?>

Merkez Bankası faiz indirdi

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Murat Çetinkaya'nın ilk kararı... Merkez Bankası faiz koridoru üst bandını yarım puan indirdi.

Ekonomi - 9 yıl önce

MURAT ÇETİNKAYA KİMDİR?

1976 yılında dünyaya gelen Çetinkaya, Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü ve çift anadal programı kapsamında aynı üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünden mezun oldu. Ardından Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisansını tamamladı. Yine Boğaziçi Üniversitesinde uluslararası finans, ekonomi, politika konularında doktora tez çalışmaları yaptı. Bankacılık hayatına Albaraka Türk Katılım Bankasında başladı.

2003 yılında Türkiye Halk Bankasında Uluslararası Bankacılık ve Yapılandırılmış Finansman Daire Başkanı ve Uluslararası Bankacılık ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı görevlerine getirildi. 2008 yılından 2012 yılına kadar Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.'de Hazine, Uluslararası Bankacılık ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Ardından 29 Haziran 2012'de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı görevine getirildi. Geçtiğimiz günlerde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlığına getirildi.

Merkez Bankası piyasaların yakından takip ettiği faiz kararını açıkladı. Bu karar, Murat Çetinkaya başkanlığında açıklanan ilk faiz kararı oldu. Merkez Bankası, marjinal fonlama faizini 50 baz puan indirdi, politika faizini ise sabit bıraktı. Piyasada üst koridorda indirim yapılması beklentisi vardı. Hükümet kanadından yapılan ilk açıklamada, Ekonomi Bakanı Elitaş, "Yatırım yapma arzusu etkisi yapacak bir beklentim vardı, bu tam gerçekleşmedi" dedi.TCMB Marjinal Fonlama Faizini yüzde 10.5'ten yüzde 10'a indirdi. Banka politika faizini ise yüzde 7.5'te sabit bıraktı.

Merkez Bankası’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürmektedir.

Açıklanan veriler ile öncü göstergeler iktisadi faaliyetin ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğunu göstermektedir. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir. Yakın dönemde küresel oynaklıklarda gözlenen düşüş sürmüş ve küresel finansal koşullarda iyileşme yaşanmıştır. Bu gelişmelerin yanı sıra Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanmasının da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı azalttığı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir” denildi.

EKONOMİ BAKANI: BEKLENTİM GERÇEKLEŞMEDİ

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ise Merkez’in hamlesinin beklentisini karşılamadığını belirtti. Elitaş, “TCMB’den heyecanı tetikleyecek, yatırım yapma arzusu etkisi yapacak bir beklentim vardı. Bu tam gerçekleşmedi.” açıklamasında bulundu.

"ÖLÇÜLÜ FAİZ İNDİRİMİNE MÜSAİT DURUMA GELİNDİ"

ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Piyasaların uzun süredir beklediği ve fiyatladığı ölçüde gerçekleşen faiz indiriminin ardından ise kurlarda gerileme, TL’de ise değer kazancı görüldü. Bir süredir küresel konjonktürdeki iyileşmeler ve dünyagenelinde artan risk iştahı küresel piyasaların olumlu seyretmesini sağlıyordu. Tabii bu risk iştahının ana faktörü olarak karşımıza çıkan; küresel merkez bankalarının genişlemeci para politikaları gelişmekte olan ülke varlıkları açısından da olumlu bir durum teşkil ediyordu. Tabii burada Fed’in faizleri artırmaktan şimdilik kaçınıyor olması da, bizim açımızdan iyimser bir hikaye ortaya çıkmasını sağlıyor. Buna ek olarak; Mart ayında manşet enflasyonda yaşanan düşüş ile beraber enflasyon beklentilerinin gerilemiş olması; gösterge tahvil faizinin bir dönem yüzde 11 üzerindeyken yüzde 9 seviyelerine gerilemiş olması ve Merkez Bankası’nın ortalama fonlama maliyetinin gerilemesi ortamı ölçülü bir faiz indirimi açısından müsait duruma getirdi” dedi. 

