?>

Merkez Bankası'ndan kripto para yasağı!

Merkez Bankası kripto paraların ödeme aracı olarak kullanılmasını yasaklayan bir yönetmelik yayımladı. Buna göre, 30 Nisan'dan itibaren kripto varlıklar doğrudan veya dolaylı olarak ödemelerde kullanılamayacak ve kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacak.

Ekonomi - 4 yıl önce

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmeliğin ardından sabah saatlerinde de bir açıklama daha yapılarak yönetmeliğin nedenleri anlatıldı. Kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacak ve bu varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacak.

YÖNETMELİK RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelikle, ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına, ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlandı.

Yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık; dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade ediyor.

30 NİSAN'DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Yönetmeliğe göre, kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacak. Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacak.

Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremeyecek ve bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamayacak. Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemeyecek.

Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik, 30 Nisan'da yürürlüğe girecek.

MERKEZ BANKASI RİSKİN NEDENLERİNİ SIRALADI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kripto varlıkların ödemeler alanında kullanılmasının, işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğunu, bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zafiyeti doğurabilecek unsurlar içerdiğini bildirdi.

TCMB'den ödemeler alanına ilişkin yapılan basın duyurusunda, kripto varlıkların herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları dolayısıyla yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz kullanılabilmesi, işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler barındırdığı vurgulandı.

Duyuruda, son dönemde söz konusu varlıkların ödemeler alanında kullanılmasına ilişkin çeşitli girişimlerin oluşmaya başladığına işaret edilerek, "Bu varlıkların ödemelerde kullanılmasının, yukarıda bahsedilen sebeplerle işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğu ve bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zafiyeti meydana getirebilecek unsurlar içerdiği değerlendirilmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Bu kapsamda kripto varlıkların ödemelerde kullanılmamasına yönelik düzenleme çalışmasının tamamlandığı belirtilen duyuruda, Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik'in yürürlüğe konulduğu bildirildi.

Duyuruda ayrıca, söz konusu yönetmeliğin, 1211 sayılı TCMB Kanunu ile 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunda yer alan yetkiler çerçevesinde düzenlendiği bilgisi verildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'daki İcra Dairelerinde Büyük Tehlike

2021-04-12 13:59 - Yerel Haberler

Eczanelerin çalışma saatleri değişti

2021-04-15 14:12 - Gündem

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem evlendi

2021-04-12 20:03 - Bursa

Ünlü oyuncunun cinsel içerikli mesajları ifşa oldu

2021-04-14 00:43 - Magazin

‘Tacizci hoca’ skandalı

2021-04-15 20:01 - Asayiş

Elektrik direğinden düşen şahıs ağır yaralandı

2021-04-15 23:29 - Asayiş

Kayıp kadın kayalıklar arasında sıkışmış halde bulundu

2021-04-15 23:25 - Asayiş

Sapık öğretmen çocuklara erken sadomaşizm eğitimi verdi

2021-04-14 14:46 - Dünya

Yüzüne dezenfektan sürdü

2021-04-15 15:27 - Gündem

O yasak da işe yaramadı

2021-04-15 18:47 - Asayiş

İlgili Haberler

Muğla Büyükşehir Belediyesi filosuna 35 yeni otobüs dahil etti

14:15 - Ekonomi

Manisa ihracatta Türkiye’nin lokomotif illerinden biri oldu

14:11 - Ekonomi

Sarıgöl’de kadın işçi yevmiyeleri 100 TL zamlandı

13:41 - Ekonomi

Dicle Kalkınma Ajansından Batman’a 107 milyon destek

13:22 - Ekonomi

Manisa Büyükşehir’de kadın çalışanların oranı yüzde 23 arttı

12:45 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Gemlik'te dinlenme tesisinde taraftarlar kavga etti! 2 Galatasaray taraftarı bıçaklandı!

21:14 - Bursa

AVM önündeki alanda dehşet! Amcasını defalarca bıçakladı

18:23 - Bursa

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Silahın, şiddetin, terörün, kantonculuk oynamanın devri tamamen sona ermiştir

17:52 - Gündem

Terör örgütü PKK'ya dev darbe

16:59 - Gündem

Eski eşini yakmadan önce kan donduran tehdit

16:42 - Gündem