?>

Mersin’de fibromiyalji bilgilendirme etkinliği

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK İŞLERİ DAİRESİ BÜNYESİNDE HİZMET VEREN KADIN SAĞLIĞI VE DANIŞMA MERKEZİ’NDE, ‘FİBROMİYALJİ BİLGİLENDİRME ETKİNLİĞİ’ DÜZENLENDİ.

Sağlık - 2 yıl önce

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi bünyesinde hizmet veren Kadın Sağlığı ve Danışma Merkezi’nde, ‘fibromiyalji bilgilendirme etkinliği’ düzenlendi.

Kadın Sağlığı ve Danışma Merkezi’nde görev yapan fizyoterapist Ayşe Deniz, uzman Psikolog Semiha Kara ve diyetisyen Müge Kinaş, kendi alanlarının fibromiyalji ile ilişkisini detaylı olarak anlattı. Yumuşak doku romatizması olarak bilinen ve ağrılar sebebiyle kişinin hayatını olumsuz etkileyen rahatsızlık hakkında önemli bilgiler veren uzmanlar, katılımcılara bir de test uyguladı. Rahatsızlıkla ilişkili birçok sorunun yer aldığı testi cevaplayan katılımcılar, puan aralıklarına göre değerlendirildi.

Danışanların taleplerine yönelik eğitim programları düzenlediklerini, ağrıları olan birçok kişide tanısı konamamış fibromiyalji rahatsızlığı olabileceğini ifade eden Deniz, “Fibromiyalji kronik, ağrı oluşturan bir doku romatizmasıdır. 30-50 yaş arası çok sık görülen bir rahatsızlık. Bunun üzerine böyle bir eğitim vermeye karar verdik” dedi.

Fibromiyalji de egzersizin ağrıları azalttığından ve yaşam kalitesini artırdığından bahseden Deniz, “Burada da fibromiyalji hastalarının ağrılarına yönelik egzersiz programı uyguluyoruz. Ağrılarını azaltmak, günlük yaşam aktivitelerinde biraz daha rahatlamalarını sağlamak için ev egzersizleri programı veriyoruz” diye konuştu. “Fibromiyalji ile psikoloji arasında önemli bir bağlantı var”

Fibromiyalji ile psikoloji arasında önemli bir bağlantı olduğunu ve bu durumun diğer gelişen hastalıkların da ilerlemesine sebep olduğunu ifade eden psikolog Semiha Kara, “Anksiyete bozuklukları, depresyon, panik atak gibi durumlar aslında fibromiyaljiyi de tetikliyor. Biz bu durumda kaygıyı azaltarak, fibromiyaljinin de ilerlemesini azaltıyoruz. Burada gerçekleştirdiğimiz terapilerle depresyonu, panik atağı, kaygı bozukluklarını azaltıyoruz. Böylece fibromiyaljinin vücuda verdiği ağrıların, minimum düzeye inmesini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Fibromiyalji tanısı konan vatandaşların beslenmesine dikkat etmesi gerektiğini belirten diyetisyen Müge Kinaş ise “Günlük hayatta taze meyve ve sebzelerden, antioksidan içeriği yüksek besinlerden almamız oldukça önemli. Bu tanısı olan bireylerin vücut oranları normal bireylere göre yüksek olduğundan dolayı, çeşitli hastalıklarda risk grubunda oluyorlar. Fibromiyaljide ideal kiloda olmak çok önemli. D vitamini ve magnezyum içeren gıdaları mutlaka hayatımıza almamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kendisinde de fibromiyalji tanısı olduğunu ve belediyenin sayfasından görüp eğitime katıldığını ifade eden Yıldız Aksu, “Kadın Sağlığı Danışma Merkezi olduğunu öğrendiğim çok iyi oldu. Bundan sonra artık buraya uğrayacağım. Eğitimde bilgilendirildik. Bu hastaların genelde boyun ve kas ağrıları oluyor. Diyetisyenimiz, fizyoterapistimiz ve psikoloğumuz bize yardımcı olabileceklerini söylediler. Onlara çok teşekkür ediyorum” diye kaydetti.

Haftanın Öne Çıkanları

BTSO’dan geleceğin kuaförlerine eğitim

2022-12-22 13:30 - Bursa

BUSKİ'den Bursalılara önemli uyarı!

2022-12-20 16:16 - Bursa

Arkas Spor, yarı finalde

2022-12-22 09:56 - Spor

Bursa-Fransa ilişkileri

2022-12-21 10:43 - Bursa

Arjantin dünya şampiyonu

2022-12-18 21:20 - Spor

Hekimoğlu Bursa'dan kötü sonuç

2022-12-17 15:32 - Spor

Patili dostlar yararına sergi

2022-12-16 12:05 - Yaşam

Çeşme Belediyespor deplasmandan 1 puanla döndü

2022-12-18 22:05 - Spor

Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitim başladı

2022-12-20 11:06 - Teknoloji

Bilecik’te bir fabrikada yüksekten düşen mühendis yaralandı

2022-12-18 12:36 - Asayiş

İlgili Haberler

Mide kanserinde yeni tedavi yöntemleri yaşam süresini uzatıyor

10:01 - Sağlık

Ramazan ayında mide şişkinliği ve kramplara dikkat

09:53 - Sağlık

Sahurda karbonhidrat ağırlıklı tüketim yapılmamalı

09:56 - Sağlık

Modern Eğitim Bilimci Paşayev; "Depresyonu yenerek umutlu ve sağlıklı bir hayata kavuşun"

09:52 - Sağlık

Manisa Şehir Hastanesi’nde Obezite Bilgilendirme Standı kuruldu

09:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bursa Büyükşehir’den Ramazan’a özel iki sergi

09:49 - Bursa

Gemlik Belediyesi 1000 kişiyi iş sahibi yaptı

09:36 - Bursa

Sağlık çalışanları iş bırakıyor!

09:11 - Gündem

Bursa'da DEAŞ terör örgütü operasyonu

08:11 - Bursa

ÜVEY EVLATLIĞA DEVAM !

08:05 - Bursa