REEL SEKTÖRDEN YORUM GELDİ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Merkez Bankası'nın faiz koridoru üst bandındaki 50 puanlık indirim için, "TCMB reel sektöre nefes verdi, şimdi sıra bankalarda. Bu indirimin işletmelerin ve KOBİ'lerin banka kredi borçları ile yatırım veihtiyaç kredisi oranlarına yansımasını umuyoruz" dedi.

"İNDİRİMLERİN DEVAMI İÇİN ÇEKİRDEK ENFLASYON BEKLENECEK"

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı, "Sadeleşme çerçevesinde faiz indirimlerinin devamı için çekirdek enflasyon belirleyici olacak" diye konuştu.

 PİYASA ÜST KORİDORDA İNDİRİM BEKLİYORDU

PPK'nın faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan indirim yapması bekleniyordu.

Reuters'ın 21 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette 17 katılımcı koridorun üst bandında 50 baz puan, üç katılımcı 25 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puan indirim bekliyordu.

Ankete katılan 20 kurum politika faizi ve koridorun alt bandında bir değişiklik beklemezken, sadece bir kurum her iki faiz oranında 25'er baz puanlık indirim öngörüyordu. 

GIDA FİYATLARI KAYNAKLI ENFLASYON DÜŞÜŞÜ DEVAM EDECEK

Merkez Bankası’ndan enflasyona yönelik de açıklama geldi:

“Enflasyon yakın dönemde belirgin bir düşüş sergilemiştir. Temelde işlenmemiş gıda kaynaklı gerçekleşen bu düşüşün kısa vadede devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”

MARJİNAL FONLAMA FAİZİ NEDİR?

Marjinal fonlama faizi, Merkez Bankası’nın piyasada olağanüstü bir durum olduğuzaman piyasaya verdiği faiz anlamına geliyor.   

Genelde Türk Lirası’nın diğer para birimleri karşısında aşırı değerlenmesinde, yatırımcılara yüzde 10,5 faiz ödeyerek, aşırı değerlenmenin önüne geçmek için kullanılıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

İşte Neslihan Atagül'ün tektaşı

2016-04-19 13:40 - Magazin

Ali Muhittin Dinçsoy son yolculuğuna uğurlandı.

2016-04-19 21:04 - Bursa

Lezzetin adresi

2016-04-20 13:02 - Lezzet Dünyası

Adrenalin tutkunlarının yeni eğlencesi: İnsan sapanı

2016-04-20 13:00 - Yaşam

Su büyüdü

2016-04-19 14:00 - Magazin

İşte milli keskin nişancı tüfeği "Bora 12"

2016-04-17 20:12 - Teknoloji

Sosyetik güzelden sürpriz hamle

2016-04-20 13:25 - Magazin

Zırhlı araç devrildi: 2 polis yaralı

2016-04-19 01:45 - Gündem

Bursa’da “Cumhuriyet Kadınları Defilesi”

2016-04-19 14:57 - Magazin

Düğününde kiraladığı Ferrari ile kaza yaptı

2016-04-19 18:44 - Dünya

İlgili Haberler

Muğla Büyükşehir Belediyesi filosuna 35 yeni otobüs dahil etti

14:15 - Ekonomi

Manisa ihracatta Türkiye’nin lokomotif illerinden biri oldu

14:11 - Ekonomi

Sarıgöl’de kadın işçi yevmiyeleri 100 TL zamlandı

13:41 - Ekonomi

Dicle Kalkınma Ajansından Batman’a 107 milyon destek

13:22 - Ekonomi

Manisa Büyükşehir’de kadın çalışanların oranı yüzde 23 arttı

12:45 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Gemlik'te dinlenme tesisinde taraftarlar kavga etti! 2 Galatasaray taraftarı bıçaklandı!

21:14 - Bursa

AVM önündeki alanda dehşet! Amcasını defalarca bıçakladı

18:23 - Bursa

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Silahın, şiddetin, terörün, kantonculuk oynamanın devri tamamen sona ermiştir

17:52 - Gündem

Terör örgütü PKK'ya dev darbe

16:59 - Gündem

Eski eşini yakmadan önce kan donduran tehdit

16:42 - Gündem