?>

Nazilli’nin Kestane Şekeri, Uzakdoğu sofralarını süslüyor

Aydın'ın nazilli ilçesinde 18 yıl önce üretmeye başladığı kestane şekerini, 15 yıl önce de japonlara tattıran girişimci aile, 10 bin kilometre ötedeki japonları bu lezzetin müdavimi yaptı.

Ekonomi - 5 saat önce

Aydın’ın Nazilli ilçesinde 18 yıl önce üretmeye başladığı kestane şekerini, 15 yıl önce de Japonlara tattıran girişimci aile, 10 bin kilometre ötedeki Japonları bu lezzetin müdavimi yaptı.

Coğrafi işarete sahip Aydın Kestanesinin ünü kıtaları aştı. Kebabı ile damak çatlatan kestane, şekeri ile de ağızları tatlandırmaya, Uzakdoğu sofralarını da süslemeye devam ediyor. Nazilli’de üretilen kestane şekeri, başta Japonya olmak üzere pek çok ülkeye ihraç ediliyor. Soğuk kış günlerinin vazgeçilmesi kestanenin şekeri de çok seviliyor. Japonların ilk tercihi

Aydın’ın Nazilli ilçesine bağlı Aksu Mahallesi’nde üretilen kestane şekeri, yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da büyük ilgi görüyor. Bin 200 rakımlı Aksu ve Işıklar Mahallelerinde yetiştirilen dünyaca ünlü Şekerci Kestanesi, kebabının yanı sıra kestane şekeri olarak da hem istihdama hem de ekonomiye can katıyor. Kestane Şekeri ile tam 15 yıldır Japonların sofralarına giren İşletmeci Ersan Çetin, “Türkiye’de kestane üretiminin yüzde 30’unu Aydın karşılıyor. Aydın’daki üretimin de yarısını Nazilli karşılıyor. Dünyanın en iyi ve en doğal kestane şekerini de biz üretiyoruz. En büyük pazarımız ise Japonya. Japonlara birinci kalite bizden, 2. ve 3. kalite kestane şekeri ise İspanya ve İtalya’dan gidiyor. Japonların 15 yıldır birinci kalitedeki kestane şekerinin tek tercihi bizim işletmemiz. Türkiye’de de sadece bizden alıyorlar. Yıllık 400-500 ton kestane şekeri üretiyoruz. 60 civarında kadının çalıştığı işletmemizde kestaneler tek tek elde işlenerek kestane şekerine dönüştürülüyor. Glikoz ve koruyucu madde kullanmadığımız, aynı zamanda da elde üretim yaptığımız için Japonların tek tercihi biziz” dedi. “Japonlara kestane şekeri beğendirmek çok zor”

Japonlara kestane şekeri beğendirmenin çok zor olduğunu, sırlarının ise kestane şekerinin en doğalını üretmede olduğunu ifade eden Ersan Çetin, “Babam Mustafa Çetin 18 yıl önce köyümüzde kestane şekeri üretimine başladı. Geçtiğimiz yıllarda kestanemiz Coğrafi İşaret aldı. Yani kestanemizin değeri bir kat daha arttı. Biz ise kestane şekeri üretiminde iddialıyız. Sırrımız glikoz ve katkı maddesi asla kullanmamamız. Sadece pancardan elde edilen şekeri kullanıyoruz. Bölgemizdeki en kaliteli kestaneleri üretimde kullanıyoruz. Kestaneler tek tek elden geçiriliyor. Diğer üretim yapılan yerlere göre bizim üretimimiz fabrikasyon değil ve doğal olması nedeniyle ilk tercih nedeni” açıklamasında bulundu. “Yıllık 4 -5 konteyner kestane şekeri ihraç ediyoruz”

