?>

Metrobüs durağındaki ‘Empati Parkuru’ ile görme engellilere farkındalık

7-14 ocak beyaz baston görme engelliler haftası’na özel beylikdüzü belediye metrobüs durağına ‘empati parkuru’ kuruldu. Görme engellilerin normal hayatta yaşadıkları zorluklara farkındalık oluşturmak için düzenlenen etkinlikte; parkuru denemek isteyenler göz bandı yardımıyla yürümeye çalıştı. Parkuru bitiren 77 yaşındaki zeki yücesan, “yürümeye çalışırken sadece karanlık bir dünya hissettim” dedi.

Gündem - 3 gün önce

7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’na özel Beylikdüzü Belediye metrobüs durağına ‘Empati Parkuru’ kuruldu. Görme engellilerin normal hayatta yaşadıkları zorluklara farkındalık oluşturmak için düzenlenen etkinlikte; parkuru denemek isteyenler göz bandı yardımıyla yürümeye çalıştı. Parkuru bitiren 77 yaşındaki Zeki Yücesan, “Yürümeye çalışırken sadece karanlık bir dünya hissettim” dedi.

Görme sağlığının önemine dikkat çekmek için Medicana International İstanbul Hastanesi, Beylikdüzü Belediyesi ve Beylikdüzü Belediyesi Engelsiz Yaşam Masası iş birliği ile Beylikdüzü Belediye metrobüs durağında, Empati Parkuru kuruldu. Vatandaşlar, parkuru göz bandı ve bastonla deneyimledi. Katılımcılar daha sonra empati kutusuyla, görmeden kutunun içindeki Galata Kulesi, araba gibi objeleri tanımaya çalıştı. Son olarak karanlıkta bardağa su doldurup içme etkinliği de yapıldı. Böylece görme engellilerin günlük hayatta yaşadığı zorluklar yansıtılmaya çalışıldı.

“Türkiye’de 1-1 buçuk milyon civarında görme engelli var”

Amaçlarının empati oluşturmak olduğunu belirten Medicana International İstanbul Hastanesi Göz Bölümü’nden Doç. Dr. Sait Alim, “Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 45-50 milyon civarında görme engelli var. Ülkemizde ise tam bir istatistik olmamakla birlikte 1-1 buçuk milyon civarında görme engelli olduğu düşünülmekte. Ancak görme engellilerin yüzde 60’ı tedavi edilebilir hastalıklardan kaynaklı görme kaybı yaşamaktadır" dedi.

“Ne kadar erken teşhis olursa tedavi etmek de o kadar kolay olur”

Doç. Dr. Sait Alim, “Gelişmekte olan ülkelerde daha çok katarakt ve glokom göz tansiyonu dediğimiz diyabete bağlı göz hastalıklardan dolayı körlük oluşmaktadır. Gelişmiş ülkelerde ise yaşa bağlı sarı nokta hastalığında ve erken doğanlarda oluşabilmektedir. Çocuklarımız 3 aylıkken ve okul öncesinde mutlaka muayene ettirilmelidir. Ne kadar erken teşhis olursa tedavi etmek de o kadar kolay olur. Diğer bireylerde ise özellikle 40 yaştan sonra ailede özellikle göz tansiyonu, glokom öyküsü varsa bunların da senelik olarak taranması gerekmektedir. Ayrıca yaşa bağlı katarakt da özellikle gelişmekte olan ülkelerde körlük nedenidir. Bu yüzden vatandaşlarımız, özellikle 50 yaştan sonra katarakt için rutin kontrollerini yaptırmalılar. Dolayısıyla erken teşhis, erken tedavi körlüğü de engelleyebilmektedir” şeklinde konuştu.

