?>

Milyonlarca üniversite adayına uzmanında önemli tercih uyarısı

(neü) artı kariyer merkezi koordinatörü öğretim görevlisi ali bozgedik, “tercih robotuna güvenip tercih yapmak, ‘uçağı otomatik pilota bağlamak gibidir' tercih robotları tercih yapmaz, filtreleme yapar. öğrencilerin yeteneklerini bilmez” dedi.

Eğitim - 7 ay önce

2024 YKS sınavının ardından adayların kazanamama korkusuyla asıl gitmek istemedikleri bölüm tercihinden kaçınmalarına dikkat çeken Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Artı Kariyer Merkezi Koordinatörü Öğretim Görevlisi Ali Bozgedik, “Tercih robotuna güvenip tercih yapmak, ‘uçağı otomatik pilota bağlamak gibidir’ tercih robotları tercih yapmaz, filtreleme yapar. Öğrencilerin yeteneklerini bilmez” dedi.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanması ile beraber öğrenciler de üniversite araştırması yapmaya başladı. Üniversite adaylarının tercih zamanı nelere dikkat etmesi gerektiğiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Artı Kariyer Merkezi Koordinatörü Öğretim Görevlisi Ali Bozgedik, bu yıl 3 milyon 120 bin adayın sınava başvurduğunu söyledi.

Öğretim Görevlisi Ali Bozgedik, “2024 YKS’de geçtiğimiz yıla göre, 400 bin kişi azaldığını söyleyebilirim. Kılavuzu incelediğimizde bu yıl geçtiğimiz yıla göre sınavı geçerli aday sayısı AYT için 200 bin, TYT için 176 bin kişi azaldığını söyleyebiliyorum. Ayrıca genel kontenjan 55 bin kişi şehit, gazi yakını ve 34 yaş üstü kadınlar kontenjanıyla birlikte 67 bin kontenjan geçtiğimiz yıla göre azaltıldı. Öğrenciler genel kontenjanın azaltılmasını sınavda tercih ederken üzücü gibi düşünse de, aslında sınavı geçer aday sayısının 200 bin kişinin az olması öğrenciler açısından sevindiricidir. 2024 AYT matematik soruları zordu nispeten zor olan bu sınavda öğrencilerin yığılmalı tabloları etkilendi. Dolayısıyla sayısal, eşit ağırlık ve yabancı dil öğrencilerinin yığılmalı tablolarda kendi diliminde geçtiğimiz yıla göre öğrencilerin daha az bulunduğunu gözlemlemekteyiz. Bu da öğrencilerin tercihi açısından nispeten daha kolay tercih olacağını, geçen seneye göre gidemeyeceği bir yere bu yıl gitme ihtimalinin arttığını gözlemlemekteyiz” dedi. “Toplamda14 yeni bölüm açıldı, bölümler bilişimle ilgilidir”

Tercih yaparken yeni açılan bölümlere dikkat çeken Bozgedik, “2024yılı YKS kılavuzundaki farklılıklara göz atacak olursak eğer devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programları kapatıldı. Bazı bölümlerin kontenjanları azaltıldı. Örneğin mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme ve diyetetik ve bazı Temel bilimlerin kontenjanları azaltıldı. Yaklaşık 55 bin kontenjan azaltıldığını söyleyebilirim. Ayrıca kılavuzda, çocuk gelişimi, felsefe, sosyoloji, tarih ve Türk dili edebiyatı gibi açık öğretim programlarının ikinci üniversite programı kapsamından çıkarıldığını söyleyebiliriz. Yine kılavuzdaki farklılıklarda son olarak bilişimle ilgili ikisi lisans, 12’si ön lisans olmak üzere toplamda14 yeni bölüm açılmıştır. Bu yeni bölümler bilişimle ilgilidir. Dolayısıyla öğrencilere ve velilere yönlendirme açısından 21. yüzyılın yapay zeka ve bilişim çağı olduğunu hatırlatarak öğrenciler tercih noktasında bu yeni açılan bölümlere yönlenmesi faydalı olacaktır. İstihdamı pozitif etkileyecek bu yeni bölümlere veli ve öğrencilere dikkat çekmek isterim” şeklinde konuştu. “Yerleştirme puanına göre değil, başarı sırasına göre tercih yapsınlar”

