?>

Meme kanserinde ‘koruyucu ameliyatların’ faydası kanıtlandı

Doç. Dr. Ahmet özveren, “bu kanıtlar san antonio meme kanseri sempozyumu'nda (sabcs) sunuldu. Artık hastalarımızın koruyucu ameliyatlar konusundaki sorularına bu veriler üzerinden cevap verebileceğiz” dedi.

Sağlık - 8 saat önce

Ünlü oyuncu Angelina Jolie, annesini yumurtalık kanserinden kaybetmesinin ardından kendisinin de meme ve yumurtalık kanseri riski taşıdığını öğrenip her iki memesini de aldırmasıyla tüm dünyanın dikkatini çekmişti. Konuyla ilgili ‘risk azaltıcı ameliyatların faydasının kanıtlandığını’ söyleyen Doç. Dr. Ahmet Özveren, “Bu kanıtlar San Antonio Meme Kanseri Sempozyumu’nda (SABCS) sunuldu. Artık hastalarımızın koruyucu ameliyatlar konusundaki sorularına bu veriler üzerinden cevap verebileceğiz” dedi.

Acıbadem Kent Onkoloji Merkezi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Özveren, geçen 10-13 Aralık tarihlerinde ABD’nin San Antonio şehrinde düzenlenen, 11 binden fazla kişinin yüz yüze ve çevrimiçi katıldığı San Antonio Meme Kanseri Sempozyumu’nda sunulan çalışmaların sonuçlarını değerlendirdi. Doç. Dr. Özveren, meme ve yumurtalık kanseri yatkınlık genleri olarak bilinen BRCA mutasyonu olan ve erken başlangıçlı meme kanseri öyküsü olan hastaların risk azaltıcı cerrahilerden fayda görüp görmediği konusunda yapılan çalışmalardan ‘yol gösterici’ sonuçlar alındığını söyledi. Doç. Dr. Özveren şunları kaydetti:

“Bu çalışmalarda BRCA mutasyonu taşıyıcısı olup 40 yaşından küçük ilk kez meme kanseri tanısı almış olanlarda risk azaltıcı mastektomi veya salpingo-ooferektomi (yumurtalıklardan ve fallop tüplerinden birinin (tek taraflı) veya her ikisinin (çift taraflı) çıkarılması işlemi) yaptırmanın genel sağ kalım ve hastalıksız sağkalım açısından anlamlı düzeyde iyileşme ile ilişkili olduğu görülmüş. Bu küresel çalışma, erken başlangıçlı meme kanseri öyküsü olan genç BRCA mutasyon taşıyıcıları arasında risk azaltıcı ameliyatların sağkalım sonuçlarını iyileştirdiğine dair kanıt sağlıyor.” “Genç popülasyonlarda cerrahi müdahalelerin etkisi daha az belirgin”

BRCA mutasyon taşıyıcısı olup kanser öyküsü olmayan kişilere, risk azaltıcı cerrahi müdahaleler de dahil olmak üzere çeşitli risk azaltıcı stratejilerin önerilmekte olduğunu aktaran Doç. Dr. Özveren, “Ancak erken başlangıçlı meme kanseri öyküsü olan daha genç popülasyonlarda bu cerrahi müdahalelerin etkisi daha az belirgindir. Çalışma muhtemel patojenik/patojenik germ hattı BRCA1 ve/veya BRCA2 mutasyonları olan ve 40 yaşından küçük evre I-III meme kanseri tanısı konmuş 5 bin 290 hastayı kapsayan uluslararası, çok merkezli, retrospektif bir kohort (kayıtlardan geriye dönük izlemler yapılan araştırmalar) çalışmasıdır” diye konuştu. Mastektomi analizi sonuçları

Doç. Dr. Özveren, risk azaltıcı mastektomi analizinin, tanıdan itibaren 1 yıldan kısa bir süre içinde ameliyata giren 2 bin 910 hasta ile ameliyat olmamayı tercih eden 2 bin 380 hastayı kapsadığını söyledi. 5,1 yıllık medyan (bir veri kümesindeki orta değer) takip süresince, risk azaltıcı mastektomi geçiren hastaların ölme riskinin yüzde 35 daha düşük bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. Özveren, “Ayrıca hastalıksız sağ kalımda yüzde 42’lik bir risk azalması olduğu görüldü” dedi. “Bu analiz de 5 bin 290 hasta ile yapıldı”