“Dünyada bir ilkti”

Eğitmen Ahmet Çekirdekçi ise şunları söyledi:

“Bazı yerlerde görüyoruz, görme engelli yürüme yerlerinin önüne araç park ediliyor. Herhangi bir duba konuluyor. Biz de buradaki yürüyüş yolumuzla kişilere farkındalık oluşturmak istedik. Empati duygularını artırarak bir daha böyle bir şey yapmamalarını, yapılmamasını sağlamalarını istiyoruz. Ayrıca bizim, görme engelliler için ‘Hayata Dokunuyorum İnovatif’ atölyemiz var. Orada 18’e yakın objemiz var. Bu objelerimizle görme engelli vatandaşlarımızın Anıtkabir, Ayasofya Camii, Galata Kulesi gibi yerlerin nasıl bir şey olduğunu bilmediklerinden, onların dokunma duyuları çok geliştiğinden dolayı elle dokunarak bu yapıların nasıl bir yapı olduğunu öğrenmelerini sağlıyoruz. Bu, dünyada bir ilkti. Şimdi Avrupa ülkelerinde de yapılıyormuş. Bu objelerimizi de buraya getirdik. Vatandaşlarımızın gözlerine bant takıyoruz. Böylece görme engellilerin ne yaşadığını anlıyorlar. Görme engelli vatandaşlarımızın yemek yerken çektiği zorlukları anlamaları için de etkinliğimiz var. Gözleri kapalıyken pet şişeden bardağa su dolduruyorlar.”

“Burada daha da çok farkındalık kazandım”

Parkura katılan 77 yaşındaki Zeki Yücesan, “Görme engellilerin çok zor şartlarda yaşadığını hissettim. Onlara çok yardımcı olmamız gerektiğini daha da çok düşündüm. Burada daha da çok farkındalık kazandım. Bu hizmetlerinden dolayı hastane ve belediyeyi de kutluyorum. Gözlerim kapalı, bastonla yürümeye çalışırken sadece karanlık bir dünya hissettim” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursaspor’a 2 yeni transfer

2025-01-09 13:33 - Bursa

AVM önündeki alanda dehşet! Amcasını defalarca bıçakladı

2025-01-05 18:23 - Bursa

Bursa'da uçak kazası

2025-01-08 13:56 - Bursa

Bursa'da vahşetin yaşandığı Kent Meydanı'ndaki olayda yeni gelişme

2025-01-06 15:45 - Bursa

110 milyon liralık kaçak oto yedek parçası ele geçirildi

2025-01-06 11:26 - Gündem

Bursa’da silahlı tekel bayi soygunu

2025-01-11 02:22 - Bursa

Bursa’da 2 otomobil çarpıştı: 3 yaralı

2025-01-07 00:10 - Bursa

Galatasaray ve Göztepe taraftarları Bursa’da birbirine girdi:2 yaralı

2025-01-04 15:25 - Bursa

Osmangazi Halk Lokantası’na 7 ayda giden Bursalıların sayısı açıklandı

2025-01-07 16:29 - Bursa

Dedesinden babasına, ondan da kendine miras kalan mesleği 15 yıldır devam ettiriyor

2025-01-10 09:15 - Gündem

İlgili Haberler

İnönü’de Fırın Evi’nin yapımı tamamlandı

15:30 - Gündem

Atatürk Üniversitesi’nin ÜNİDES Başarısı; Gençler geleceğe iz bırakıyor

15:25 - Gündem

Malatya Basını, anlamlı proje için bir araya geldi

15:26 - Gündem

Milli Basketbolcu İlkan Karaman'ın ölümüne neden olan sürücü için yeni karar

15:25 - Gündem

Gazeteci Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi

15:13 - Gündem

Günün Manşetleri

Milli Basketbolcu İlkan Karaman'ın ölümüne neden olan sürücü için yeni karar

15:25 - Gündem

Bursa Osmangazi Belediyesi'nden genç kızlarımıza karate eğitimi

15:22 - Bursa

Kılıçlı Teksas ışıklandırıldı !

15:04 - Bursaspor

CHP Genel Başkanı Özel: Tayyip Bey 21 yıl önce pazara çıkmış

14:31 - Gündem

Bursa Winterfest Kenan Doğulu ve Hande Yener'i ağırlayacak

13:51 - Bursa