YKS tercihlerinin 25 Temmuz 2 Ağustos arasında yapılacağını söyleyen Ali Bozgedik, “Aday işlemlerim sisteminden tercihlerini bildirebilirler. Öğrencilere tavsiyemiz yerleştirme puanına göre değil, başarı sırasına göre tercih yapsınlar. Başarı sırasını dikkate alarak istek sırası oluştursunlar. Gitmek istedikleri bölüme öncelik versinler. Kazanamam korkusuyla asıl gitmek istemedikleri bölümü tercihlerini almasınlar. Esnek tercih yapsınlar. Örneğin kendi bulundukları dilimden yüzde 50, önden tercih yapsınlar Ardından düşebileceği son yere kadar tercihlerini geriye doğru listelesinler. Ailelerinden ve tercih danışmanlarından muhakkak destek alsınlar. Sadece tercih robotuna güvenip tercih yapmak ‘uçağı otomatik pilota bağlamak gibidir’ dolayısıyla tercih robotları aslında tercih yapmaz, filtreleme yapar. Öğrencilerin yeteneklerini bilmez. Profesyonel destek almak sizin bilinçli tercih yapmanıza yardımcı olur. Her tercih bir fırsattır. Bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek sizin elinizde tercihleriniz. fark oluşturmak, geleceğinizi aydınlatmak istiyorsanız muhakkak profesyonel destek alın” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursaspor'a 2 milyon 500 bin TL’lik destek

2024-07-17 16:35 - Bursaspor

Dağ yöresine yeni koordinatör

2024-07-15 10:25 - Bursa

KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür oturumları sona erdi

2024-07-14 14:32 - Eğitim

Milas-Bodrum Havalimanı 6 ayda 1 milyon 574 bin yolcuya hizmet verdi

2024-07-15 11:19 - Ekonomi

Sivasspor pas çalıştı

2024-07-17 12:47 - Spor

Beşiktaş, Cenk Tosun’a veda etti

2024-07-16 00:44 - Spor

Konyaspor hazırlık maçında Almere City’yi mağlup etti

2024-07-18 22:33 - Spor

53. Deniz Kuvvetleri Kupası Yat Yarışı Göcek’te sona erdi

2024-07-18 23:36 - Spor

Pensilvanya Valisi Shapiro: "Tüm liderlerin tansiyonu düşürmesi gerekiyor"

2024-07-14 20:33 - Siyaset

Vali Ünlü LGS şampiyonlarını ödüllendirdi

2024-07-16 16:56 - Eğitim

İlgili Haberler

Akdeniz’de ’Yaşayarak Öğrenme Merkezi’ yeniden faaliyette

16:59 - Eğitim

Bozyazı’da Yeşilay Haftası kapsamında bilinçlendirme seminerleri düzenlendi

16:40 - Eğitim

Aydın’da mesleki eğitimde sektör iş birliği sağlanacak

16:13 - Eğitim

Rektör Baş: "Üniversite olarak ilimizde ve ilçelerimizde yapılacak tüm çalışmalara destek vermeye hazırız"

16:00 - Eğitim

Eğitim diplomasisiyle Türkiye-Tunus ilişkileri güçleniyor

15:37 - Eğitim

Günün Manşetleri

Türkiye Yunanistan sınırına duvar örüyor!

17:43 - Gündem

CHP'ye bir dava daha!

17:00 - Gündem

Bursa Tophane Surları özgürlüğüne kavuşuyor

16:29 - Bursa

Bir sağlık emekçisi daha saldırıya uğradı

16:19 - Gündem

Tutuklu bulunan gazeteciler hakkında karar!

15:40 - Gündem