Doç. Dr. Özveren, risk azaltıcı salpingo-ooferektomi analizinin de tanıdan itibaren 3 yıl sonra bu ameliyatı geçiren 2 bin 782 ve geçirmeyen 2 bin 508 hasta olmak üzere toplam 5 bin 290 hastayı kapsadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ortalama 4,9 yıllık takip süresince, risk azaltıcı salpingo-ooferektomi yüzde 42 daha düşük ölüm riski ve hastalıksız sağ kalımda yüzde 32 risk azalması ile ilişkilendirildi. Bu tür veri kümelerine sahip olmak, hastalara ‘ameliyat olarak sahip oldukları riski azaltma miktarına dair potansiyel olarak en iyi tahminimizi’ vermemize yardımcı oluyor. Ayrıca bu çalışma verilerine dayanarak bu mutasyonları tespit ettiğimiz meme-over kanserli hastalarımızda ‘yine de koruyucu ameliyat olmasam olur mu?’ sorusuna daha net cevap verebilmekteyiz.” “İlk duyduğumda şok oldum”

2020 yılında elle muayene sırasında memesinde kitle hisseden ve ardından muayene olan Neslihan Ergin (42), “Meme kanseri olduğum tanısıyla ameliyat oldum. Kitle hemen alındı. İlk duyduğumda şok oldum çünkü ailemde ve akrabalarımda hiç kimsede meme kanseri yok. İlk defa bende çıktığı için bunun olabileceğine inanmadım. Muayene ve erken tanıyla birlikte operasyon geçirdim. Kemoterapilerim oldu. Şu an gayet iyiyim” ifadelerine yer verdi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursaspor’a 2 yeni transfer

2025-01-09 13:33 - Bursa

Benzin ve motorine rekor zam geliyor

2025-01-13 15:12 - Bursa

Teknik Direktör Mustafa Reşit Akçay, yönetimle görüşüp Karşıyaka'ya dönmeyeceğini açıkladı

2025-01-13 12:54 - Spor

Bursa'da uçak kazası

2025-01-08 13:56 - Bursa

Yeni haftada Bursa'nın hava durumu

2025-01-12 17:42 - Bursa

Bursa'da yaşlı adam, tarihi caminin tuvaletinde ölü bulundu

2025-01-14 00:29 - Bursa

Bursa’da silahlı tekel bayi soygunu

2025-01-11 02:22 - Bursa

Genç kadın, eşinin kumar borcundan dolayı iğrenç teklifler aldığını kocası ise bu duruma "Bir kereden bir şey olmaz" dedi

2025-01-13 13:41 - Gündem

Kontrolden çıkan otomobil takla atarak tarlaya uçtu: 3 yaralı

2025-01-12 01:44 - Bursa

Dedesinden babasına, ondan da kendine miras kalan mesleği 15 yıldır devam ettiriyor

2025-01-10 09:15 - Gündem

İlgili Haberler

Bingöl Devlet Hastanesinde kalp pilinde yeni dönem

17:01 - Sağlık

Kayseri’de eş zamanlı toplantı: Uzman hekimler ile aile hekimleri bir araya geldi

17:02 - Sağlık

Elleri yıkamak enfeksiyon riskini yüzde 50 oranında azaltabiliyor

15:33 - Sağlık

Balıkesirli kadınlara ücretsiz HPV aşısı

14:41 - Sağlık

Çarşamba Devlet Hastanesi’nden muayene rekoru

14:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bursa Nilüfer'de oturanlar dikkat! Su kesintisi

16:41 - Bursa

Sadettin Saran'a yurtdışı kapandı

16:07 - Bursa

İkinci İmralı görüşmesi muamması...

14:02 - Gündem

Hristiyanlar akın akın İznik’e geliyor

13:39 - Bursa

Bursa'da müteahhit dolandırıcılığı

13:29 - Bursa