Türk dünyasının müzik alanında önemli sanatçılarından olan, Bursa Devlet Bölge Senfoni Orkestrası'nın ilk şefliğini yapan ve aynı zamanda Azerbaycan Devlet Sanatçısı unvanı bulunan Dr. Hasan Adıgüzelzade, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Cenazesi bugün Azerbaycan'a gönderilecek olan Adıgüzelzade yarın doğum yeri olan Bakü'de son yolculuğuna uğurlanacak.
Görev yaptığı Uludağ Üniversitesi'nde müziğin ve sanatın geliştirilmesi amacıyla çok sayıda çalışmaya imza atan Adıgüzelzade, özellikle Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı'nın gelişmesine önemli katkılarda bulundu. Vefat haberinin kendilerini derin bir üzüntüye boğduğunu kaydeden UÜ Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi ABD Başkanı Doç. Dr. Erol Demirbatır; "Bölümümüzün bir koca çınarını kaybettik. Anabilimdalımızın ve bölümümüzün bugünlere gelmesinde büyük katkısı olan, yüzlerce öğrencimizin ve müzik eğitimcisinin hayatına dokunmuş, derin izler bırakmış, Bursa Senfoni Orkestrası'nın ilk şefi, kompozitör, Azerbaycan Devlet Sanatçısı Hasan hocamıza Allah'tan rahmet, ailesine de başsağlığı diliyoruz. Hocamızın hatıraları öğrencileri tarafından yaşatılmaya devam edecektir" dedi..
Dr. Hasan Adıgüzelzade kimdir?
1946 yılında Bakü'de doğan Dr. Hasan Adıgüzelzade 6 yaşında müziğe başladı. Bülbül Özel Müzik Okulunu bitiren Adıgüzelzade, Üzeyir Hacıbeyli Azerbeycan Devlet Konservatuvarı bestecilik bölümünü kazandı. Akademik Profesör Gara Garayev ve Prof. Ahmet Cevdet Hacıyev ile çalıştı, Müzik Okulu'nda ve Eğitim Enstitüsü'nde Müzik Teorisi öğretmenliği yaptı. Azerbaycan Devlet Televizyon ve Radyo Komitesinde müzik redaktörlüğü, Kültür Bakanlığına bağlı Halk Yaratıcılığı evinin müdür yardımcılığı, ardından Kültür Bakanlığı Repertuvar-Redaksiyon Kollegiya üyeliği görevinlerinde bulunan Adıgüzelzade, Uluslararası Muğam Merkezi ve SSCB Kültür Vakfına bağlı Uluslararası "Kopuz" Azerbaycan Halk Sanatları Merkezinin başkanlığını yaptı.
Birçok defa Avrupa ve Asya'nın çeşitli ülkelerinde Türkiye, Rusya, Fransa, Letonya, Çekoslavakya, Gürcistan ve Tacikistan'da düzenlenen kongre, sempozyum ve konferanslarda konuşmacı olarak katıldı. Uluslararası yarışmalarda jüri üyesi ve uluslararası törenlerde festivallerde sanat yönetmeni olarak bulundu. 2001-2002 yıllarında Bulgaristan'ın Plovdiv Müzik Akademisi ile Uludağ Üniversitesi'nin birlikte düzenlediği Gençlik Senfoni Orkestrası Bursa ve Plovdiv şehirlerinde şef olarak yönetti. 1991'den beri Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2016 yılının aralık ayında bu görevinden emekli oldu. Sanatçı; Uludağ Üniversitesi çoksesli karma koro (1993-1994), U.Ü. Oda Orkestrası (1994-1998), Büyükşehir Belediyesi Nefesli Sazlar Topluluğu (1996-1997) ve Bursa Devlet Bölge Senfoni Orkestrası'nın (1997-1998) kuruculuğunu ve şefliğini yapmıştır. 1994-2006 yıllarında Çizakça Çoksesli Korosu'nun şefliğini yaptı. 1996-1998 yılları arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde müzik danışmanlığı görevinde bulundu.
Sanatçının senfoni orkestrası için senfoni, üç kantata, yaylı sazlar için kuartet, nefesli sazlar için kentet, piyanolu trio, halk çalgıları ve bando orkestraları için eserler, halk üflemeli sazlar için süit, karma ve çocuk korosu için ode ve şarkılar, Devlet Dram Tiyatroları oyunları için 20'den fazla müzik, Azerbaycan, Türk, Rus şairlerinin şiirlerine romans ve şarkılar eserleri bulunuyor.
Uludağ Üniversitesi Marşının (Söz: M. Karadağ) ve Astsubay Meslek Yüksek Okulu Marşının (Söz: E. Altınok) bestecisi olan Adıgüzelzade. Işıklar Askeri Lisesi'nin pop grubu için 'Bayrağım' şarkısını (şiirler lise öğrencilerinin) İstanbul Festivali'nde seslendirdi. Dr. Ayten Uğuralp'in sözleri üzerine Bursa için bestelediği 'Bursa Kantatı', 'Yeşil Bursa Destanı Odesi (Uluslararası Polifonik Korolar Yarışması'nda en iyi beste ödülüne layık görüldü). 'Bursa'da Bahar' ve' Bursa Valisi' gibi eserleri de bulunuyor. 1998'de Ney ve Senfoni Orkestrası için tarihte ilk defa bestelenen 'İlahiler (Solist: S. Ergüner)' kompozisyonu Uluslararası Bursa Festival'inde seslendiren sanatçı, koro, senfoni, oda orkestraları ve çeşitli ekipler için Anadolu türkülerinin ve Türk bestecilerin eserlerinin düzenlemelerini ve orkestrasyonlarını yaptı.
2003 yılı Ekim ayında kurulan Nilüfer Oda Orkestrası, Müzik Öğretmenleri ve Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinden oluşmaktadır. Toplam 16 müzisyenin yer aldığı orkestranın eğitmenliğini Uludağ Üniversitesi Müzik Eğitimi Ana Dalı Öğretim Üyesi Hasan ADIGÜZELZADE yapmaktaydı.