Ekim ayında kestane hasadının başladığını, kuyularda 15 gün kadar bekletilen kestanelerin çıkarıldıktan sonra seçilerek işletmeye getirildiğini ifade eden Çetin, “Kasımda da biz kestane şekerimizi üretmeye başlarız. Mayısa kadar bu işi yapıyoruz. Çalışanlarımız genellikle bayandır. Kestane şekeri üretimi toplamda 7 ay sürüyor. Bizim kestanemiz 1. sınıf Aydın Kestanesidir. En büyük pazarımız da Japonya. Yıllık 4 -5 konteyner kestane şekeri ihraç ediyoruz. Aynı zamanda Türkiye genelindeki büyük işletmelere de kestane ve kestane şekeri gönderiyoruz. İç pazarda İzmir, Bursa, Samsun, Antalya, Ankara, Muğla, İstanbul başta geliyor. Hatta zincir marketlere de kestane gönderiyoruz. Yıllık ortalama 400-500 ton kestane işliyoruz” dedi. Üretim aşaması

Nazilli’nin yüksek rakımlı Aksu ve Işıklar Mahallelerinde hasat edilen ‘Şekerci’ adı verilen kestaneler, üzerindeki dikenden daha kolay çıkartılabilmesi için yaklaşık bir ay kuyularda bekletiliyor. Kuyulardan çıkartılan kestaneler kabuklarından ayrıldıktan sonra işletmeye getiriliyor. Sıcak suda 5-10 dakika haşlanan kestaneler dış kabuklarından ayrılması için çalışanlar tarafından tek tek elden geçiriliyor ve boyutuna göre ayrılıyor. Kestaneler dağılmaması için 4’lü gruplarda tüle sarılıyor. Sonra kestaneler haşlanıyor, yıkanıyor, şuruplanıyor ve bir gün dinlenmeye bırakılıyor. Kıvama ulaştıktan sonra tüller açılıyor ve ambalajlanarak satışa sunuluyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Bandırma’da 430 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-12-21 10:12 - Gündem

İşte Pablo'nun yerine düşünülen isim!

2024-12-17 08:59 - Bursaspor

Tekstil devi faaliyetlerini durdurdu, 152 işçinin görevine son verildi

2024-12-22 09:18 - Ekonomi

Bursaspor'da Pablo Batalla ile devam kararı alındı !

2024-12-18 23:29 - Bursa

Bursaspor’da kriz nasıl çözüldü?

2024-12-19 06:26 - Bursa

Bursa'da adam öldürme suçundan aranan şahıs ile polis arasında kovalamaca

2024-12-20 09:17 - Bursa

Bir dönemin ünlü ismi Harika Avcı, ölümünü bekliyor

2024-12-17 11:54 - Bursa

Bursa Adliyesi'ni kana bulayan baba hakkında yeni gelişme

2024-12-17 11:29 - Bursa

Taraftardan Başkan Çelik’e tam destek!

2024-12-17 22:01 - Bursa

Mustafa Bozbey, canlı yayında Bursaspor'da yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi

2024-12-17 09:34 - Bursaspor

İlgili Haberler

Bakan Bolat: "Hükümetimiz 2053 yılına kadar net sıfır karbon hedefini benimsedi ve eylem planını yürürlüğe koydu"

13:36 - Ekonomi

Sapanca’daki bungalovlar doldu: İki günlük tatil 15 ila 40 bin lira arasında

13:29 - Ekonomi

Aydın’da filmlere konu olacak kooperatif davası

13:19 - Ekonomi

Manisalı kadın üretici organik tütün yetiştirmeye devam ediyor

13:14 - Ekonomi

Karadeniz’de mezgit bereketi

13:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bursa'da sosyal medya üzerinden giyim eşyası satarak dolandırıcılık yapan çete çökertildi

12:31 - Bursa

Milyonlarca emeklinin beklediği muhtemel zam tabloları belli oldu

12:03 - Bursa

Bursa Osmangazi Belediyesi metruk binaları birbiri ardına yıkmaya devam ediyor

11:59 - Bursa

Bursa Nilüfer'de 2024 en güzel eserlerle uğurlandı

11:39 - Bursa

Bursa Büyükşehir'den '1000 Çocuk Kayak Projesi'

11:23 - Bursa