerde yetişenler sarı-turuncu renkli olmasına karşın hafif güneş gören yerlerde yeşilimsi-morumsu renkte olabilir. Çam ağaçları olan yerlerde rengi daha koyu olur. Çam kanlıcası ya da kara kanlıca ismi verilir. Köknar ve kayın ağaç diplerinde yetişenler daha açık renkli olur ve al kanlıca adı verilir. Yağda kızartmak ya da ızgara yapmak suretiyle yenir.
NASIL YENMELİ?
Malzemeler :1/2 kilo kanlıca mantarı1 adet orta boy soğan1/2 çay bardağı zeytinyağı1/2 limon suyuTuzKarabiber
Hazırlanışı :Mantarları bol suda iyice yıkayın. Daha sonra küp küp şeklinde doğrayın.
Diğer tarafta bir tencereye sıcak su koyup, üzerine limon suyu ekleyin. Ardından doğranmış mantarları ilave edip, 10 dakika kadar haşlayın. Haşlandıktan sonra suyunu süzüp, kenara alın.
Zeytinyağı koyulmuş geniş bir tavaya ince ince doğradığınız soğanları ekleyip, 1-2 dakika kavurun. Akabinde mantarları ilave edip, tuzu ve karabiberini ayarlayarak, 5-6 dakika kadar daha kavurmaya devam edin.
Mantarınızı kavurduktan sonra ocaktan alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz.